Știința Bacău aniversează împlinirea a trei decenii de la cucerirea Cupei Cupelor. Manifestarea, care se va derula la inițiativa Gabrielei Manea, va avea loc pe 15 iunie și va reuni în Sala Sporturilor jucătoare de legendă ale României, de la Maria Torok Duca la Mariana Târcă și de la Edit Torok Matei la Narcisa Lecușanu.

În primăvara lui 1989, echipa de handbal feminin a Științei Bacău intra defintiv în istorie. Studentele cucereau Cupa Cupelor, devenind prima și singura echipă feminină din Moldova cu o asemenea reușită. După un parcurs impresionat, de-a lungul căruia a trecut de Belediyesi Izmir (Turcia), Empor Rostock (RD Germană), Vasas Budapesta (Ungaria) și ȚSKA Sofia (Bulgaria), Știința învingea în finală puternica grupare din URS, Kuban Krasnodar și își adjudeca prețiosul trofeu european. La trei decenii distanță, jucătoarele de legendă ale Științei vor intra din nou pe teren. Într-un amical de lux, cu fostele rivale de la Chimistul Râmnicu-Vâlcea.

Totul, cu ocazia proiectului „Cupa Cupelor 1989-2019, Trei Decenii de Istorie”, conceput de fosta handbalistă a Științei și actuala antrenoare a CSM Bacău, Gabriela Manea (fostă Antoneanu). „Prin acest proiect ne propunem reunirea jucătoarelor, antrenorilor, profesorilor, președinților de club, reprezentanților Federației și a altor persoane care au contribuit la dezvoltarea handbalului băcăuan. Prin unicitatea acestei performanțe și a acestui eveniment, se dorește creșterea gradului de informare a publicului băcăuan și transmiterea unui mesaj adresat copiilor și tinerilor din Bacău cu privirea la mișcarea sportivă”, a declarat Gabi Manea, care a dezvăluit și cum s-a decis să puna pe picioare această manifestare: „Organizând trei ani la rând Memorialul «Laura Lunca» am prins curaj și mi-am dat seama că este păcat ca publicul băcăuan să nu aibă posibilitatea de a se reîntâlni, într-un cadru festiv, cu echipa de handbal feminin din perioada de aur a Științei”. Vorbim despre o echipă care, pe lângă Cupa Cupelor, a cucerit de nouă ori titlul de campioana a României și de cinci ori Cupa României, trecându-și totodată în palmares și o finală de Cupa Campionilor în 1986. Pe lista invitaților, alături de multe surprize, figurează cea mai bună marcatoare din lume, Mariana Târcă (2046 goluri), cea mai tehnică handbalistă a României, Maria Torok Duca, singura jucătoare cu patru Champions League câștigate, Edit Torok Matei și fosta campioană mondială de tineret, Narcisa Lecușanu. „Consider că la mijlocul lui iunie va fi o adevărată sărbătoare a handbalului băcăuan”, a concluzionat Gabi Manea.

Alte articole