26 aprilie 2024
Sport30 de ani in slujba artelor martiale / Doru Botez, antrenor emerit

30 de ani in slujba artelor martiale / Doru Botez, antrenor emerit

Karatele ocupa locul 1, ca numar de medalii, in topul celor 13 sectii de la Sport Club Municipal Bacau. “Rezultatele sunt mai bune comparativ cu 2006”, a subliniat Doru Botez. Dincolo de prima pozitie in cadrul clubului bacauan, 2007 a fost un an cu totul special pentru antrenorul coordonator al sectiei de karate si din alte motive. A implinit 30 de ani in slujba artelor martiale si i-a fost decernat titlul de antrenor emerit.

Examen de grad

– Inainte de Craciun sportivii pe care ii pregatiti au avut examen de centura. Mosul a fost darnic cu ei?
– Este o traditie ca, in prima zi de vacanta inainte de sarbatori, sa dam examenul de grad. In functie de pregatirea sportivilor, Mosul le aduce in dar o centura superioara.
– Cati dintre elevii d-voastra care s-au prezentat la acest examen vor avea capacitatea de a participa la competitii?
– Trebuie subliniat ca artele martiale nu inseamna numai concurs. Cei care au aptitudini vor reusi sa obtina si rezultate. Exista insa si o masa de aproximativ 50% care fac karate necompetitionala, pentru fortificare si autoaparare. O persoana de 35-40 de ani invata tehnici de autoaparare, nu se gandeste la competitii.
– Cei care obtin rezultate sunt si recompensati?
– Cei mai buni sportivi de la Seishin, care sunt totodata si cei mai buni de la SCM Bacau, au primit la sfarsit de an premii. Ca si examenul de centura, premierea lor este traditionala. S-au remarcat Andra Gavrila, Ionut Cozma, Bogdan Godoci, Razvan Amariei, Ana Maria Pavel, Ciprian Popescu, Vlad Faghian etc. Au primit diplome, fanioane si bani din partea SCM.



Intalnire dupa ani si ani…

– La examentul de centura ati avut si un invitat special….
-Intr-adevar, a fost un invitat special. Este vorba despre primul meu sensei, de la care am invatat ABC-ul in karate: Viorel Burlan. Are 4 dan la judo, este arbitru international, are 1 dan Aikido si 2 dan karate.
– Dupa vizita la Bacau, sensei Viorel Burlan a urcat in grad.
– Ma bucur ca eu, discipolul sau, am avut posibilitatea sa ii acord gradul 3 dan in karate. Il merita pentru contributia adusa la promovarea artelor martiale in Romania in cei 35-40 de ani de activitate.
– Emotii la reintalnire?
– Emotii mari. De obicei mi se pune un nod in gat in astfel de momente. Nici el nu a stiut despre ce este vorba si a fost impresionat. De la el am preluat stafeta artelor martiale in Bacau. A plecat in 1978 si mi-a transmis faclia, mi-a spus sa conduc eu mai departe. S-a dus la Medias, iar acum este in continuare activ, la Focsani, ocupandu-se de judo si alte arte martiale.
– Iata ca s-au implinit 30 de ani de la primul antrenament pe care l-ati facut…
– Pe 13 septembrie 1977 am facut primul antrenament cu sensei Viorel Burlan. Este o amintire inca vie.

Dosar la Securitate

– In 30 de ani de activitate au fost si bune si rele, nu?
– Desigur. Ca sa incepem cu partile rele, a fost o perioada dificila inainte de 1989, cand artele martiale erau interzise. Am avut probleme cu Securitatea din aceasta cauza. Am continuat antrenamentele pe ascuns, pana cand am fost atentionat sa incetez. Am avut dosar la Securitate, chiar l-am vazut: este destul de consistent. S-au intamplat lucruri de care nu-mi face placere sa-mi amintesc si care m-au afectat. Cam 2 ani, intre 87-89, a fost foarte greu. Situatia politica se inrautatise, se simtea jugul apasarii, in timp ce in alte tari erau miscari anticomuniste.
– Ati incetat sa practicati artele martiale?
– A fost o perioada tulbure, 87-89, cand artele martiale au fost total interzise. Inainte de asta mai faceam antrenamente de unul singur, in locuri retrase, dar in acei doi ani a trebuit sa renunt.
– Din ce motive?
– Aveam un copil, pe care de altfel il am si acum. Mama Cezarei a murit in 1985, cand fetita avea 2 ani si patru luni. Mi s-a pus in vedere de catre Securitate ca am un copil de crescut si ca ar fi bine sa las artele martiale ca sa nu am probleme.

Membru fondator al Federatiei Romane de Arte Martiale

– Dupa 89 s-au schimbat lucrurile in bine?
– Din 1990 incepe partea placuta. Am infiintat atunci primul club de arte martiale din Bacau, sub denumirea de Seishin (spirit). De asemenea, ca persoana fizica, sunt membru fondator al FRAM, care a luat fiinta in 1990. Incet-incet au inceput sa apara rezultatele in competitii la Seishin si, de patru ani, la SCM Bacau, unde sunt antrenor coordonator.
– Pentru rezultatele pe care le-ati obtinut la club si ca antrenor secund al lotului national, Mos Craciun v-a vizitat anul acesta?
– Mi-a adus un cadou frumos. Federatia Romana de Arte Martiale mi-a inmanat titlul de antrenor emerit, eliberat de Agentia Nationala pentru Sport. Totusi, eu as vrea sa leg acest titlu de cei 30 de ani de activitate, nu neaparat de rezultatele sportive.

Obiective 2008

– Am vorbit despre ce a fost. Care sunt obiectivele pentru 2008?
– Alaturi de secundul meu, Dan Botezatu, avem doua obiective clare: sa participam in cat mai multe finale, deci sa obtinem locurile 1 si 2 la competitiile interne, iar in al doilea rand sa promovam 10-12 sportivi la lotul national de karate pentru Campionatul Mondial care va avea loc in octombrie, la Paris.
– Ati avut rezultate bune si la mondialele de anul acesta, de la Chisinau. Se poate spune ca aveti deja un nucleu de sportivi format?
– Sigur. Iar langa cei care au obtinut rezultate anul acesta intentionam sa promovam inca pe atatia la lot.
– Ce trebuie facut pentru a indeplini acest obiectiv?
– Sectia de arte martiale de la SCM se va intari, in 2008, cu cei mai buni sportivi de la Dinamo Bacau (antrenori Florin Moraru si Adrian Loghin). Astfel, cei mai buni karateka de la Seishin, Siretul Bacau si Dinamo vor lupta sub culorile SCM-ului. Voi colabora cu fostii mei elevi, dar ca antrenori, si sper sa facem o treaba buna impreuna.
– Ce planuri de pregatire ati facut?
– Ca o prima masura, cei mai buni 6 sportivi vor merge intr-un cantonament asigurat de SCM Bacau, la Campulung Moldovenesc, timp de o saptamana, sub coordonarea lui Dan Botezatu. Dupa aceea fiecare va face antrenamente la clubul de provenienta, pentru ca apoi cei mai buni sa se reuneasca si sa se pregateasca in comun pana pe 13 martie. Va fi pe urma o selectie la nivel de lot al SCM-ului pentru Campionatul Individual la kata si kumite, de pe 15 martie.
– Acesta va fi primul test oficial din 2008?
-Primul si cel mai important pentru karateka bacauani. Primii trei clasati la nationale vor intra in atentia antrenorului de la lot, Aurel Patru, in vederea selectiei pentru Campionatele Mondiale din Franta.
– Mai sunt si alte competitii in program?
– Noi avem posibilitatea de a participa si la doua competitii de Kempo si Wadokai, alte doua stiluri de arte martiale. Sunt doua departamente diferite sub egida Federatiei Romane de Arte Martiale.
– Pe plan local ati pus bazele unei colaborari stranse. Relatiile la nivel national raman in vigoare?
– Vom continua colaborarea cu Aiko Bucuresti (antrenor Aurel Patru), club care va da o serie de sportivi, cu dubla legitimare, ce vor lupta sub culorile SCM-ului. Este o colaborare mai veche care ramane in picioare.

Vechi si nou

– Am vazut care sunt tintele la club in noul an. Ce obiective personale aveti insa pentru 2008?
– Voi incerca sa dau examen de centura neagra – 6 dan in karate si centura neagra – 1 dan in Tai Chi Chuan, o noua disciplina care se desprinde din Wushu (arta martiala chinezeasca) si care va fi proba demonstrativa la Jocurile Olimpice si care ar putea deveni a II-a arta martiala olimpica, dupa Taikwando).
– Ce va propuneti in continuare, dupa 30 de ani activitate?
– Voi continua cu Karate-ul, atat traditional cat si competitional, dar ma voi ocupa si de o noua dragoste, Tai Chi Chuan, in special pe aspectul terapeutic. Aceasta activitate este dedicata mai mult persoanelor de varsta a II-a si a III-a, dornice sa-si mentina un tonus fizic si psihic, precum si celor care doresc sa-si intareasca sanatatea. Chiar vreau sa mentionez ca cel mai “tanar” practicant este dr. Nicolae Apetroaie, medic primar dermatolog, care la cei 80 de ani ai domniei sale este un exemplu in acest sens. Antrenamentele se fac in fiecare miercuri, de la ora 19.00, la sala de sport de la Colegiul “Anghel Saligny”.
– In incheiere, o urare la inceput de an…
– Inainte de toate tin sa multumesc sponsorilor nostri traditionali: Mircea Rusu (director general Hidroconstructia), Gheorghe Baciu (director general Marcib) si consilierului local Laurian Lucas. Speram sa fim ajutati in continuare si sa reusim sa atragem noi sponsori. Urez succes tuturor sportivilor bacauani, de la karate si de la celelalte sectii ale SCM, atat in competitiile interne cat si in cele internationale. Inima buna si ganduri frumoase tuturor!Scris de Dana Popa

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri