Mihai Chiuaru, Dionis Puşcuţă (membru al UAPR), Liviu Nedelcu şi Gheorghe Zărnescu, le vernisajul expoziţiei „3”

Filiala Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici din România propune băcăuanilor o nouă expoziţie, la Galeriile „Frunzetti”, sala de la etaj. Intitulată simplu „3”, pe simeze sunt lucrări semnate de trei artişti, doi pictori şi un sculptor, trei stiluri, trei direcţii, trei moduri de a aborda arta, toţi trei optzecişti, Mihai Chiuaru, Gheorghe Zărnescu (Bacău) şi Liviu Nedelcu (Focşani, preşedinte al UAPR Vrancea).

Curatorul expoziţiei este Magda Cârneci, poetă, publicist, critic şi teoretician de artă din Bucureşti, care le-a girat moral acest proiect, cu debut consemnat încă din primăvara anului trecut.

O expoziţie de artă contemporană, artă adevărată, un demers artistic care aduce în faţa publicului tot ce este mai nou în arta plastică, în pictură şi sculptură. Cum în artă nu este evoluţie, ci doar transformare, „3” surprinde prin noutate, disponibilitatea spre experiment şi înnoire, faţă de prima lor perioadă de creaţie.

Liviu Nedelcu a renunţat definitiv, mai ales după 1990, la arta figurativă şi a trecut la „arta gestuală abstractă, de o remarcabilă şi rafinată forţă cromatică, dominată de culori tari, în interiorul unui figurativism simplificat”, după cum consemnează Magda Cârneci, în Revista Arta, nr. 26, 2017, iar Gheorghe Zărnescu merge de ani buni spre arta minimalistă, spre dialogul provocator, interogator cu obiectul ready-made şi cu artefactele tehnice, lemnul fiind materialul preferat, în formă naturală, mixat cu diferite obiecte recuperate, cum ar fi banala pensulă, transformată, cu ironie şi umor, în obiect de artă.

De la 2 la 3 ajungem la Mihai Chiuaru, ale cărui tablouri sunt dominate de simboluri, sintagme vizuale diverse şi contradictorii, banalul măr fiind scos din categoria fructelor şi transformat în mesaj profund al fecundităţii, colajul fiind o armă rebutabilă a artistului.

De la arta monumentală, Mihai Chiuaru fiind unul dintre cei mai reprezentativi pictori bisericeşti din România, şi-a păstrat vie dependenţa de frumos intelectual, culoare şi echilibru.
Expoziţia este deschisă toată luma mai.

Alte articole