Până la această dată, 27.240 de persoane s-au vaccinat antigripal, conform informațiilor primite de la Direcția de Sănătate Publică Bacău (DSP), din cele 35.830 de doze primite de la Ministerul Sănătății.

Au dreptul la această vaccinare antigripală gratuită persoane cu vârste cuprinse între 6 luni și 64 ani, aflate în evidența specialiștilor cu afecțiuni medicale cronice, pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, cu virusul imunodeficienței umane, femeile gravide, medicii, cadrele sanitare medii și personalul auxiliar, atât din spitale, serviciile de ambulanță, cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariații instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, persoanele, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, cei care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc mare de îmbolnăvire, precum și toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, vaccinul fiind distribuit prin medicii de familie, spitale și instituții de ocrotire.

Pe de altă parte, tot DSP-ul raportează că numai într-o săptămână s-au prezentat la medicul de familie sau la cel specialist din spital nu mai puțin de 1.672 de persoane, diagnosticate cu infecții acute ale căilor respiratorii, iar 83 dintre acestea (cei mai mulți copii) au necesitat și internare. Și pneumoniile și bronhopneumoniile fac ravagii: 336 de prezentări, din care 92 internări.

„De aceea se recomandă vaccinarea, care este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor”, au precizat reprezentanții DSP, prin cons. Anda Dumitrescu, de la Biroul de Relații Publice și Comunicare.

Alte articole