25 aprilie 2024
Sport2018 a adus rezultate foarte bune pentru sportul băcăuan

2018 a adus rezultate foarte bune pentru sportul băcăuan

Final de an, vreme de bilanț. Cu bune și cu rele. La drept vorbind, 2018 a adus mai degrabă lucruri bune decât rele în sportul băcăuan. Titluri europene, campioni naționali pe bandă rulantă, promovări și transferuri. Pe scurt, un an numai bun de pus în ramă. Sau, în cazul de față, în…pagină. Să facem, deci, retrospectiva lui 2018. Reamintind cele mai importante evenimente. Bune, dar și rele. Un top 10 ad-hoc. Așadar…

Ascensiunea lui Daniel Martin

A fost anul lui. Al lui Dani Martin. Înotătorul de 18 ani și-a continuat ascensiunea, întrecând chiar și propriile așteptări, dacă luăm în calcul Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, acolo unde Dani a cucerit două medalii de argint, deși avea ca obiectiv doar prezența în finale. Din cele 42 de medalii adjudecate în 2018 se desprind, alături de cele două titluri de vice-campion olimpic de tineret amintite, performanțele de la Europenele de Juniori de la Helsinki. În Finlanda, elevul lui Iulian Matei s-a laureat campion continental la 100 m spate și vice-campion la 200 m spate. Transferat, din octombrie, de la SCM la CSM Bacău, Daniel Martin este sportivul numărul 1 al județului în 2018, conform anchetei DJTS, laureatul Top 10 SCM Bacău și, totodată, premiantul cotidianului „Deșteptarea”.



Ridicând kilograme de…medalii

Halterele reprezintă sportul cu cele mai notabile performanțe în județul Bacău la final de 2018. Este suficient să amintim că în ierarhia DJTS „Top 10 Centenar” patru din cei zece laureați vin din haltere. La CSM, antrenorul George Călin a pus pe picioare o secție care a ajuns să ridice kilograme de…medalii. Astfel, Ionuț Ilie a cucerit două medalii de bronz la Europenele de Seniori, completându-și palmaresul cu multiple titluri naționale. Fetele au pus și ele umărul la…greu. Colegele de club ale lui Ilie, Alice Halmac și Cosmina Pană au ieșit, la rândul lor, în evidență. Alice și-a adjudecat trei titluri europene la U15-U17 de la Milano, acolo unde a urcat pe podium, cu o medalie de bronz la gât, și Cosmina. Marea lovitură a dat-o, însă, oneșteanca Mihaela Cambei. Sportiva CSM Onești antrenată de Cristina Maftei a devenit triplă campioană europeană U17 la Milano și medaliată cu bronz la JOT de la Buenos Aires.

Știința, o echipă de bronz

Uneori, bronzul de azi face cât aurul de ieri. O demonstrează echipa de volei feminin a Științei Bacău. Fosta campioană națională parcurge un moment delicat din punct de vedere financiar. Iar problemele economice și-au pus amprenta și asupra componenței lotului, Știința fiind obligată să opereze transferuri de la…„economic class”. Cu toate acestea și în ciuda faptului că se luptă cu adevărați coloși atât din punct de vedere sportiv cât și financiar (Alba Blaj, CSM București, CSM Târgoviște), echipa antrenată de Florin Grapă continuă să țină steagul sus. În țară și afară. În Europa, Știința tocmai a bătut-o pe campioana Olandei în manșa tur a „optimilor” din Cupa CEV. Cât privește campionatul intern, studentele au încheiat ediția 2017-2018 pe podium, la fel cum au făcut-o și la finalul actualului tur. Un bronz care valorează cât aurul.

Tari la toate nivelurile

Boxul băcăuan s-a ridicat ca…din pumni. Dacă în anii trecuți se bazau în special pe succesele de la Seniori, vârful de lance fiind Mihai Nistor, în 2018, pugiliștii de la SCM- CSM Bacău au reușit să acopere toate nivelurile de performanță. Trei medalii la Naționalele de Seniori, patru la CN U22- Seniori, câte cinci la Tineret și la Juniori: un bilanț de excepție, încununat de bronzul pe care Alberto Biro l-a obținut la Europenele de Seniori- Under 22. „Am reconstruit casa boxului băcăuan pornind de la fundație, iar faptul că au apărut rapid și etajele nu poate decât să ne bucure. Avem de apărat o tradiție și, nu întâmplător, am decis să pornim de data aceasta de jos în sus”, a explicat antrenorul Relu Auraș.

CSȘ Bacău, campioană națională la mini-volei

Al doilea titlu în trei ani pentru minivoleiul băcăuan. În 2015 s-au impus fetele antrenate de Dumitru Matanie și Traian Șnel, în 2018 a fost rândul băieților pregătiți de Ionuț Vasluianu și Sebi Țurcanu. Două titluri care spun multe despre pasiunea și competența cu care se lucrează la catedra de volei de la CSȘ Bacău. Iar acest al doilea titlu spune că și voleiul masculin din Bacău merită o șansă. Și o echipă de seniori spre care micuții campioni să privească admirativ. Așa cum o făceau nu cu mult timp în urmă, pe vremea lui Csoma și Someșan. Până când factorii locali vor sprijini la cote înalte și voleiul masculin, iată că echipa de seniori a Științei se vede nevoită să apeleze, la nivel de Divizia A2, inclusiv la campioni de la mini volei precum Ștefan Văduva, un coordonator căruia i se prefigurează un viitor frumos.

În fruntea tuturor

Pentru al doilea an la rând, atletismul oneștean se află în fruntea plutonului. Deși rămasă fără principalul său exponent, Andreea Panțuroiu, plecată încă din ianuarie la CSM București, CSM Onești a făcut legea în atletismul intern și în 2018. Spre marea satisfacție a directorului Ingrid Istrate și a consilierului sportiv Dorin Arădăvoaicei. Momentul de vârf îl constituie Naționalele de Seniori și Tineret de la Pitești. În Trivale, CSM Onești a cucerit 32 de medalii, clasându-se pe locul 1 la general. Și asta în ciuda faptului că gruparea de pe Trotuș a avut în componență un singur senior: Alexandru Terpezan! Acestuia i s-au adăugat cinci concurenți de la Tineret și 15 juniori cu care CSM Onești a dat peste cap toate pronosticurile. Foarte tare!

Promovarea Aerostarului

Un succes. Nu doar al fotbalului băcăuan, ci al celui din întreaga Moldovă. În ediția de campionat 2018-2019 a ligii secunde, considerată unanim drept cea mai puternică all-time, Moldova are o singură reprezentantă: Aerostar Bacău. Formația băcăuană a reușit să promoveze în Liga a II-a la capătul unui duel palpitant cu Csikszereda Miercurea-Ciuc, echipă finanțată de guvernul maghiar cu 3 milioane de euro! Forța financiară a Csikszeredei s-a facut simțită și atunci când Aerostar a jucat cu Oțelul Galați, CSM Roman sau Bucovina Rădăuți, pentru a da doar câteva exemple. În ciuda tuturor piedicilor, „aviatorii”, cu Cristi Popovici pe bancă și cu Cătălin Vraciu în calitate de golgheter al campionatului au făcut mult așteptatul pas către liga secundă. Acolo unde, după un maxi-tur cu de toate, Aerostar, care a dat între timp și o lovitură de imagine, aducându-l ca antrenor pre Florin Bratu, iernează în afara zonei retrogradării.

Din nou printre Zimbri

2018 nu a însemnat doar promovarea Aerostarului în eșalonul secund, ci și accederea handbaliștilor de la CSM Bacău în Liga Zimbrilor. Drumul „CSMeilor” în Divizia A s-a dovedit a fi unul fără hopuri, echipa băcăuană câștigând toate meciurile pe linie. Hopurile au venit până la urmă și ele, la capătul sezonului trecut băcăuanii pierzându-și cei mai valoroși jucători, în frunte cu Hanțaru și Broască. Antrenorul Gabi Armanu a făcut, la rândul său, un pas înapoi, renunțând la funcția de antrenor în favoarea celei de director tehnic. În acest context, CSM Bacău și-a reconfigurat lotul și, avându-l pe constănțeanul Eden Hairi pe banca tehnică, a atacat sezonul cu obiectivul de a evita retrogradrea. Obiectiv realizabil, în ciuda sincopelor din prima parte a stagiunii.

În luptă dreaptă

Școala de lupte a Bacăului continuă să dea campioni pe bandă rulantă. Anul 2018 a adus alte rezultate de top pentru luptele greco-romane, inclusiv pe plan internațional, acolo unde elevul lui Ion Butucaru, Denis Mihai (CSȘ Bacău), a luat bronzul la Europenele de juniori 3, iar Igor Botez, sportiv antrenat de fratele său, Irinel Botez, la SCM Bacău a cucerit titlul de vice-campion mondial la Gimnaziada de cadeți. Acestor performanțe li s-au adăugat reușitele de pe plan intern, acolo unde SCM Bacău a dominat întrecerile de Seniori, Under 23 și Juniori. Este suficient, de exemplu, să amintim că la Cupa României de Seniori, SCM Bacău cu Ion Șarban, Cătălin Matache, Sorin Tașcă și Irinel Botez la cârmă a luat aurul pe echipe, locul 3 fiind ocupat de CSȘ Bacău, grupare pregătită de Ion Butucaru!

Ascensiunea și prăbușirea lui Novac

2018 se anunța și anul sulițașului Alex Novac. Din păcate, 2018 a fost deopotrivă anul ascensiunii și prăbușirii lui Novac. Creditat cu șanse reale la o medalie la Campionatul European din vară, Novac nu a confirmat așteptările. Sportivul CSM Bacău nici măcar nu a prins finala la Europenele din Germania. Și asta în ciuda faptului că la concursurile premergătoare întrecerii continentale, elevul Mihaelei Melinte stabilise un nou record național, cu o aruncare formidabilă de 86,37 metri! Nereușita din Germania a produs o ruptură între Novac și Mihaela Melinte. Iar capriciile sportivului au dus ulterior și la o ruptură între el și club. CSM Bacău i-a oferit dezlegarea lui Alex Novac. O pierdere sportivă, dar un câștig financiar. Câștig financiar care a dus până la urmă și la un câștig sportiv, bugetul alocat inițial lui Novac fiind redirecționat către transferul lui Daniel Martin. Iar 2018 a fost cu adevărat anul lui Dani Martin.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri