De miercuri, 12 iulie, încep să se aplice noutăţile aduse la legea asigurărilor RCA. Astfel, una dintre noile prevederi conţinute de Legea nr. 132/2017 se referă la şoferii care decid, din motive variate, să nu mai solicite încheierea unei asigurări de răspundere civilă auto (RCA).

În acest caz, proprietarii maşinilor care nu mai beneficiază de asigurarea RCA vor trebui să predea la poliţie plăcuţele de înmatriculare ale autovehicolului.

Potrivit noilor reglementări, un contract RCA poate fi suspendat dacă maşina nu mai are drept de circulaţie sau dacă este imobilizată, întrucât şoferii nu vor să nu plătească degeaba banii pe asigurare. Cei care nu vor respecta aceste reguli riscă o amendă de 1.000 – 2.000 de lei.

PUBLICITATE

Asiguratul-problemă

O altă noutate este termenul de asigurat cu risc ridicat. În această categorie intră asiguratul care plătește cea mai scumpă asigurare, dar care le dă și cel mai mult bătăi de cap asigurătorilor, prin prejudiciile aduse în urma accidentelor de vehicule și tramvaie.

Potrivit Legii 132/2017, „asigurat cu risc ridicat este persoana care, pe baza încadrării în clasele de risc pentru care cel puțin 3 asigurători RCA, ofertează un tarif de primă de N ori mai mare decât tariful de referință calculat de BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România n.r.); factorul «N» este stabilit de BAAR, cu aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară și este calculat pentru un vehicul cu aceleași caracteristici tehnice cu cele ale vehiculului pentru care se solicită asigurarea, precum și pentru aceeași clasă de bonus-malus a asiguratului/utilizatorului”.

Aşadar, şoferul indisciplinat va trebui să se adreseze unei entități speciale – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România – care îl va ajuta pe clientul problematic să-și găsească un asigurător cu cea mai bună ofertă de pe piață. Asigurătorul nu-l va putea refuza pe clientul cu multe daune, altfel riscă o amendă între 50.000 și 500.000 de lei.

Sancţiuni penale pentru asigurările false și piesele contrafăcute din service-uri
Nu puţine au fost situaţiile de fals pe piaţa asigurărilor, un caz de amploare fiind semnalat inclusiv în judeţul Bacău. Prin urmare, de miercuri, în lege apar şi infracțiuni nereglementate în prezent de OUG nr. 54/2016 cum ar fi emiterea și comercializarea de contracte RCA false.

Aceste fapte vor fi pedepsite cu închisoarea de 6 luni la 3 ani. Emiterea și vânzarea de falsuri sunt pedepsite și acum în Codul penal, însă, de acum încolo, vor fi pedepsiţi atât cei care produc și vând polițe, cât şi cei care le cumpără, deşi știu că sunt false, pedeapsa fiind tot cu închisoarea de la trei luni la trei ani sau amenda penală.

Folosirea de piese contrafăcute de către service-urile auto va fi sancţionată cu închisoarea de trei luni la doi ani sau amenda. În fine, noua lege RCA mai stabileşte că proprietarii care nu încheie contracte RCA pentru mașinile pe care le au riscă amenzi de până la 2.000 de lei, iar autoritățile pot să rețină certificatul de înmatriculare al automobilelor până la prezentarea dovezii încheierii asigurării RCA.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Ce faci daca ai 2 masini din care una este vehicul istoric si te deplasezi cu ea de 2 ori pe an la expozitii sau manifestari auto? De ce trebuie sa ai RCA pentru tot anul ca nu vad sensul decat daca circuli cu aceasta? De ce sa mai introducem o complicatie cu predatul placutelor la politie, ca sa le dam si mai mult de lucru? Nu sunt destule cozi la institutii?

  2. Asa se fac legi in Romania îi ajuta tot pe hoti ca peste vreo doua luni sa mai modifice ceva .De ani de zile functioneaza asa la noi, ce viseaza noaptea se face ziua

  3. Sa ai asigurare obligatoriu daca tii masina in garaj este o smecherie pentru a baga bani in buzunarul asiguratorilor, au mai bagat si cealalta ineptie tipic romaneasca, sa predai numerele la politie daca nu ai asigurare? Ne da politia dobanda cand le tinem la ei? Placutele sunt proprietatea detinatorului masinii, nici a politiei, nici a asigurarilor. Si ne mai miram de ce piata de asigurari este disfunctionala, cu polite scumpe iar la un acident stau masinile in service cu lunile. Pe bizonii care fac accidente poate sa le faca polita si de 20.000 lei, oricum sunt niste iresponsabili care pun viata celorlalti in pericol.

  4. Atat timp cat autoturismul este parcat in garaj/curte privata nimeni nu este obligat sa plateasca RCA pe aceea perioada iar pentru cele istorice care ies odata pe an se poate face RCA cu valabilitate de minim 1 luna.

  5. Nu am auzit de vreo ieftinire a RCA-ului nici prin aceasta lege. De la an la an RCA-ul a crescut chiar daca soferul nu a avut incidente. In acest caz cum sa mai fii corect vazand ca nu e nici o diferenta. O lege facuta pentru asiguratori pt a le intari si consolida pozitia.

LĂSAȚI UN MESAJ