20 aprilie 2024
Economie200 de tineri bacauani si-au cumparat casa noua, cu garantii de la...

200 de tineri bacauani si-au cumparat casa noua, cu garantii de la stat

De la inceputul anului, zeci de mii de tineri din toata tara au achizitionat, cu credite, locuinte noi, apelând la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Astfel, in primul semestru al acestui an, Fondul a acordat peste 11.000 de garantii în cadrul programului „Prima Casa”. Cele mai multe solicitari au venit de la tineri din judetele Cluj, cu 8,1% din totalul garantiilor, Ilfov, cu 7,1%, Timis – 5,8%, si Constanta.

Sunt urmate, in acest clasament, de judetele Brasov, Sibiu si Iasi – cu procente cuprinse între 3% si 5% fiecare. Cele mai putine cereri de finantare, inregistrate în perioada analizata, au fost in judetele Gorj, Harghita, Teleorman si Salaj, cu câte 0,4% din total, Calarasi, Ialomita si Giurgiu, cu câte 0,3% din garantiile acordate. Judetul Bacau se afla pe la mijlocul clasamentului, ocupând locul 16 cu o pondere de 1,6 la suta din totalul garantiilor.

„In primele 6 luni ale anului 2014, prin Programul «Prima Casa», in judetul Bacau, au fost acordate circa 200 de garantii, pentru credite accesate in valoare de 5,7 milioane de euro.”
Gheorghe Andries, sef compartiment la FNGCIMM BacauPotrivit statisticilor FNGCIMM, Programul „Prima Casa” a fost accesat cel mai mult de tineri cu vârsta cuprinsa între 26 si 35 de ani. Acestia au ales sa-si cumpere, in special, apartamente cu doua camere. „Programul continua sa fie cerut si apreciat de public, în conditiile mentinerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil în acest moment în cadrul programului Prima Casa fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de circa 490 milioane lei destinat achizitiei de locuinte prin ANL)”, au precizat reprezentantii Fondului.

Creditele pe programul „Prima Casa”, cu garantii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la urmatorii finantatori: ING Bank, Banca Transilvania, BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Româneasca, Alpha Bank, Banca Millennium, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo România, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi România si Marfin Bank.

De la demararea acestui program, in iulie 2009, si pâna in luna iunie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garantii, în valoare de circa 2,3 miliarde de euro, pentru credite accesate în valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finantarii accesate în cadrul programului este de 38.300 de euro. Rata de nerambursare a creditelor este de doar 0,2%, plafonul disponibil în prezent în cadrul programului „Prima Casa” fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de 490 milioane de lei destinat achizitiei de locuinte prin ANL).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri