29 martie 2024
Actualitate200 de ani de la botezul lui Vasile Alecsandri, la Biserica “Precista”

200 de ani de la botezul lui Vasile Alecsandri, la Biserica “Precista”

Pentru prima dată, în Bacău, la Biserica „Precista”, vineri, 22 iunie, a avut loc o slujbă de pomenire a celor morţi, prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la botezul celui care va deveni marele poet şi diplomat Vasile Alecsandri.

Tot pentru prima dată, prin grija şi strădania conf.univ.dr. Ioan Dănilă, preşedinte al Societăţii Cultural-Ştiinţifice „Vasile Alecsandri”, s-a făcut legătura, pe bază de documente, a lui Vasile Alecsandri şi a familiei sale cu Biserica „Precista”, ctitorie a lui Alexăndrel, fiul lui Ştefan cel Mare. Parastasul a fost oficiat de patru preoţi, care au adus slavă şi mulţumire, s-au rugat pentru sufletele celor adormiţi, Vasile, Vasile, Elena, Iancu.

Documentul care atestă faptul că Vasile Alecsandri a primit lumina botezului în Bacău, la Biserica „Precista”, este o însemnare olografă a lui Vasile Alecsandri – tatăl poetuluii – pe versoul „Mărturiei de Mitrică” eliberate de Mitropolia Moldovei, la 12 iulie 1835: „Vasilică este născut la 14 iunie 1818 în târgul Bacăului, botezat în lege pravoslavnică de preotul Ioan de la Biserica numită Precista din Bacău, iar nănaş i-ai fost moşul său Mihalache Cozoni. Părinţi: spătarul Vasile Alecsandri, mama spătăreasa Elena Alecsandri, născută Cozoni”.



După ce cu doar puţin timp în urmă, s-au sărbătorit 200 de ani de la naşterea poetului Vasile Alecsandri, în prezenţa unor importante personalităţi ale vieţii cultural-spirituale din Bacău şi din ţară, ocazie de a lămuri unele aspecte controversate din biografia poetului (ziua, anul şi locul naşterii), evenimentul de vineri, 22 iunie, vine şi întregeşte apartenenţa definitivă a poetului de urbea Bacăului. Despre situaţia administrativă a ţărilor româneşti din acea perioadă, despre lipsa documentelor oficiale (certificate de naştere, de căsătorie sau deces etc.), ceea ce s-a întâmplat şi cu Vasile Alecsandri, a vorbit Daniel Pavăl, director al Serviciului Judeţean al Arhivelor Statului Neamţ, şi Mihaela Chelaru, director al Serviciului Judeţean al Arhivelor Statului Bacău.

Mărturia de mitrică a fost eliberată, în lipsa unui certificat de naştere, abia în 1835, atunci când tânărul Alecsandri trebuia să meargă la studii în străinătate. Din păcate, au precizat vorbitorii, nici Biserica „Precista” nu posedă documente de acest fel, puţine însemnări, din acea perioadă, se găsesc la Arhivele din Bacău. Au fost martori, scriitori, profesori, specialişti arhivari, feţe bisericeşti, mulţi enoriaşi, care au ţinut să ia parte la acest moment cu semnificaţii culturale şi religioase.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri