25 aprilie 2024
Actualitate200.000 de euro pe fermă, pentru tinerii agricultori

200.000 de euro pe fermă, pentru tinerii agricultori

Tinerii fermieri recent instalați vor putea primi fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro. Banii se vor aloca prin noul Plan Național Strategic (PNS), prin linia de finanțare DR-12 – Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați”, având un buget de circa 170 milioane de euro. Sumele primite vor putea fi folosite pentru dezvoltarea fermei.

Pot solicita acest sprijin tinerii fermieri care au finalizat implementarea planului de afaceri în cadrul submăsurii 6.1 din PNDR 2014 – 2020, inclusiv tranziție sau fermierii care s-au instalat cu cel mult 5 ani înaintea depunerii cererii de sprijin pentru această intervenție, având vârsta de până la 45 ani la momentul depunerii cererii de finanțare și sunt șefi ai exploatației. Interesant este că beneficiari vor putea fi inclusiv fermierii recent instalați care au depășit statutul de tânăr fermier. În schimb, persoanele fizice nu vor putea accesa aceste fonduri.

Bani pentru construcții sau utilaje agricole



Banii asigurați de stat pot fi utilizați pentru construcții (noi sau pentru modernizarea ceor existente), inclusiv pentru amenjarea de spații protejate pentru culturile agricole, cu dotările și utilitățile necesare desfășurării activității agricole și facilitățile de condiționare sau depozitare a produselor agricole obținute în fermă. Totodată, sprijinul este destinat și fermierilor care vor să înființeze sau să modernizeze ferme pomicole, inclusiv pentru înființarea și reconversia plantațiilor pomicole. Se mai dau bani și pentru achiziția de utilaje agricole, inclusiv prin leasing, precum și de remorci și semiremorci tehnologice (specializate pentru activitatea agricolă, inclusiv cele utilizate pentru obținerea bazei furajere) și echipamente performante, inclusiv cele pentru gestionarea/utilizarea îngrășămintelor și/sau a produselor de protecție a plantelor.

Echipamente pentru diminuarea efectelor fenomenelor meteo nefavorabile

Nu este ocolită nici componenta de comercializare și marketing la nivel de exploatație, cu banii de la stat putându-se finanța inclusiv magazinele de la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole. Alte activități eligibile mai sunt înființarea/modernizarea facilităților aferente asigurării igienei și biosecurității la nivel de fermă, ca și componentă secundară, achiziția de echipamente și sisteme de avertizare timpurie asupra fenomenelor meteorologice nefavorabile, precum și alte echipamente de diminuare a efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile, cumpărarea de utilaje și echipamente pentru producerea și/sau distribuirea furajelor ca hrană pentru animale din fermă, procurarea de soluții digitale pentru practicarea agriculturii de precizie sau cele necesare producerii şi utilizării energiei (electrice și/sau termice) din surse regenerabile (solară, eoliană, aerotermală, hidrotermală, geotermală etc) ș.a.

 

Valoarea maximă a sprijinului din fonduri este de 200.000 euro/proiect. Intensitatea sprijinului public nerambursabil nu poate depăși 80% din costurile eligibile, în cazul investițiilor efectuate de tinerii fermieri, și 65% din costurile eligibile, în cazul celorlalte categorii de beneficiari.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri