29 martie 2024
Actualitate20 de comunități vor avea servicii integrate pentru copii

20 de comunități vor avea servicii integrate pentru copii

Douăzeci de comunități din județul Bacău vor furniza, cu ajutorul UNICEF, servicii sociale integrate destinate persoanelor vulnerabile. Concret, beneficiari vor fi copiii cu vârste între 3 și 15 ani și tinerii între 16 și 24 ani care trăiesc în sărăcie și riscă să fie marginalizați, părinții lor și alți membri ai familiei.

„Servicii integrate” înseamnă servicii sociale, educaționale și medicale acordate simultan, prin implicarea tuturor actorilor sociali. Acestea vor avea la bază Convenția de colaborare încheiată între UNICEF, Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) Județul Bacău, Municipiul Moinești, Orașul Buhuși, Comuna Colonești, Comuna Horgești și mai multe instituții județene.

E vorba despre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratul Școlar Județean și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bacău. Semnarea convenției a avut loc la Centrul „Lira” din Moinești.



Alături de Adrian Popescu, vicepreședintele CJ Bacău, și directorii instituțiilor partenere, au fost prezenți primarii Valentin Vieru – Moinești, Vasile Zaharia – Buhuși, Valentin Mîrzac – Colonești și Gheorghe Cioroabă – Horgești. Din partea UNICEF au participat Philippe Cori, director regional adjunct pentru Biroul UNICEF Europa și Asia Centrală, și Gabriel Vockel, adjunct al UNICEF România.

Scop: Reducerea marginalizării

Județul Bacău a fost primul și singurul în țară în care a fost implementat proiectul pilot „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității”, în perioada 2015-2018. Datorită faptului că rezultatele au fost foarte bune, UNICEF a decis replicarea proiectului. „Un număr de 20 de comunități locale și-au manifestat interesul de a se implica și a continua furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităților, scopul fiind reducerea marginalizării și excluderii sociale a diferitelor categorii vulnerabile.

În acest sens, s-a decis crearea a patru centre zonale care să presteze și să deservească comunitățile aflate în proximitate, acoperind astfel toate cele 20 de comunități care și-au manifestat interesul”, arată Adrian Popescu, vicepreședintele CJ Bacău. Cele patru centre zonale sunt Moinești, Buhuși, Colonești și Horgești, la care sunt arondate sate/cartiere din Zemeș, Asău, Scorțeni, Balcani, Berești-Tazlău, Moinești, Buhuși, Blăgești, Colonești, Motoșeni, Lipova, Dealu-Morii, Horgești, Ungureni și Corbasca.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri