In septembrie anul trecut, consilierii locali au aprobat o modificare de ordin administrativ – dupa cum au descris-o chiar ei – infiintarea Thermoenergy in locul CET S.A. – societate de termoficare administrata de primarie care a intrat in faliment, dupa ce planul de reorganizare nu a fost aprobat.

Actionarul unic al noii societati de termoficare este tot Primaria Bacau, iar capitalul initial a fost de 5 milioane de lei. Noua societate, pusa pe picioare cu promisiunea de retehnologizare a intregului sistem de termoficare, trebuia sa nu se mai transforme intr-un mare consumator de bani si sa asigure bacauanilor apa calda si caldura la un pret rezonabil.

Consilierii locali au aprobat insa ieri, in cadrul sedintei extraordinare, un proiect privind rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli, in care apar si pierderi brute de 2 milioane de lei. S-au operat modificari de valori, in special diminuari de venituri, din cauza unor probleme tehnice.

PUBLICITATE

Desi s-au inregistrat pierderi, in scenariul ideal in care investitiile sunt finalizate, societatea ar trebui sa se poata mentine pe linia de plutire. Pentru a sustine Thermoenergy in sezonul de iarna, executivul primariei a propus si aprobat in luna noiembrie contractarea unui imprumut de la Trezoreria statului, de 16 milioane de lei.

Alesii au motivat ca pe parcursul unui an apare un gol de lichiditate, pentru ca la inceput se fac cheltuieli mari aferente combustibilului utilizat in producerea energiei termice, iar municipiul are obligatia sa asigure din bugetul local diferenta dintre pretul de productie, transport, distributie si furnizare. „Subventia astfel achitata se va deduce lunar cu valoarea deconturilor justificative, urmând ca regularizarea definitiva sa fie realizata cel mai târziu pâna la 15 aprilie 2016”, au promis autoritatile la momentul la care au luat imprumutul.

Din pacate, la momentul la care sezonul rece s-a instalat, doar jumatate din consumatorii Thermoenergy au primit caldura in calorifere, asta pentru ca in tot orasul erau schimbate tevile de caldura. Cele care au apucat sa fie instalate au pocnit in diverse locuri la presiune.

16.200 de apartamente sunt racordate la Thermoenergy in municipiul Bacau, asadar ce decid alesii ii afecteaza in mod pozitiv sau negativ.

„Nu s-a produs energie electrica pentru ca s-au facut probe la grupul de cogenerare, drept urmare nu s-a indeplinit obiectivul de productie a energiei. In plus, nu s-a pus in functiune ciclul combinat cum fusese previzionat. Aceste pierderi se vor recupera anul viitor. Bugetul a fost aprobat pentru 2015 fara pierderi. Totodata, primaria nu a finalizat investitiile in reteaua de termoficare.”
Vasile Dragusanu, consilier PNL

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Primaria castiga mai mult daca desfiinta acest mastodont si -i ajuta pe oameni sa-si puna centrale individuale sau de bloc! Prostia costa! Interesul…poarta fesul! Au muls cat au putut de la fraieri!

  2. S-ar cuveni ca primaria , consiliul local sa mai faca un imprumut sa dea aceeasi suma de bani si celorlalti locuitori ai municipiului Bacau , care nu se incalzesc la Thermoenergy – Hotia SA . Si ei platesc impozite tot la primaria din Bacau ! La noi in oras sa pare ca primarul este fochist-sef iar consilierii locali sunt ajutoarele sale . Ne-ar mai trebui un primar si inca un rand de consilieri care sa se ocupe de celelate probleme care preocupa majoritatea cetatenilor .

LĂSAȚI UN MESAJ