27 aprilie 2024
Zona zeroMemoria1938: Deținuții evadați din Penitenciarul Bacău au cântat prin oraș cântece patriotice...

1938: Deținuții evadați din Penitenciarul Bacău au cântat prin oraș cântece patriotice ca să nu fie bănuiți

  • în timp ce spărgeau peretele celulei au cântat colinde ca să acopere zgomotele

 

În noaptea de 8 spre 9 ianuarie 1938, la ora 4:20, la penitenciarul din Bacău, s-au auzit insistente semnale de alarmă. La început, s-a crezut că este vorba de simple exerciții obișnuite pentru prevenire, așa că personalul penitenciarului nu a luat decât măsuri obișnuite.

Semnalele repetându-se insistent, s-a concentrat întreg efectivul de pază, iar  directorul arestului, a început cercetările, spre a înțelege rostul acestei alarme speciale.



S-a comunicat că zidurile celulelor au fost găurite în două locuri, și că prin deschizăturile făcute, au fugit câțiva deținuți. În urma apelului, s-a constatat lipsa câtorva din cei mai periculoși criminali, falsificatori de monede și hoți de drumul mare.

Cei 7 condamnați erau cazați toți într-o singură celulă. Cumva au reușit să obțină din afară cuțite. Seara începeau să cânte colinde de Crăciun în chilia lor. În timp ce șase dintre condamnați cântau destul de tare, unul lucra la peretele de sub pat pentru a face o gaură într-o cameră deschisă vecină.

Când se apropia stingerea și trebuia să tacă, treaba era deja făcută. Condamnații s-au întins liniștiți și apoi s-au strecurat afară în zori prin gaura din perete.

Din cauza frigului extrem, paznicii care nu aveau echipamentul necesar de iarnă nu stăteau pe locurile obișnuite, ci în schimb au ales locuri adăpostite de unde nu aveau vederea de ansamblu necesară. Această împrejurare a încurajat evadarea.

După ce prizonierii au tăiat lanțurile de pe picioare cu un ferăstrău, s-au întors spre gară, unde s-au despărțit.

Trei evadați au închiriat o sanie și au condus până în suburbia Șerbănești, unde au silit un fermier să le dea adăpost. Pe drum au cântat cu voce tare cântece patriotice pentru a abate orice suspiciune.

Alt deținut s-a dus direct la iubita sa care locuia în oraș, unde a fost arestat în seara aceleiași zile.

Altul s-a întors de la gară, după ce s-a „întărit” într-o tavernă, direct la închisoare, unde a explicat că nu avea de gând să evadeze, dar că a fost obligat să o facă de către colegii săi de celulă.

Ceilalți doi au plecat din Bacău cu trenul.

Fermierul din Șerbănești a văzut la prima vedere că are de-a face cu criminali și a încercat să informeze autoritățile. În cele din urmă, după-amiaza, „oaspeții” lui l-au lăsat să hrănească porcul în curte, așa că a trimis un vecin la jandarmerie ca să anunțe. Au primit întăriri și au venit seara la casă, care era înconjurată.

Pe 11 ianuarie presa relata că toți evadații fuseseră prinși.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri