2 mai 2024
Zona zeroMemoria1932: Un odios atentat politic in iudețul Bacău

1932: Un odios atentat politic in iudețul Bacău

O maşină infernală trimeasă preotului Măgirescu, omoară un copil şi răneşte grav trei persoane.

BACAU 15. — Azi dimineaţă la ora 7, un odios atentat, cu substrat politic a fost săvârşit în com. Brădila din judeţul. nostru. Au căzut victime acestui groaznic atentat: doi nevinovaţi copii, dincare unul a fost omorât, soţia şi servitorul preotului Măgirescu, candidat pe lista partidului naţional-ţărănesc.

CUM S’A PRODUSA TENTATUL
Iată împrejurările în care s’a comis odiosul atentat. Astăzi dimineaţă, săteanul Florea Constantin Tobă a primit vizita unui individ necunoscut, care l-a rugat ca in schimbul unei sume de bani să ducă la locuinţa preotului Măgirescu, un colet, frumos împachetat în care se afla o cutie de lemn. Săteanul nebănuind ce se află înăuntru, a luat cutia şi-a dus-o acasă la preotul Măgirescu. Preotul insă, fiind candidat pe lista partidului naţional-ţărănist, nu se afla acasă, ci era plecat în propagandă electorală.



O CUTIE INFERNALĂ
Săteanul Florea Constantin Tobă, in lipsa preotului Măgirescu, a predat cutia soției acestuia, care se afla in casă împreună cu cei doi copii ai săi, Nicu și Georgeta. Cutia nu se desfăcea decât cu greutate. Atunci d-na Măgirescu a chemat pe servitorul Vasile Drug, care se afla în curte, pentru a desface cutia. Servitorul a desfăcut ambalajul şi apoi a luat un cleşte, pentru a scoate cuiele. De la prima apăsare acleştelui, s-a produs o explozie înspăimântătoare, care a cutremurat pereţii casei. Explozia a orbit în primele clipe pe toţi ai casei, schijele şi-au desăvârşit apoi opera, împroşcând pe servitor, pe mamă şi pe cei doui copii.

Băiatul Nicu a fost ucis pe loc de o puternică lovitură în tâmpla dreaptă. Surioara lui, Georgeta T., a fost grav rănită. D-na Măgirescu are o rană profundă la cap. Ochiul stâng i-a fost scos de o schijă. De asemenea servitorul Vasile Drug s-a ales cu grave leziuni la mâini şi la picioare.

ALARMA
La auzul groaznicei detunături, au alergat săteni dimprejur, cari au găsit trântiţi pe jos pe toţi cei trei răniţi, mama, fiica şi servitorul, precum şi cadavrul copilului Nicu, ce-şi dăduse sfârşitul din prima clipă.

ANCHETA
Au fost înştiinţate imediat autorităţile judiciare şi cele administrate cari au deschis o severă anchetă pentru prinderea îndrăzneţului asasin La faţa locului a plecat d-l primprocuror însoţit de prefectul judeţului d-l Nădejde. Postul de jandarmi Bădila, in raza căruia se afla casa preotului Măgirescu, a dispus urmărirea criminalului. Săteanul Florea Tobă a putut da unele semnalmente, după care se crede că atentatorul va putea prins.

Noul amănunte asupra atentatului
În urma anchetei facute de organele judiciare s’a dovedit că în zorii zilei s’a prezentat la locuinţa preotului Măgirescu, un ţăran îmbrăcat cu suman care a bătut in poartă. Servitorul ieşind să vadă cine este, a găsit pe sătean care inmânându-o cutie, i-a recomandat s’o predea imediat preotului Măgirescu căci el este grăbit și nu poate să i-o dea personal. Servitorul a dus cutia în casă,unde — din câte ni se relatează acum—se afla și preotul Măgirescu, care insă nu se sculase. Numai d-na Măgirescu cu cei doi copii se dăduseră jos din pat. Soţia preotului, fiind curioasă să afle ce se găseşte în cutie, a pus pe servitor să o deschidă. Urmarea, după cum se ştie, a fost groaznică. Cutia avea un mecanism cu arc, care imediat ce a fost atinsă cu cleştele, iarba de puşcă a fost aprinsă. Cutia a făcut explozie. Preotul Măgirescu sculat din somn a fost martorul unei dureroase tragedii; fiul său omorât, fiica şi soţia grav rănite, iar servitorul cu mari leziuni la mâini şi picioare.

Arestarea atentatorilor
Bănuelile au căzut pe doi liberali cunoscuţi ca indivizi periculoşi Lazăr Grigorescu, fost notar şi Dumitru al Sultanei fost jandarm. Ei au fost arestaţi şi luaţi în cercetare. Asupralor s’a găsit material explosibil.

Impresia în Capitală
Ştirea odiosului atentat din judelul Bacău a provocat consternare în rândurile conducătorilor naţional-ţărănişti din Capitală. La clubul central al partiduluis’a arborat din nou steagul îndoliat. D. Ion Mihalache a trimes o telegramă de condoleanţe preotului Măgirescu.
Curentul, 17 iulie 1932

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri