27 aprilie 2024
Zona zeroMemoria180 de ani de la nașterea poetului Grigore Grandea

180 de ani de la nașterea poetului Grigore Grandea

  • poetul a trecut în Eternitate în Bacău, la 8 noiembrie 1897

 

Joi, 26 octombrie, s-au împlinit 180 de ani de la nașterea poetului, prozatorului, jurnalistului și traducătorului Grigore Haralamb Grandea. Scriitorul s-a născut la Țăndărei (Ialomița), pe 26 octombrie 1843, dar din 1888 a trăit și a lucrat ca profesor suplinitor de franceză și la Gimnaziul de Băieți din Bacău, unde din 1894, timp de trei ani l-a avut ca elev pe viitorul poet George Bacovia.

 



S-a stins la 54 de ani și a fost înhumat în Cimitirul Central „Eternitatea” din Bacău. Rămășițele sale pământești se află într-un cavou aflat în proprietate privată, iar locul său de veci actual a fost descoperit de neobositul cercetător al istoriilor băcăuane Mihai Ceucă. La inițiativa sa, anul trecut, când s-au împlinit 125 de ani de la plecarea în Eternitate a scriitorului, a fost organizată o slujbă de comemorare, care a stat sub egida Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), a Bibliotecii Județene Bacău și a Filialei Bacău Cultul Eroilor. Am fost la ceremonial împreună cu universitarii Ioan Dănilă – scriitor și ziarist, cu Adrian Jicu – director al Bibliotecii Județene, și cu Dănuț Voicu – președintele Filialei Cultul Eroilor și membri ai Consiliului Director al filialei. A fost prezent și consilierul primarului de Bacău, Constantin Gherasim. De consemnat este și excepționala prezență a președintelui Asociației Tradiții Militare Românești, col. (rtr) Stelian Cojocaru, care a venit cu un grup de elevi ai Colegiului „Mihai Eminescu” din Bacău, costumați în superbe uniforme specifice Armatei României din Primul Război Mondial. Iar slujba de pomenire a fost ținută de preotul paroh al Bisericii „Sfânta Treime” a cimitirului, părintele Vasile Șova.

„Actuala clădire a cavoului – am aflat atunci de la Mihai Ceucă – este cea originală, iar modelul ei a fost inspirat de cel al unui cavou din Cimitirul Bellu. Grigore Grandea a fost înmormântat, inițial, în altă zonă a cimitirului, alături de membri ai familiei Bâcu. La șapte ani de la deces, Fotinia Bâcu, a treia sa soție, a construit cavoul care există astăzi. Ulterior, cavoul a fost preluat de nepoata Cornelia Paraschiv Bâcu, iar acum cinci ani inginerul Nicolae Roșu a cumpărat cavoul. Construcția fusese abandonată, dar noul proprietar a renovat-o. Fotografiile din interior sunt originale, executate de vestitul fotograf băcăuan Prato și, astfel, sunt piese de patrimoniu. Cavoul însuși poate deveni oricând un monument de patrimoniu”.

Tot anul trecut, la Biblioteca Județeană din Bacău a fost deschisă, toată luna noiembrie, expoziția „Grigore Grandea – de 125 de ani în Eternitate”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri