Ne adresăm Dumneavoastră, pentru a trage un semnal de alarmă, dar şi pentru a ne ajuta în comunicarea cu anumite personaje către care căile de adresare nu ne sunt accesibile.

MOTIVUL:

În calitate de profesionişti, care reprezintă principalele servicii medicale de urgenţă din Romania (Unităţi pentru Primirea Urgenţelor, SMURD şi Servicii Publice de Ambulanţă), în contextul situaţiei create de afirmaţiile referitoare la posibila demitere a domnului dr Raed Arafat şi riscurile care pot deriva de aici.

CONTEXT:

Sistemul de Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Prim-Ajutor Calificat este o structură integrată cu rol strategic. Funcţionarea sistemului se bazează pe colaborarea dintre structuri ale Ministerului Sănătăţii, ale Ministerului Afacerilor Interne precum şi ale autorităţilor locale, iar scopul major este salvarea vieţii şi îngrijirea suferinţei de orice fel a cetăţenilor.

Dezangrenarea oricărui element din cadrul acestei structuri complexe, cu multiple şi esenţiale relaţii de interdependenţă, poate duce la pierderi de vieţi omeneşti.

În cadrul acestui Sistem, format din Unităţi Primire Urgenţe, SMURD, Compartimente Primire Urgenţe şi Servicii Publice de Ambulanţă, Servicii Publice Salvamont – lucrează medici primari, specialişti şi rezidenţi în Medicină de Urgenţă, Anestezie şi Terapie Intensivă, Pediatrie şi Medicină de Familie/Generală, asistenţi medicali, paramedici, piloţi, subofiţeri şi ofiţeri ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Inspectoratului General de Aviaţie, salvatori montani. Reprezentând temelia sistemului, aceşti profesionişti au beneficiat de o bază materială şi logistică, de o structură educaţională complexă care a fost dezvoltată pe parcursul a 25 de ani pe baza unei matrice de competenţe operaţionale, de cooperare şi comandă.

Anual unul din zece români a beneficiat de intervenţia echipelor Serviciilor judeţene de ambulanţă, Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi SMURD. Anual unul din cinci români a fost tratat în Structurile de Primire Urgente UPU/ CPU. Aceste date demonstrează faptul că mai mult de 20% din populaţia României a avut nevoie si a beneficiat, anual, de asistenţa oferită de Sistemul Medical de Urgenţă şi Prim-Ajutor Calificat prin profesionişti cu experienţă care aplică concepte de lucru moderne validate la nivel intern, european si internaţional.

Valoarea Sistemului este mult mai mare decât suma valorii fiecăruia dintre oamenii care activează în structura lui. Cu toate acestea, experienţa ne-a demonstrat ca acest concept este adevărat doar în condiţiile unei coordonări unice si profesioniste. Acest sistem de coordonare trebuie să fie validat atât în situaţiile comune, de zi cu zi, dar şi în cele majore de criză profundă.

România beneficiază deja de un astfel de sistem de coordonare iar acest lucru nu trebuie nici uitat, nici neglijat şi nici distrus.

Rolul dr. Raed Arafat a început odată cu lupta pentru implementarea unui concept care crea un sistem de urgenţă care punea siguranţa şi viaţa pacientului în centrul atenţiei acestui sistem. Ulterior acest rol a evoluat, odată cu dezvoltarea sistemului, către coordonarea integrată a tuturor celor care intervin pentru salvarea celor aflaţi în suferinţă.

SITUAŢIA ACTUALĂ

Ameninţări constante la adresa sistemului de urgenţă au început să apară în perioada anilor 2011

– 2012, stimulate de avântul deosebit a tot ceea ce se constituia în elemente componente ale sistemului, din punct de vedere legislativ, financiar, resurse umane, resurse materiale.

Atracţia fondurilor potenţial disponibile, mirajul implicaţiilor comerciale în sistemul de urgenţă, încercarea de limitare a unui sistem public puternic pentru a deschide calea unor alternative dubioase, au dus la repetate tentative de atac la adresa conceptului, la adresa structurilor implicate, dar mai ales la adresa celui care a reprezentat unitatea şi coeziunea sistemului, dr. Raed Arafat.

Pentru ca acest sistem să funcţioneze la randament maxim, a fost necesară nu doar crearea de către dr. Raed Arafat a mecanismelor de dezvoltare în continuare ci şi identificarea de căi prin care să se evite obstacolele ridicate pentru atingerea a exact acelor repere care astăzi i se reproşează, şi nu numai, pentru că nu au fost atinse. A fost nevoie de o muncă de convingere extraordinară pe care dr. Raed Arafat a trebuit să o ducă, zi de zi, pentru ca şi cel mai mic element de dezvoltare să treacă de voinţa celor care nu au înţeles sau nu înţeleg aceste mecanisme. Practic în ultimii ani sistemul a mai putut să evolueze doar ca urmare a acestui efort colosal pe care el l-a făcut. Aveţi dubii? Căutaţi în sertarele Ministerelor pe care le evaluaţi, câte propuneri legislative, propuneri de regulamente sau proceduri zac uitate.

Amploarea acestor ameninţări, mai mult sau mai puţin mascate, a ajuns la o dimensiune inimaginabilă şi la forme de manifestare care ne demonstrează, pe de o parte faptul că este un fenomen concertat, realizat pe mai multe căi, pe de altă parte faptul că cei care orchestrează aceste atacuri nu au nici măcar cunoştinţe de bază despre funcţionarea a ceea ce încearcă să distrugă. Ameninţarea demiterii dr. Raed Arafat înainte de finalizarea unor anchete sau audituri de către neprofesionişti (a rămas celebră acuzaţia Corpului de Control al Prim-Ministrului, de acum câţiva ani, prin care sunt criticate echipele de intervenţie de la Clubul Colectiv pentru că au făcut resuscitarea pe asfalt, deşi ghidurile de specialitate si practica exact asta recomandă), realizarea unor auditări a căror teme se modifică de trei ori într-o săptămână, apariţia unor pseudo-oferte din domeniul privat cu pseudo-soluţii, sunt doar câteva din aberaţiile acestor jocuri care au un singur rol: cel de a satisface nevoi economice sau comerciale ale unui grup de oameni care nici măcar nu sunt capabili să ia o decizie, ascunzându-se în spatele unor aşa-zise “analize” sau “evaluări”.

Dar, adevărul este că, nici nu înţelegem ce i se reproşează. Care sunt acele lucruri, acţiuni sau nonacţiuni de care se face vinovat şi cine sunt cei care i le impută lui Raed Arafat? Unde a greşit dr. Raed Arafat la tragediile din Apuseni, Siutghiol, Colectiv sau Caracal? Să dăm cuvântul specialiştilor să se pronunţe. De ce nu profesioniştii din sistem sunt cei care sunt ascultaţi, ci indivizii care au un unic mandat, compus dintr-o reformă fără cunoaştere şi de a schimba fără un fond?

În final, poate că nu este vorba despre OMUL Raed ci despre ce reprezintă el pentru România. De ceea ce a creat în toţi aceşti ani. De toţi cei care au fost alături de el în zidirea unui sistem care funcţionează exclusiv pentru binele celor aflaţi în suferinţă. Şi nu suntem puţini cei care, în cursul acestor 30 ani l-au sprijinit pe el dar mai ales conceptul, ideea şi funcţionarea sistemului. Nu uitaţi că este atât muncă dar şi viaţa noastră.

Stimaţi domni şi doamne cărora nu ne este permis să ne adresăm altfel, acest sistem a fost construit în 30 de ani dar poate fi distrus în 30 de zile. Ce veţi pune în loc? Încercaţi să explicaţi acest lucru cetăţenilor României. Încercaţi să descrieţi prin ce mecanisme va funcţiona acest sistem pe care nu l-aţi înţeles şi nu îl veţi înţelege decât dacă îndepliniţi una din două condiţii: fie faceţi parte din el cu trup şi suflet, fie beneficiaţi de el pentru trup şi suflet. Dacă nu puteţi, atunci vă rugăm, respectuos, să ne lăsaţi să ne vedem de treabă alături de Raed.

În caz contrar ne rezervăm dreptul la acţiuni de protest care, fără a afecta pacienţii care se adresează sistemului de urgenţă, să sublinieze încă odată faptul că şi ceea ce avem noi de spus este important.

Acest document a fost semnat prin acord electronic, în numele angajaţilor serviciilor pe care le conduc de către:

dr. Angel TRIFAN – medic şef UPU-SMURD GALAŢI dr. Valeria FILIMON – Manager SAJ Hunedoara

dr. Mihai GRECU – Medic şef UPU-SMURD Timişoara Narcisa BALINT – Manager SAJ Sălaj

dr. Anca TELEHUZ Medic Sef UPU-SMURD Ialomita Liliana MATECIUC – Manager SAJ Botoşani

dr. Gabriela CHITOSCA – Asistent şef UPU-SMURD Piatra
Neamţ

Dan Constantin PĂDUREANU – Manager SAJ VÂLCEA

dr. Marius PASCU – Medic şef UPU-SMURD Piteşti Veres GERŐ – Asistent sef SAJ Mureş

dr. Elena CORHAN – Medic şef UPU–SMURD Tulcea dr. Gabriela NOTARIUS – Manager SAJ Satu Mare

dr. Claudia JIANU – Medic şef UPU- SMURD Dr. Tr. Severin dr. Ioan IVANICI – Manager SAJ Mureş

prof. univ. dr. Diana CIMPOEŞU – Medic şef UPU-SMURD Iaşi dr. Horia SIMU – Manager SAJ Cluj

dr. Bogdan VÎLSAN – Medic şef UPU Giurgiu. dr. Leonida IANCU – Manager general SAJ Timiş

VASS Hajnal – Asistent şef UPU-SMURD Târgu-Mureş dr. VITALIE BEŢIŞOR – MANAGER S.A.J. VRANCEA

dr. Paul – Bogdan CSILLAG – Medic coordonator SMURD Sibiu dr. Annabella MUZSI – Manager general interimar SAJ BN

dr. Mirela NISIPEANU – Medic şef interimar UPU-SMURD Slobozia

ec. Marius MANEA – SAJ Călăraşi

dr. Mihaela ROADEVIN – Medic şef UPU-SMURD Brăila dr. Raveca NICOARĂ – Manager SAJ Arad.

dr. Viorica GHEORGHIŢĂ – Medic şef UPU-SMURD Călăraşi Dr. Călin GANEA – Director Medical SAJ BN

dr. Cristina VECERDI – Medic şef UPU-SMURD Brasov. Dr. Lhuana ZISSU Manager SAJ Buzău

dr. Brindusa PAVLIDIS – Medic şef UPU-SMURD Piatra Neamţ dr. Marilena-Doina LEUŞTEAN – Manager General SAJ MH

dr. Elena PETRIŞOR – Medic şef UPU “Gr. Alexandrescu “Bucureşti

Dr. Mateciuc CONSTANTIN – SAJ Botoşani

dr. Diana DOBRIN – Medic şef UPU Elias Bucureşti. Liliana DOHOTARIU – Asistent şef SAJ Timiş

dr. Aurel CRIŞAN – Medic şef UPU-SMURD Alba. Dr. Vâlcu Dumitru – Manager SAJ Tulcea

dr. Denis STĂNESCU – Medic şef UPU “M. S. Curie” Bucureşti. Marinela Prina – Manager SAJ Olt

dr. Monica PUTICIU – Medic şef UPU-SMURD Arad. Dr. Aurelia Luana Stan – Director medical SAJ Călăraşi

dr. Kacso JOLAN – Medic şef Miecurea-Ciuc Viorica Dobrescu – asistent medical DSU
dr. Rodica TUDORAN – Medic şef UPU-SMURD Constanta dr. Mihai Polinschi – Manager SAJ Galaţi.

Constantin PRIŞCĂ – Asistent şef UPU SMURD Bihor Neculai Lupaşcu – Asistent şef SAJ Botoşani.

dr. Silvia NICA – Medic Şef UPU SUUB. Jr. Constantin Mitroi – Manager SAJ Gorj

dr. Odette PANĂ – medic şef UPU SMURD Ploieşti Vavilia Munteanu – Asistent şef SAJ Tulcea

Dr. Bogdan POP – medic specialist, director general adjunct

DSU DGMUM

Aurora Popa – Manager SAJ Vaslui

Mihaela SLAVILA – Asistent şef UPU Elias Bucureşti dr. Albu Dorice – Manager SAJ Neamţ

Mihaela SIRBU – Asistent şef UPU-SMURD Reşiţa dr. Alexandru Ilieş – Director medical SAJ MM

Dr. Călin ALEXANDRU – DSU. Marinela Sârbu – Asistent şef SAJ Galaţi

Dr Adrian ZOICAN – Medic şef UPU-SMURD Buzău Dr.Cristian Gîngioveanu – Manager general SAJ Dolj.

Dr Maria SALANTA – Medic şef UPU-SMURD Mureş Ciprian Păcurar – Asistent şef SAJ Bistriţa-Năsăud.

Maria GHEORGHE – Asistent şef UPU-SMURD Piteşti Dr. Marius Sulutiu – Manager General SAJ Alba

Mihaiela HRECENIUC – Asistent şef UPU-SMURD Suceava Jr Ligia Micle Manager SAJ MM

Tamara Baciu – Asistent şef UPU-SMURD BUZĂU Cristian Cimpoi – Manager General SAJ Covasna

dr. Ecaterina Buzău – Medic şef UPU Slatina Ec. Gabriela Lupu-Şerban – Manager General SAJ Giurgiu

dr. Raluca Tat -Medic şef UPU – SMURD Cluj dr. Liciniu Venter – Manager SAJ Bihor
Rodica Bratu – Asistent şef UPU “Grigore Alexandrescu” Bucureşti

Popovits Eva – Asistent şef SAJ Covasna

Dr. Adriana Moldovan – Medic şef UPU-SMURD Satu Mare Ramona Nemet – Asistent şef SAJ Satu Mare

Monica Trifan-Lefter – Asistent şef UPU-SMURD Tulcea Dr. Constantin Popescu – SAJ Sibiu

Marola Zoica – Asistent şef UPU SMURD Galaţi. Duta George As şef SAJ Prahova

Peter Anna-Maria – Asistent şef UPU-SMURD Miercurea Ciuc Dr Ipatie Madalin-manager SAJ Prahova

Szakacs Marta – Asistent şef UPU-SMURD Cluj dr Aura Creţu Manager general SAJ Bacău.

Cristea Viorel – Asistent şef UPU-SMURD Slobozia dr Ioana Tamas director medical SAJ Salaj

Nicoleta Peres – Asistent şef UPU-SMURD Satu Mare Nicoleta Meauta – Asistent şef SAJ Vrancea

Margareta Gancea – Asistent şef UPU M.S. Curie Bucureşti Miron Popescu – Asistent şef SAJ Dolj.

Conf. dr. Cristian Boeriu – UMFST Târgu Mureş dr Dehelean Carmen – Director medical SAJ Timiş

Dr. Cuculici George – Medic şef UPU ILFOV dr. Irimia Doru – Director Medical SAJ Cluj

Adriana Ilea – Asistent şef UPU ILFOV. Diana Vasile – Manager SAJ Teleorman

Dr. Liviu Cîrlan – Medic şef UPU-SMURD Suceava. dr Vasile Costin – Director Medical SAJ Vrancea

Dr. Dana Dincă – medic sef UPU-SMURD Focşani Dr. Alex Lazareanu – SAJ Suceava

Lidia Zăncescu – Asistent şef UPU-SMURD Focşani Dr. Alin Dinu – Director Medical SAJ Olt.

Anişoara Borbely – Asistent şef UPU-SMURD Timişoara Ec Gheorghe Mihail – Manager SAJ Dâmboviţa

Maria Răsunoiu – Asistent şef UPU-SMURD Alba. Sandu Daniel Rîpă – Asistent şef SAJ IAŞI.

dr. Elena Bilbor- Medic şef UPU SMURD Bacău. Dr. Mihaela Abălaşei – Director medical SAJ Suceava

Dr. Florentina Lehănceanu medic şef UPU Bagdasar Arseni Cristina Breazu – Asistent şef SAJ MH

Mariana Lazăr – Asistent şef UPU Călăraşi dr. Constantin Radu Calistru – Manager general interimar SAJ IAŞI

Mihaela Maxim – Asistent şef UPU-SMURD Iaşi. Dr. Peter Szilard – Manager General SAJ Harghita

Dr. CARMENA NICOLETA PISERU – Medic şef UPU -SMURD VASLUI

Dr. Domokos Ivan – Director Medical SAJ Harghita

dr. Mihai Iuhas – Medic şef UPU SMURD Zalău

Elekes Mirela Asistent şef UPU-SMURD Zalău

Mihaela BOLOCAN – Asistent şef UPU – SMURD PLOIEŞTI

Ovidiu Catalina – Asistent şef UPU-SMURD Craiova

Valentin Habor – Asistent şef UPU-SMURD BISTRITA

Vintilescu Gheorghe – Asistent şef UPU-SMURD TG.JIU

Diana Ionescu – Asistent şef UPU -SMURD Giurgiu

Sonica Rotaru Asistent şef UPU-SMURD Vaslui.

Dr. Ovidiu Rus – Medic şef UPU-SMURD Bistriţa

Dr. Daniel Nour – Medic Şef UPU Pediatrie SCUC Cluj-Napoca

Dr. Alina Babeu – Medic şef UPU Spital de Copii Timişoara

Mihai Gabrian – Asistent şef UPU-SMURD Arad.

Ileana Constantinescu – Asistent şef UPU Slatina

Dr. Florin Nicolae – Medic şef UPU-SMURD Vâlcea.

Ovidiu Olea – Asistent şef UPU-SUUB

Irina Neagu – Asistent şef UPU-SMURD Constanţa

Ileana Sandor – Asistent şef UPU SMURD Petroşani.

Ramona Motoasca – Asistent şef UPU-SMURD Braşov

Gianina Marina Popovici – Asistent şef UPU-SMURD Bacău

dr. Eugen Sârbu – Medic şef UPU-SMURD Reşiţa

dr. Hadrian Borcea – Medic şef UPU-SMURD BihorPUBLICITATE