Începând din luna mai a anului în curs, prin Legea nr. 96/2019, Parlamentul României a instituit Ziua Dramaturgiei Româneşti, o adevărată sărbătoare culturală naţională care se celebrează anual, pe data de 13 Noiembrie, în amintirea premierei spectacolului cu piesa „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, jucată la Teatrul Naţional din Bucureşti, pe data de 13 Noiembrie 1884.

Dincolo de orice obligaţie legală, specifică, de altfel, oricărei instituţii de cultură, Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău îşi asumă cu bucurie misiunea de omagiere a Zilei Dramaturgiei Româneşti din cel puţin două considerente. În primul rând, din credinţa că dramaturgia naţională constituie unul dintre pilonii principali ai culturii şi, implicit, ai identităţii româneşti şi, în al doilea rând, prin legătura directă, genuină, existentă între Centrul de Cultură „George Apostu” şi acest eveniment aniversar, Legea nr. 96/2019 fiind intens promovată de Gheorghe Geo Popa, directorul Centrului, încă din perioada în care a deţinut funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
Având în vedere acest fundal retrospectiv, Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău propune publicului iubitor de artă dramatică un proiect teatral de excepţie, deosebit de ofertant prin conţinut şi prin lista participanţilor.

Astfel, pe data de 13 noiembrie 2019, începând cu ora 18,00, în sala de expoziţii aflată la parterul Muzeului de Artă Contemporană, va avea loc un spectacol-lectură, după „Nunta din flori” din ciclul „Cortina”, ce poartă semnătura marelui dramaturg român, academicianul Dumitru Radu Popescu, pe care vom avea onoarea să-l găzduim în cadrul acestui eveniment, alături de o altă mare personalitate a dramaturgiei naţionale şi un mare prieten al Centrului, scriitorul Mircea M. Ionescu. Imaginat şi realizat de actorul Geo Popa, spectacolul „Nunta din flori” va beneficia de prezenţa şi suportul actorilor de la Teatrul Municipal „Bacovia” (Eliza Noemi Judeu, Florina Găzdaru, Dumitru Rusu, Andreea Darie, Valentin Branişte, Bogdan Buzdugan) şi a Filarmonicii „Mihail Jora”, prin Cvartetul de fagoturi „Fagotissimo”.

La finalul acestui spectacol, organizatorii vor susţine o conferinţă de presă în cadrul căreia va fi anunțat debutul unui proiect teatral de anvergură internaţională, conceput de Centrul de Cultură „George Apostu” – Rezidenţa internaţională de teatru – „America de-acasă”.

Proiectul „Rezidenţa internaţională de teatru – America de-acasă” este construit în jurul dorinţei noastre de promovare a culturii şi limbii române atât în interiorul spaţiului naţional cât şi în regiunile istorice din afara graniţelor ţării în care comunităţile româneşti şi-au conservat identitatea etnică în special prin raportarea la limba lor maternă. Considerăm că astfel de punţi de legătură, ce au menirea de a aglutina întreaga românitate, dincolo de toate graniţele pe care istoria le-a aşezat între noi, sunt extrem de potrivite în contextul evenimentelor legate de aniversarea Centenarului Marii Uniri (1918-1920), dar şi în contextul apropiatei aniversări a trei decenii de activitate a Centrului (1990-2020). Un proiect menit să ne demonstreze că, dincolo de orice concreteţe fizică şi de imperfecţiunile ei, România este, în primul rând, o stare de spirit ce transcede toate barierele vremelnice; o stare de spirit pe care o vom accepta şi pe care o vom conota pozitiv, luminos, numai prin redescoperirea tradiţiilor, culturii şi limbii române.

Ne vor convinge de acest adevăr partenerii şi colaboratorii noştri din cadrul acestui proiect – Secţia în limba română din cadrul Teatrului Naţional „Sterija” din Vârşeţ (Serbia), actorii Teatrului Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău şi regizorul Geirun Ţino, directorul Teatrului „Pygmalion” din Viena.


PUBLICITATE