În lăcomia lor, unii comercianți fact tot posibilul pentru a câștiga câți mai mulți bani, într-un timp cât mai scurt, și dacă se poate, ocolind legislația în domeniu.

Din păcate, prin acțiunile lor, aceștia nu doar că prejudiciază bugetul de stat, ci, mai grav, pun în pericol sănătatea, iar uneori chiar viața consumatorilor. Acțiunile lor ilegale și imorale, totodată, cresc în intensitate mai ales în preajma sărbătorilor importante de peste an, când, se știe, populația obișnuiește să facă mai multe cumpărături decât în perioadele obișnuite.

Așa se face că în zilele premergătoare sărbătorilor pascale tarabele și galantarele sunt pline cu…te miri ce. Prea puțini știu că unele produse pot deveni adevărate bombe biologice. Au constatat asta și inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor DSVSA Bacău care numai în aceste zile au făcut o captură record de alimente neconforme, respectiv 12,5 tone de carne de porc și de vită.

Cantitatea de carne a fost identificată și confiscată de la un depozit alimentar ce achiziționase marfa de la o carmangerie. „În situația confiscării celor 12,5 tone de carne, inspectorii au identificat o unitate care funcționa ca depozit de produse alimentare într-un spațiu neautorizat sanitar veterinar și fără respectarea normelor pentru siguranța alimentelor”, a declarat dr. Florin Baltă, purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău.

La un control mai amănunțit, inspectorii DSV au constatat că toată această cantitate de carne de porc și vită nu era etichetată corespunzător și, în plus, existau neconcordanțe între documentele de proveniență și marfa existentă în stoc. Prin urmare, conform procedurilor legale, DSV a fost obligată să anunțe și celelalte instituții ale statului, inclusiv Fiscul băcăuan, la mijloc fiind vorba cel mai probabil și de o activitate nesupusă fiscalizării. În aceste condiții, depozitul alimentar a fost sancționat cu amendă în cuantum de 2.000 lei și, complementar, DSVSA Bacău a emis Ordonanță de interzicere a activității.

„Cum carnea provenea dintr-o carmangerie, aceasta, la rândul ei, a fost sancționată cu amendă în cuantum de 8.000 lei prin coroborarea a două articole din H.G. nr 984/2005 cu modificări și completări ulterioare”, a precizat dr. Florin Baltă.PUBLICITATE