Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea” Bacau invita bacauanii la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” pentru a participa la o sesiune de observatii asupra Perseidelor, precum si a Lunii si a planetei Saturn, în noaptea de 12/13 august 2016, intre orele 22.00-24.00.

Curentul meteoric Perseide este activ în perioada 17 iulie – 24 august 2016. În fiecare an în acesta perioada Pamântul intersecteaza dâra de particule de roca expulzate de cometa Swift-Tuttle.

Meteoroizii (particulele de roca) expulzati de nucleul cometei intra în atmosfera terestra cu viteza foarte mare si ca urmare a frecarii cu aerul iau foc, lasând pe cer o dâra luminoasa numita meteor („stea cazatoare”). Majoritatea meteoroizilor ard si se fac scrum în atmosfera terestra, astfel ca doar cei foarte mari supravietuiesc zborului prin atmosfera si lovesc Pamântul.

Denumit dupa numele constelatiei din care par ca vin meteorii (Perseu), curentul meteoric Perseide are maximul în 2016 pe data de 12 august, între orele 15.00 si 18.30, ora României. Întrucât în România este zi în acel interval orar, momentul maximului nu se va putea observa.

Totusi, vom putea observa panta ascendenta si pe cea descendenta a maximului, în noptile de 11/12 si 12/13 august. Observatiile la meteori se fac cu ochiul liber, cel mai bine din afara oraselor, departe de poluarea luminoasa din zona urbana.

Intrarea la observatii costa 3 lei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ