20 aprilie 2024
Actualitate100 de ani în o sută de rânduri

100 de ani în o sută de rânduri

100 de ani în o sută de rânduri

În urmă cu exact 4 ani, l-am întâlnit pe nea Gheorghe Căleap la el acasă. Familia îl sărbătoarea de 96 de ani. Timpul a trecut cu repeziciune și iată că nea Gheorghe a prins suta. Moment de mare bucurie, motiv pentru care s-a petrecut ca la carte. Astfel, vineri, 18 ianuarie, familia și rudele, împreună cu prietenii și vecinii s-au întrunit la pensiunea Balta Albastră. Peste o sută de persoane l-au sărbătorit pe Gheorghe Căleap la propriul centenar. La masa sa, i-au stat alături cei trei fii, soția Maria și un frate de 95 de ani.

Vizibil sub imperiul emoțiilor, nea Gheorghe ne-a spus : „Am avut o viață plină de toate. Au fost vremuri grele iar cel mai rău a fost în prizonierat. Acum sunt bine, sănătos. Nu mă doare nimic, doar că nu mă mai duc roțile.” Și chiar dacă nu-l mai țin picioarele, asta nu l-a împiedicat pe nea Gheorghe să se prindă într-o horă, ce-i drept mai pe loc, alături de cei dragi lui. La cei 100 de ani, Gheorghe Căleap nu ia niciun medicament. Mai bea și câte un pahar cu vin, că face bine, după cum spune râzând. Veteranul din Letea Veche are o familie numeroasă, împreună cu soția, doamna Maria, având trei băieți (cu vârste de 69, 65 și 61 de ani), cinci nepoți, cinci stră-nepoți și o stră-stră-nepoată. La marea sărbătoare a familiei Căleap au fost prezenți și câțiva reprezentanți ai Jandarmeriei, preotul paroh, reprezentanți ai asociaților de veterani și ai Primariei Letea Veche în frunte cu primarul localițăii.

„Ne bucurăm să avem în comunitatea noastră un veteran de 100 de ani, unicul din comuna noastră, și cu care ne mândrim. Am venit aici să-l decorăm și să-l cinstim cum se cuvine, oferindu-i o distincție aniversară, o diplomă, va semna în Cartea de Onoare și va primi un premiu în bani, atât din partea mea cât și din partea Primăriei”, a declarat Petru Dochiei, primarul comunei Letea Veche, fără să precizeze suma exacta oferită veteranului Căleap.



„Gheorghe Căleap a activat în asociația noastră, a veteranilor de război «Eremia Grigorescu». A participat activ și permanent la activitățile noastre și ne mândrim cu el pentru că este un erou al națiunii, pentru că a luptat pentru întregirea teritoriului patriei noastre. În asociația noastră, la momentul actual, mai sunt 274 de veterani și 2014 de văduve de veterani de război”, a spus col. (r.) Constantin Robu, secretarul Asociației Veteranilor de Război filiala județului Bacău.

Povestea lui Gheorghe Căleap

S-a căsătorit la 19 ani, doi ani mai târziu avea deja doi copii. Tot la 21 de ani a fost luat în armată, fiind înregimentat la Compania 25 Infanterie Vaslui, în 1941. Apoi a plecat pe front unde l-a întâlnit pe fratele său mai mare Alexandru. Fratele a căzut prizonier, iar Gheorghe a dat peste mormântul lui, unde era era îngropat împreună cu alți patru ostași. Pe front, când avea un moment de respiro, dormea împreună cu camarazii în gropi săpate. Când era în linia întâi, nea Gheorghe trăgea cu pușca mitralieră și secera tot ce-i stătea în cale. Spune că nu-și aminteste câți inamici a ucis dar nu avea încotro. „Dacă nu trăgeai tu, erai tu cel împușcat”, a povestit batrânul. Un an mai târziu, in 1942, pe când luptau la Cotul Donului, a căzut prizonier. A fost dus, împreună cu alți prizonieri, în Kazahstan, la Karagandy la minele de cărbuni. Acolo au fost ani de chin, dar a rezistat.

În 1948 a fost eliberat și au urmat alte „surprize”. Când a ajuns acasă, a nimerit exact când i se făcea dezgroparea de șapte ani. „A venit acasă un fost coleg de-al meu din război care a spus familiei mele că am murit și că el mi-a făcut mormântul. Soția mea s-a recăsătorit cu cel care a zis că m-a îngropat”, a continuat uluitoarea poveste Gheorghe Căleap.

Se apropia de 30 de ani și a trebuit să o ia de la zero. În 1949 s-a căsătorit cu Maria și sunt împreună și astăzi. A muncit în agricultură până în decembrie 1981 când a ieșit la pensie. De-a lungul timpului, Gheorghe Căleap a primit mai multe distincții, cea mai importantă fiind, probabil, cea de „cetățean de onoare” a comunei Letea Veche, pe care a primit-o în anul 2006.

Cu ocazia împinirii a vârstei de 100 de ani, Gheorghe Căleap a primit o diplomă de onoare din partea Asociației Veteranilor de Război din România, filiala „Eremia Grigorescu” județul Bacău, o plachetă aniversară și un premiu în bani din partea Primăriei Letea Veche și a semnat în Cartea de Onoare a localității.
Pe lângă toate acestea, centenarul Gheorghe Căleap a primit o mulțime de cadouri de la cei dragi, dar și câteva torturi cu înscrisul „100” sau artificii, dulciuri din care s-au ospătat împreună. Totul a fost scăldat în voie bună, mese întinse și muzică de petrecere. Și toată această atmosferă de sărbătoare a fost închinată nu numai celor 100 de ani ai veteranului ci și cei 70 de ani de căsătorie pe care-i împlinesc Maria și Gheorghe Căleap peste două zile, pe 23 ianuarie. Și uite cum povestea merge mai departe…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri