Bacăul are nevoie de stadion. Pentru că are nevoie de fotbal

37

Sâmbătă, foștii componenți ai echipei de fotbal Știința Bacău s-au reunit pentru prima oară după mai bine de patru decenii. Vorbim despre echipa Universității băcăuane care, în deceniul 1965-’75, a urcat din campionatul Orășenesc până la un pas de Divizia A.

Precizarea se impune pentru a nu se crea confuzii cu cealaltă FC Știința, clona adusă de liberalii lui Stavarache prin 2008, de la Băile Felix, unde activase sub denumirea de Luceafărul Lotus.

Așadar, la inițiativa fostului conducător al echipei, Corneliu Costinescu, componenții Științei s-au regăsit în aula Universității băcăuane. Inițial, revederea fusese programată la sediul Clubului Sportiv Știința.

PUBLICITATE

„Din respect, însă, pentru acești oameni care s-au remarcat nu doar în sport, ci si în societate, am decis ca întâlnirea să aibă loc în aula Universității, în prezența domnului rector Schnakovszky”, a explicat directorul CS Știința, Florin Grapă. Ulterior, foștii fotbaliști ai Științei au ajuns și la sediul clubului. Asta după ce au străbătut aleile campusului, amintindu-și de escapadele în căminul fetelor sau de mesele ”dublate” la cantină; boemă studențească.

În programul de după-amiază figura și o vizită la stadionul „Municipal”. „Locul în care ne-am petrecut unele dintre cele mai frumoase momente din viața noastră”, a mărturisit Radu Țuțuianu, care, înainte de a deveni președintele clubului Brașovia Brașov, a fost unul dintre atacanții Științei și ai lui Dinamo Bacău. Numai că vizita la stadionul „Municipal” a picat.

Pentru că „Municipalul” nu mai este un stadion. „Cum adică?”, s-au arătat nedumeriți cei veniți de prin Târgu-Jiu, Târgoviște sau Galați. Băcăuanii Bâlc, Margasoiu, Sdrobiș, Ciocoiu sau Hermeziu nu au reușit să-i lămurească. Poate și din cauza faptului că nici ei nu sunt lămuriți pe deplin ce se întâmplă cu arena care, în urmă cu doar 15 ani, era printre cele mai frumoase și mai dotate din țară.

Adevărul este că după plecarea lui Sechelariu din Primărie municipalitatea băcăuană a tratat problema stadionului cu o incoerență și cu o iresponsabilitate ce pot servi drept studiu de caz. „Facem un nou stadion”. „Ba nu, îl modernizăm pe ăsta”. „Nu, nu, până la urmă facem unul nou, în alta parte. De 20.000 de locuri, pentru a găzdui meciuri la Europenele din 2020”. „20.000 sunt insuficiente? Mărim capacitatea la 30.000”.

„Facem stadion nou, dar nu în altă parte, ci tot pe locul celui actual, pe care-l demolăm”. „Nu mai demolăm si nu mai construim nimic. Îl consolidăm pe ăsta”. „Până să consolidăm tribunele, schimbăm gazonul. Mergem pe programul Hat-trick, de la Uefa”. „Niciun Hat-trick, e prea scump, lucrăm noi cu cine știm”. „În primăvară însămânțăm, iar la toamna putem intra pe teren”. „Nu, e invers, însămânțăm la toamnă și jucăm la primăvară”. „Cade tot, trebuie un stadion nou”. „La loc comanda, altele sunt prioritățile în Bacău”.

Și printre toate acestea, ia și taie scaune cu flexul pentru a le duce pe „Letea”, decopertează până ajungi la pânza freatică, adu din nou pămîntul, bagă țevi despre care nimeni nu știe dacă au fost într-adevăr băgate sub teren sau doar în devize fictive, dă-i cu expertize, cu conferințe de presă prin campania electorală și cu calcule savante (Compania Națională de Investiții sau subscripție publică?), iar în timpul ăsta buruienile au ajuns să înghită stadionul cu totul.

„Păi, probabil că de asta nici nu mai există fotbal în Bacău. Cum să faci fotbal făra un stadion?” a fost concluzia foștilor fotbaliști de la Știința, ce au prins vremuri în care județul avea reprezentante în toate eșaloanele valorice. La finalul întâlnirii de suflet de sâmbătă, unul dintre oamenii de la Știința s-a apropiat de reporterul „Deșteptării” și, după ce și-a trecut mâna prin părul alb și rărit, a spus cu voce șoptită: „La începutul anilor ’70, când jucam aici, Bacăul era un oraș important în România și din punct de vedere economic, dar și fotbalistic.

Aici erau fabrici cu renume, fabrici de lapte, de bere, de încălțăminte, de pâine, de mobilă, de șuruburi, de stofe, de hârtie și de câte și mai câte. Și mai era și fotbal de nivel internațional, Dembrovski devenind unul dintre cei mai buni jucători la Mondialul mexican, iar Dinamo Bacău fiind prima echipă ajunsă în turul patru al unei cupe europene. Acum, trăim alte vremuri. E greu să mai apară fabrici; unde să găsești piață de desfacere? Dar dacă e greu sau chiar imposibil să mai faci o fabrică de bere, de lapte sau de hârtie, în schimb fotbal s-ar putea face. Și încă de calitate. Bacăul are nevoie de fotbal”. Iar noi completăm mesajul.

Cu voce tare, de această dată: Și de un stadion!

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

37 COMENTARII

 1. ei na, iaca de ce are nevoie bacaul urgent. nu neg ca nu ar nevoie de fotbal, insa sunt alte prioritati, inainte mergea tot si implicit si fotbalul. acum nu mai merge nimic. taman fotbalul ar fi culmea sa mearga. sunt orase mai importante din tara care nu au fotbal si nu moare nimeni.

 2. Cata rautate la unii bacauani! Bacaul are nevoie de fotbal, la fel cum are nevoie si de multe alte lucruri! Nu a zis nimeni ca Primaria trebuie sa sustina singura o echipa de Liga 1, pentru ca ar fi costuri prea mari pentru un oras cu o economie slaba ca a Bacaului! Dar sa mentina o infrastructura fotbalistica este obligata si aici ma refer in primul rand la Stadionul Municipal, care trebuie renovat! Bacaul nu are bani acum pentru un stadion nou, stiti bine ca in Romania un stadion nou costa in medie 1.000.000 de euro/1.000 de locuri, dar sa renoveze un stadion are! Si asa cum s-au renovat Bazinul de Inot, Sala de Atletism, Teatrul de Vara etc., asa se poate renova si Stadionul Municipal! Si tot asa cum se sprijina cu cativa banuti handbalul si voleiul de atatia ani, asa se poate intretine si o echipa de fotbal, cu fotbalisti bacauani, macar la nivel de Liga a 3-a! Iar odata cu Stadionul Municipal renovat, vor veni si sponsori locali, care vor putea ajuta echipa sa o mentina in Liga a 2-a! Apoi mai vedem! Hai Bacaul! Repet: autoritatile locale au obligatia sa renoveze stadionul! Nu pot lasa o ruina in centrul orasului!

  • Evenimentele de pe stadion aduc (si) alti bani. La spectacole, la meciuri, vor veni si din afara orasului, iar societatile comerciale, locurile de parcare (posibil, si alte obiective) vor avea de castigat. Vor fi unii bani care se vor intoarce la Primarie… Un singur exemplu: Cand a venit ultima data Steaua in Cupa Romaniei, stadionul a fost plin, iar multi oameni au ramas pe dinafara. Si au venit si din afara orasului… Usor, usor lucrurile s-ar putea face sa mearga, dar mai trebuie cate un specialist in marketing, management, parking, shooping…

  • Fotbal?! :))) suntem in divizia D…A-ul, nu am avut nas pt el, B-ul, nu am stiut sa ne pastram, C-ul, am cazut ca niste babe obositr pe cand si cei de la fac joaca mai bine…suntem in D..jucam cu fotbal cu liceele, halal fotbal. Mai bine teren pt activitati sportive…nu fotbal

 3. In urma cu citeva zile Florin Lovin explica foarte bine de ce este important un stadion de fotbal in Bacau. Din nefericire sunt multi incuiati cu ochelari de cal care stiu una si buna: nu avem nevoie de fotbal, nu avem nevoie de stadion ca traim si fara ele. Traim, traim, dar cum?

 4. Bacaul are nevoie de strazi moderne,o sosea de centura,un plan de fluidizare a traficului…locuri de parcare…parcuri moderne si renovarea celui central…si cel mai important de proiecte prin care primaria sa atraga investitori care sa ofera locuri de munca;)…putem lua exemplul orasului iasi…

  • E adevaat ca strazi moderne inseamna si trotuare. Soseaua de centura, locuri de parcare, parcurile pot oferi si multe locuri de munca la negru. Numai ca toate acestea pot afecta fluidizarea traficului…

 5. este corect, avem de nevoie de fotbal, printre multe altele. Dar sa avem o echipa, cat de cat, sa avem sponsori si apoi stadionul. Esential pentru oras este alimentarea cu apa, sunt sigur ca luna aceasta va fi o noua foarte mare avarie (este timpul, conf statisticilor).

 6. Vrem sa se facă stadion în locul celui aflat acum, terenurile de lângă dar toate sa facă parte tot din stadion, sa fie o baza Sportiva… acolo se pot face încă 2 terenuri de fotbal pe lângă cele încă existente.. deci 4 terenuri de fotbal plus arena Bacău.. terenul principal, parcă clădirea centrului sportiv există și totul ar fii minunat dar nu se vrea, Stavarache a îngropat tot iar noul primar nimic. Vrem ca FCM Bacău sa reînvie cu tot cu palmaresul lui… și sa jucăm.. chiar dacă în liga a2a dar sa avem fotbal și o baza sportiva. vladciprian1978@gmail.com

   • Nici de Cancicov nu sunt in stare sa se ingrijeasca, si vrei sa mai faca unul? Sa faca stadion si echipa, sunt orase intregi care au dat bomba de imagine doar dupa ce au avut echipa ( Botosani sau Vaslui de exemplu ). Sa nu uitam ca de Bacau se mai aude doar cand vorbim de echipele de traditie din fotbalul romanesc. Parcuri sunt, Cancicov, Gheraiesti, parcuri de cartier, ajung.

 7. Cit timp nu se va face nimic in privinta stadionului nici o echipa de fotbal nu va avea parte de o dezvoltare ca lumea si nici sponsori pe masura. Stadionul- nou sau renovat- este esential.

 8. La fel ca în cazul Craiovei pentru constructia unui stadion finanțarea poate fi asigurată prin Compania Națională de Investitii…insa trebuie facut proiect de către autoritățile locale…vointa sa existe!!!!

 9. Trebuie dărâmat, să facă stadion în afara orașului, vreau ca din taxele și impozitele pe care le plătesc sa faca străzi, canalizare spatii verzi. Sa facă un parc în locul stadionului și sa amenajeze insula

 10. Stiu ca in Bacau sunt alte prioritati si mai stiu ca nu vom avea prea curind o echipa care sa se apropie ca impact emotional si ca rezultate de ceea ce a insemnat cindva FCM Bacau cu care am tinut de mic copil. Tare ma tem insa ca actuala administratie nu va face nimic: nici parc, nici Insula, nici strazi, nici locuri de parcare, nici stadion. Personal mi-as dori sa se faca toate, dar daca ar fi sa aleg doar una din toate acestea sa stiti ca as alege stadionul. Un stadion nou ar atrage multe evenimente si ar atrage si bani. Intr-adevar, Florin Lovin zicea bine ce zicea: un stadion poate fi un punct de plecare in dezvoltarea orasului. Din pacate, nu am mari asteptari de la actuala administratie- intr-un an de zile nu a facut nimic. Asta nu inseamna ca il regret cumva pe Stavarache- caricatura aia de om a transformat si orasul dar si fotbalul bacauan dupa chipul si asemanarea sa: in caricaturi…

  • Mulțumesc fcm. Pentru exprimarea dorinței corecte și cinstite. Pentru aprecierea corectă în ce privește acea caricatură ce se vrea a fi om. Bacăul a fost o emblemă a fotbalului, nu numai în Moldova, ci în România. Am crescut pe și pe lîngă Muicipal, de prin 1961 și până prin 85-86. Acum când ajung (întâmplător) prin Bacău și văd Municipalul, îmi vine a plînge, pe bune. Mă întristează rău, rău de tot, comentariile unora de pe aici.
   Sunt din generația lui Gogu Munteanu, Băluță, Mihăiță Bâlc,etc.

 11. Probabil unii dintre voi (DPRK, Antal) sunteti cei care, la miuta din spatele blocului, erati alesi ultimii si bagati in poarta. Voi nu intelegeti cat de important este sportul. Nu doar pentru sanatate dar si pentru un oras.Uitati-va la Cluj cat s-a dezvoltat de cand au construit Cluj Arena,ce evenimente importante au organizat care au umplut visteria primariei.
  Generatia actuala e galbena la fata,ochii injectati,la 25 de ani au ditamai burtile. Sedentarism, diabet, obezitate, boli de inima la 25-30 de ani din cauza ca nu au alergat 5 minute in viata lor, dar bine ca au strazi pentru “liniute” si parcari pentru 2-3 masini de familie.
  Toata lumea asta ne stie datorita lui Hagi,Nastase, Nadia si acum Halep. Adica sport, dar sport fara STADION nu se poate.
  P.S. sa urmariti Craiova dupa ce finalizeaza lucrarile la noul stadion

 12. Daca nu vom avea un stadion adevarat,conform normelor UEFA si situat PE ACELASI LOC,nu la periferie,nu vom avea nici fotbal competitiv la Bacau. Am inteles ca ultima optiune este pentru modernizarea sau reconstructia actualului edificiu. Asta ar fi solutia si trebuie odata miscate lucrurile.Nimeni nu comunica date exacte privind diverse lucrari in Bacau. Doar discutii sterile,si anii trec,trec…

LĂSAȚI UN MESAJ