O condamnare de 10 ani de inchisoare a primit un bacauan intr-un dosar in care vina pentru moartea unui barbat ar putea fi impartita cu angajati din Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. Tribunalul a dat condamnarea inainte ca investigatiile procurorilor la spital sa fie finalizate.

Un dosar controversat de omor care a declansat si o ancheta la SJU s-a finalizat in prima instanta cu o condamnare de 10 ani de inchisoare pentru Ciprian M. si cu despagubiri morale si materiale de 25.000 lei catre familia victimei. Initial, barbatul a fost acuzat de agresiune, dar a ajuns, in final, sa fie trimis in judecata pentru omor.

Leziunile traumatice grave au dus la decesul victimei, se spunea in rechizitoriul procurorilor din septembrie 2014. Insa, actele medicale intocmite pe numele barbatului agresat au ridicat semne de intrebare anchetatorilor care au inceput cercetari separate privind o posibila culpa medicala, neglijenta si nerespectari ale obligatiilor de serviciu de catre personalul medical care s-a ocupat de victima. Suspiciunile au aparut dupa ce s-a constatat, in documentele medicale, ca barbatul a murit la scurt timp dupa ce a fost externat “in stare ameliorata”.

PUBLICITATE

Avocatii inculpatului au aratat in instanta ca din inscrisuri rezulta ca victima s-a internat seara, a fost externata dimineata si apoi apare reinternata, in conditiile in care suferea si de multiple afectiuni cronice – obezitate, diabet zaharat si ciroza. Conducerea SJU a negat, la acel moment, ca pacientul ar fi fost externat si a pus totul pe seama unor neclaritati din actele medicale. Dar si in aceste conditii, procurorii au continuat sa ancheteze modul in care a fost ingrijit bolnavul.

“Deficientele privesc posibile nerespectari ale indatoririlor de serviciu de catre personalul medical care s-a ocupat de cazul victimei, fiind posibil ca si acestea sa fi contribuit la decesul victimei. (…) Este adevarat ca decesul victimei era inevitabil din cauza acestor afectiuni, iar momentul survenirii acestuia nu era unul indepartat, cu atât mai mult cu cât victima continua sa consume alcool, desi acest lucru ii era interzis, insa este greu de crezut ca aceasta ar fi decedat atât de rapid din cauza bolilor”, se precizeaza in rechizitoriu.

Si rudele victimei ii acuza pe medici de neglijenta

Pe de alta parte, rudele barbatului agresat, audiate in instanta, au acuzat ca medicii care s-au ocupat de el nu si-au dat seama la timp de starea grava in care se afla si au tratat cu superficialitate cazul lui in cele câteva zile pâna a murit. Familia victimei a declarat ca in timp ce starea bolnavului se agrava, cadrele medicale dadeau asigurari ca totul e in regula si ca in câteva zile barbatul va fi externat.

“Tatal meu s-a aflat in grija dr. O. In fiecare zi acuza dureri foarte mari. Dupa ce a fost mutat la Terapie Intensiva, abia mai putea vorbi. Luni si marti, vorbea clar, fara dificultate, era constient, dar spre seara nu mai reusea sa vorbeasca, a inceput sa scuipe sânge, insa doctorii nu ne-au spus ca este ceva grav. Dr. O. a vorbit si cu mama la telefon asigurând-o ca nu e nimic grav si ca in câteva zile il va externa pe tata”, a declarat in instanta Stefan Andrei N., unul dintre fiii victimei. Aceleasi acuzatii sunt aduse si de al doilea fiu, Alexandru N.

“Miercuri seara, a murit pe patul de spital. Mama vorbise cu doctorul la telefon si i s-a spus ca sunt sanse sa il externeze mai repede, deoarece nu se afla intr-o stare grava. (…) Eu am primit de la medicul legist actul de constatare a decesului in care se preciza ruptura de ficat, ruptura de splina si una-doua coaste rupte. Nu am stiut la internare despre coastele rupte, am aflat la morga. Cât timp s-a aflat in spital, tata a fost neglijat de medici”, acuza Alexandru.

Ancheta la spital nu este finalizata

Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau confirma ca la acest moment “se efectueaza cercetari fata de functionari din cadrul Spitalului Judetean de Urgente Bacau sub aspectul savârsirii infractiunilor de ucidere din culpa, respectiv neglijenta în serviciu, începându-se urmarirea penala in rem”. Ancheta, insa, nu este finalizata si se afla în lucru la Inspectoratul Judetean de Politie Bacau – Serviciul de Investigatii Criminale.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ