19 aprilie 2024
Actualitate10.000 de șomeri băcăuani nu mai primesc nici un ajutor

10.000 de șomeri băcăuani nu mai primesc nici un ajutor

Comparativ cu începutul anului, rata șomajului în județul Bacău a scăzut, deși era de așteptat ca, din cauza pandemiei, acest indicator să tot crească. Nu s-a întâmplat așa, încât în octombrie rata șomajului a ajuns la 5,37 șomeri la 100 persoane ocupate, față de 5,59, cât a fost la 31 ianuarie 2021.

Exprimat în cifre absolute, trebuie să spunem că, la finele lunii octombrie, în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău erau 11.547 persoane care își căutau de lucru, cu 474 mai puține decât în 31 ianuarie 2021, când au fost înregistrați oficial 12.021 șomeri.

Ponderea cea mai mare a șomerilor înscriși la AJOFM Bacău, în ultima perioadă, o reprezintă foști lucrători în domeniile: prelucrări mecanice-industria de mașini și echipamente (lăcătuș mecanic-constructor montator de structuri metalice, electrician, strungar, mecanic întreținere și reparații, mecanic utilaje, sudor, tehnician mecanic și inginer mecanic), transport și reparații auto (tinichigiu, mecanic auto și șofer), comerț (vânzător, agent comercial și gestionar), prelucrare lemn (tâmplar și sortator produse), construcții (zidar, dulgher, zugrav, asfaltator și instalator), industrie chimică (operator chimist și laborant chimist) agricultură, vânătoare și servicii anexe (mecanic agricol și muncitor necalificat) și industrie alimentară, restaurante și alte servicii de alimentație (brutar, cofetar-patiser, bucătar și ajutor ospătar-chelner).



În evidențele AJOFM mai sunt șomeri calificați în meseria de economist, contabil, asistent medical generalist, operator introducere, validare și prelucrare date și confecționer articole din piele și înlocuitori.

Revenind la rata șomajului, față de octombrie 2020, situația nu este, însă, mai bună, atunci fenomenul afectând mai puține persoane. Diferența, însă, nu este semnificativă. La 31 octombrie 2020 au fost 11.121 șomeri și o rată a șomajului de 5,22.

Dincolo de aceasta, îngrijorează, totuși, faptul că din ce în ce mai puține persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au dreptul, conform legii, la indemnizația de șomaj. Astfel, în prezent dintre cei 11.547 șomeri numai 1.595 beneficiază de acest sprijin financiar (în ianuarie erau indemnizați 3.191).

Restul de 9.952 nu iau niciun ban din bugetul asigurărilor de șomaj, fie pentru că au ieșit din perioada în care au avut dreptul la indemnizație, fie pentru că nu au stagiul de cotizare necesar. Dar și ei, și cei indemnizați primesc de la AJOFM Bacău servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii și pot beneficia gratuit de un program de formare profesională. Așadar, ei au oportunitatea de a se califica sau recalifica, prin intermediul AJOFM Bacău, într-o meserie ofertată pe piața muncii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri