Imaginile cutremurătoare surprinse în aceste zile la Onești arată că încă un tronson din zona pietonală a podului peste râul Trotuș s-a desprins. În lungime de peste 25 de metri, tronsonul a căzut în râul Trotuș, agravând și mai tare deteriorarea acestui pod, ce este străbătut în continuare de autocamioane de tonaj greu, autocare și alte autovehicule care circulă la și de la Onești spre Bacău, Comănești, Moinești ori spre Adjud, Brașov și alte localități.

Locuitorii municipiului Onești se întreabă cum de nu se intervine cu măsuri mai hotârate la acest pod fiind un pericol din ce în ce mai mare la traversarea sa de către vehiculele rutiere de mare tonaj. Oneștenii se întreabă “cine răspunde dacă se întâmplă o nenorocire aici?” și arată spre autoritățile care “stau și se uită cu mâinile în sân” (după cum mărturisesc ei), oamenii neînțelegând de ce nu intervine în vre-un fel chiar Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Bacău (pentru restricționarea circulației vehiculelor cu tonaj greu!).

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local Onești, care a avut loc săptămâna trecută, a fost aprobată completarea Hotărârii Consiliului Local privind predarea Podului rutier peste râul Trotuș în administrarea Ministerului Transporturilor. Este de menționat faptul că deși podul se deteriorează pe zi ce trece, de predarea de la Consiliul Local Onești în administrarea Ministerului Transporturilor se vorbește de câteva luni!

PUBLICITATE

Acum consilierii locali ai municipiului au completat Hotărârea Consiliului Local cu… datele de idendificare ale podului, ce trebuiesc să să găsească între documentele ce vor fi înaintate de Consiliul Județean Bacău pentru efectuarea demersurilor de transfer la Ministerul Transporturilor!

Pe această “spinoasă problemă” a avut loc un schimb dur de replici în cadrul ședinței Consiliului Local Onești, după ce consiliera ALDE Mihaela Geaboc Bădic a întrebat primarul Oneștiului, pe Nicolae Gnatiuc, “ce se întâmplă cu predarea podului peste râul Trotuș la Ministerul Transporturilor în condițiile în care pentru acest pod s-a întocmit de către Primăria municipiului și un proiect în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală II?”

“Lucrările asumate de Ministrul Transporturilor vor conduce la ridicarea restricțiilor de tonaj, de viteză și de staționare pe pod precum și pentru circulația pietonală de pe partea stângă a podului. Proiectul prin PNDL este mult mai consistent, în acesta sunt prevăzute efectuarea lucrărilor de modernizare și de reabilitare a podului. Mi-aș dori ca în prima fază să se repare podul și apoi să se execute lucrări de modernizare”.
Nicolae Gnatiuc, primarul Oneștiului


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

 1. pana nu se intampla vreo tragedie, de ex. sa cada cu tot cu un autobuz plin cu calatori, de preferat copii, nu se va intampla nimic…pozitiv, nu doar ca traim in Romania, dar mai traim si in Moldova, asta este……..

 2. Sa fim seriosi, ii doare pe ei de pod cand e sezonul vacantelor, li se mareste leafa ca au spor de stat degeaba. Au mai fost inundatii prin 2010 parca cand a distrus digul de langa pod si tot in acelasi loc intunecat i-a durut ca si acum, n-au fost in stare in 7 ani sa consolideze malul respectiv. Acum o baga functionarii pe aia ca de frica DNA nu semneaza, eu zic ca nu semneaza din cauza ca nu le mai iese si lor de doua poduri. Nu vede nimeni ca ei nu fac decat sa arunce povara pe o alta institutie ca sa scape ei de bataia de cap, de ce sa munceasca el cand poate sa o faca altii de prin alte institutii. Iar alta legatura daca se darama podul cu Brasov nu mai este decat prin Adjud sau Miercurea Ciuc asa ca tovarasii care transpira de atata stat ar trebui sa puna osul la treaba si sa repare podul pana nu se prabuseste in Trotus.

 3. Pana sa se prabuseasca podul institutiile statului (politei, ISCIR etc) garanteaza ca acea ruina este sigura pentru cei care il traverseaza?
  Onorabilii de la primarie de ce nu cer o expertiza care sa certifice daca este sigur acel pod? Cred ca se va ajunge in situatia sa se darame (poate si cu ceva victime) si atunci vor incepe sa arunce pisica. Unii vor spune ca nu au putut face nimic altii ca nu au stiut.
  Adevarul ca pentru ei sunt lucruri mult mai importante decat siguranta cetatenilor: salariile majorate, lupta dintre bossii psd-isti, vacante, ciubucuri la licitatii etc.
  ROMANIA !!

 4. Autoritatile din judet au inebunit de tot, asa ca de podul de la Onesti ii doare drept in cot. Demagogii din politica nu mai pot fura ca pana in 2015 si nu ii intereseaza. Daca cei din judet sunt prosti si lasi si nu ies in strada sa-i stranga de gat!!

 5. In primul rand autoritatile locale trebuiau sa stie ca atat drumurile nationale cat si podurile aflate pe teritoriul municipiului sunt administrate de autoritatea locala. Daca vrei ca Ministerul Transporturilor sa se ocupe de reabilitare, atunci se face transferul temporar catre minister. Acelasi lucru este valabil si in cazul intrarii in Onesti dinspre Adjud. Se pare insa ca “alesii” nu au timp si intelegere pentru nevoile alegatorilor….

 6. ” Mi-aș dori ca în prima fază să se repare podul și apoi să se execute lucrări de modernizare” , spune domnul primar.

  Dar s-ar putea sa aibe surpriza ca reparatia ceruta pentru un pod atit de vechi , degradat de trafic si viiturile trecute sa fie de o asemenea amploare incat sa fie similara cu o reabilitare sau modernizare completa.

  Dar cine stie, specialistul platit de primarie si care a facut studiul official de fezabilitate o fi fost de alta parere, mai merge amanat.

  Badic stie ce stie, a lucrat vreo opt ani ca primarita cu fonduri externe la dispozitie ( nu banci) si stie ca ce poti face cu eforturi proprii nu sufera nici cea mai mica amanare. Orice alta abordare nu e decat incompetenta sau coruptie de cea mai joasa speta.

LĂSAȚI UN MESAJ