Pe 28 mai se împlinesc 120 de ani de la naşterea pictorului Nicu Enea, unul dintre cei mai cunoscuţi pictori ai perioadei interbelice. Pentru a marca acest eveniment, viaţa şi activitatea artistică a marelui artist, Primăria Măgireşti (pictorul s-a născut la Valea Arinilor), în parteneriat cu Fundaţia Culturală “Urmaşii Răzeşilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat”, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Bacău, organizează “Ziua Nicu Enea”, cu următorul program: vineri, 26 mai, ora 11, sesiune de comunicări, susţinute de prof. univ. dr. Constantin Parascan – “Nicu Enea-artist ivit din Coasta Malachiei”, scriitorul Viorel Savin – “Modelul cultural Nicu Enea”, prof. univ. dr. ing. Irina Bliuc şi şef lucrări dr.arh. Corduban Calin Gabriel – “Nicu Enea – în contextul reprezentării arhitecturii populare în pictura postimpresionistă interbelică”, prof. dr. Liliana Adochiţei – “Nicu Enea – un simbol pentru băcăuani”, Octav Olaru, colecţionar de artă – “De ce Nicu Enea?”. Cu acceaşi ocazie va fi lansat albumul “Nicu Enea- grafică”, de Viorel Savin, va fi vernisată expoziţia de pictură, cu opere de artă ale pictorului Nicu Enea, din colecţia privată a colecţionarului Octav Olaru, cât şi expoziţia de pictură “Urmaşii lui Nicu Enea”, a elevilor Şcolii primare “Nicu Enea” din Valea Arinilor.

Tot cu acest prilej, Parohia “Sfintii Voievozi”, din Cartierul CFR – Bacău, biserică pictată, acum 80 de ani, de Nicu Enea, organizează, în perioada 26-28 mai, o serie de manifestări, după următorul program: vineri, 26 mai, ora 17.00, va fi adusă Icoana Maicii Domnului “Pantanassa”, cunoscută ca izbăvitoare de cancer, urmată de Taina Sfântului Maslu; sâmbătă, 27 mai, după Sfânta Liturghie, va fi oficiată Slujba de parastas pentru pictorul Nicu Enea, vernisarea expoziției, cu lucrări ale artistului, iar de la ora 13.30, enoriaşii pot participa la conferinţa “Puţine cuvinte, multă dragoste”, susţinută de PC Ierom. Hrisostom Filipescu; duminică, 28 mai, după Sfânta Liturghie, sunt organizate activităţi de divertisment, dedicate Zilei Copilului.

PUBLICITATE


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Felicitâri pentru tot ce faceti. Am fost elevul doamnei Elvira Enea la Scoala de Arte Plastice din Bacâu si pâstrez o amintire exceptionalâ.
    Prof Dr Mâzâreanu Petre Paris Franta

    • Ca participant activ din ultimii 4 ani la Ziua Eroilor din Comuna mea natala Magiresti am fost invitat apoi la data de 26 mai 2017 la vernisarea expozitiei de pictura NICU ENEA 120 de ani.Deplasarea de la Bucuresti a fost rasplatita pe deplin de o manifestare de exceptie in organizarea unui gospodar bine cunoscut deja, primarul comunei inginer IONICA CADA care a adunat personalitati politice, din domeniul culturii, al administratiei publice si din alte domenii. Comunicarea de specialitate tinuta de profesor dr. Constantin Parascan, scriitorul Viorel Savin, a lansat Albumul Nicu Enea – Grafica si s-au prezentat tablourile pictorului de catre specialisti.Au avut scurte interventii diferite personalitati care au omagiat persoana pictorului NICU ENEA.
      Amploarea si complexitatea marelui eveniment desfasurat in localitatea Magiresti au aratat profesionalitatea domnului primar sprijinit de un brav colectiv de conducere a primariei, care a prezidat intregul eveniment cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ