Sunt convins ca, pentru majoritatea românilor, ziua de 1 mai nu mai are aceeasi semnificatie ca in perioada de pâna in ’89. Pentru ca, nu-i asa?, nimeni nu mai crede in ziua muncii. In munca, in general. E mai mult simbolul fugii de betonul cenusiu al orasului. O evadare permisa, desigur.

Nici in acele vremuri nu prea indepartate nu cred ca era o incântare pentru toata lumea, afara doar de faptul ca, pentru unii, era program scurtat de lucru, iar de ziua muncitorimii, se petrecea proletar, nu?, cu mici si bere in cascada, fara numar, ca sa ma exprim mai contemporan.

Pe vremuri, cam in aceasta perioada, pe la clasa I sau mai devreme, la gradinita, cântam „Vine, vine, primavara”. Mai apoi, dupa ce am devenit pionier, in repertoriu ne fusese introdus ca piesa obligatorie cântecul acela cu „Râde iara primavara”, un cântec motivant, credeau ei, doar ca, dupa ce se anuntau c-a venit Întîi de Mai!, cei de la Propaganda au si cotit-o spre muncitori care au pornit, intr-un glas si s-au înfratit, zicea cântecul, ca sa sarbatoresca intâiu’ Mai muncitoresc.

PUBLICITATE

Acum, nu te mai bate nimeni la cap cu ce trebuie sa faci de Armindeni, eventual mai vezi scris ceva de genul „unde petrecem de 1 Mai”, ca un preambul la marea evadare din vara. In popor, ziua asta s-a pastrat in memoria colectiva pentru ca, de sute de ani, era considerata drept ziua pelinului, sau ziua betivului, nu ma intrebati de ce, va dati seama si singuri.

Cert este ca, pe vremuri, Sarbatoarea de Armindeni era închinata îndeosebi vegetatiei si vitelor, pentru prosperitatea celor vrednici. Si se sarbatorea nenica, cum altfel, decât cu…beutura. Si azi e cam la fel, doar ca majoritatea românilor petrec la gratare, pe unde apuca sau gasesc un locsor de-ntins patura…cu de toate. Gratare incing unii si in balcoane sau pe bloc, aproape ca nu conteaza, fum sa iasa. Umplu la refuz toata România: plajele, muntii, terasele, spatiile verzi, de zici c-au navalit turcii si tatarii laolalta.

N-am nicio problema cu asta, e in obiceiul nostru sa facem asa ceva, doar ca after party va aparea dezastrul. Si in niciun caz nu-i vad pe baietii de la Mediu taind chitante cu amenzi celor care s-au manifestat badaraneste. Ca, vorba ceea, „sa manânca si gura lor ceva” de 1 Mai, ca e liber de la imparatie, nu? Doar ca prin alte parti n-ai sa vezi asa ceva. Si nici nu s-ar cuveni sa inviti turistii straini sa ne viziteze muntii…de gunoaie. N-au aspect. De niciun fel.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ