Ziua Muncii nu mai e ce-a fost

Ziua Internationala a Muncii a coincis in acest an cu ziua destinata odihnei la sfarsit de saptamana. Ghinionul celor care asteapta an de an mini-vacanta de 1 Mai! Bacauanii care nu au plecat, totusi, la munte sau la mare, au ales parcurile ca loc de relaxare in aer liber. Bancile din Parcul Catedralei, din “Trandafirilor” si din Cancicov au fost ocupate de dimineata pana seara. Nici Parcul Gheraiesti nu a dus lipsa de vizitatori. Vantul nu i-a descurajat pe amatorii de gratar, chiar daca a “condimentat” cam mult fripturile.

Mini-vacanta de 1 Mai a fost, in acest an, un weekend obisnuit. Bacauanii care au considerat ca pentru doua zile nu merita sa dai o fuga tocmai la mare sau la munte au ales ca loc de relaxare parcurile si zonele din imprejurimile orasului. In ciuda vantului care si-a cam facut de cap, bancile, locurile de joaca, aleile si zonele de agrement au fost pline de amatorii unei plimbari in aer liber sau ai unui gratar sub soarele de mai. “Noi nu am iesit fiindca este Ziua Muncii, ne-a declarat Maria Arion. Suntem la plimbarea obisnuita cu nepotul. De 1 Mai doar ne amintim acum. Sotul este mai nostalgic, eu nu. Ne obliga sa iesim la defilare, iar dupa aceea, multi mergeau la mici si bere. Eu fugeam acasa ca aveam copii mici.” Constantin Arion duce dorul Zilei Muncii, asa cum se sarbatorea “inainte”, cu manifestarile la care participau angajatii intreprinderilor. “Ne prezentam realizarile din cursul anului, era altfel. Acum nu se mai simte ca este sarbatoarea muncii. De altfel, nici muncitori nu mai sunt prea multi, dupa ce s-au inchis atatea intreprinderi.”

Izolare si probleme financiare

Ioana si Constantin Boghiu sunt iubitori ai naturii si nu pierd nicio ocazie pentru a iesi in parc. Ziua de 1 mai le demonstreaza, an de an, teoria conform careia, din 1990 s-au schimbat radical relatiile dintre oameni. “Pana in ’89 a existat un spirit de colectivitate, crede Constantin Boghiu. Eram mai putin iritati de ce vedeam la ceilalti. Eram 3-4 familii de prieteni care mergeam in aceasta zi la iarba verde, in Gheraiesti. Dupa ’90, oamenii s-au izolat. Au aparut diferente intre prieteni si au devenit mai retinuti. Avem mai putin dorinta de a fi in grup.” Alti bacauani au ales parcul din motive financiare. “Pe vremuri faceam gratar, ne-a spus si Lucia Porumb. Acum ne plimbam, cum facem mereu, nu sarbatorim 1 Mai. Nu mai avem posibilitatea sa iesim la iarba verde fiindca bugetul este restrans.” Au fost insa si destui bacauani care au gasit resurse pentru o iesire la gratar. Parcul Gheraiesti si zonele din jurul orasului au fost animate de dimineata pana seara.
Doina Mincu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ