„Ziua buna se cunoaste de dimineata.” Este un proverb ce a avut mare acoperire pentru ziua de 1 Mai. Pentru ca, in mare masura, a fost o zi reusita, mai ales pentru cei care au ales sa petreaca de „Ziua Muncii” in parcul de la Gheraiesti.

Inca de la ora 11.00, amatorii de gratare si-au facut aparitia in parc si s-au asezat pe pozitii. Carbunii s-au aprins, jarul s-a facut si primele sarje de mici si fleici au inceput sa sfaraie. Rotocoale de fum au inceput sa urce spre cer, iar „mireasma” gratarelor isi facea simtita prezenta din departare.

Din pacate nu toate sunt prea roz. Pe la ora 12.30, o masina s-a rasturnat in curba din parc. In masina, la volan, un tanar insotit de prietena lui. N-au patit nimic grav. Cateva lovituri ce pareau nesemnificative. Masina insa a avut de „suferit”.

PUBLICITATE

Tanarul avea permis de vreo doua luni, iar masina a primit-o cand a luat carnetul, cadou de la parinti. Cel putin asa au povestit prietenii cuplului din masina avariata.

In zona campusurilor cu gratare a inceput sa se aglomereze. Incercand sa fac o medie de varsta a celor preznti in zona, asa…din priviri, cu indulcenta as spune ca e de 19, hai 20 de ani. Un grup de fete au ocupat o intreaga zona de gratar transformand-o in banc, exact ca la MasterChef.

Erau chiar si foarte bine organizate. Una taia salata, alta ceapa, una pregatea carnurile, s.a.m.d. Timizi, isi fac aparitia si cativa maidanezi, imbiati de mirosurile provocatoare. Am remarcat imediat faptul ca, in campus au aparut ghene noi de gunoi si toalete ecologice. O doamna chiar aprecia cat de curate sunt.

Un tip mai mucalit i-a recomandat sa viziteze toalete la sfarsitul zilei. Sa speram ca nu are dreptate in ceea ce vrea sa insinueze. Mai departe, in zona locului de joaca pentru copii, cateva mamici ii supravegeau pe cei mici aflati in plina actiune.

Chiar daca soarele se ascunde printre nori, vremea e superba. Revenind in zona de gratare, am trecut la „inventar”. Micii domina de departe in preferintele celor prezenti. Dupa mici, urmeaza carnaciorii. Pe locul trei sunt fripurile de porc, urmeaza segmentul de pui (piept, pulpe, aripi), apoi ciupercutele, carofi si chiar paine pe gratar.

Intr-un grup de tineri veselia e litera de lege. Ii intreb daca petrec de 1 Mai, iar raspunsul lor a fost mai mult decat concludent. „Petrecem si de 1 Mai, dar mai cu seama faptul ca maine implinesc 17 ani. Am inceput de azi” a spus Cosmin, dupa care a inceput sa agite o bucata de carton deasupra gratarului.

Zona incepe sa se aglomereze. Surpriza cea mare am constat-o la capitolul muzica. Nimeni nu asculta manele, si nimeni nu dadea muzica tare, asa cum se intampla de alte dati. Si daca am pomenit de muzica, trebuie sa „remarcam” aparitia unei fanfare, din repertoriul careia nu lipsea „Fetele lu’ tata”. Ca doar e 1 Mai. Un 1 Mai romanesc, la urma urmei. Incet, incet, in peisaj isi fac aparitia doi politisti comunitari.

Dispar si iar apar. De aceasta data insotiti de doi inspectori, se pare ca de la mediu. Ii chestioneaza pe cei care fac gratare in zone neamenajate. Incerc sa aflu cate ceva de la doamna inspector.

„Stiti foarte bine ca nu e voie sa faci gratare in locuri neamenajate. Problema e ca parcul, pana la dig, apartine de Primaria Bacau. Dincolo de dig nu apartine de noi, dar trebuie sa-i informam pe cetateni. Intelegem ca e aglomerat, dar legea e lege. Astazi ii iertam, ca sunt si tineri. Dar data viitoare sa stie.”

Sa stie! Mi se pare corect. Cei veniti de mai devreme sunt la siesta. Altii inca mai asteapta la rand la gratare. Copii bat mingea. Si nu canta manele. Ce tablou frumos, nu? Cu siguranta este. Pentru ca trebuie sa gandim pozitiv.

Avem liniste, pe de-o parte, avem voie buna, pe cealta parte. Si ce-i mai important. Sa fie sanatate si pace. Iar ziua de 1 Mai, asa cum au petrecut-o bacauanii prezenti in parcul Gheraiesti, exact asta a aratat.

[wonderplugin_gallery id=”226″]

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ