Simfonia cu nr. 100 „Militara” în Sol Major de Joseph Haydn a avut un imens succes în perioada petrecută de autor la Londra. Bijuterie a muzicii clasice, lucrarea se cântă în această seară la Sala Ateneu, sub bagheta lui Liviu Condriuc. Programul se deschide cu Uvertura „Il Signor Bruschino” de Giacomo Rossini- cântată în premieră la Veneția, în 1813.

Violist la la Deutsche Oper Berlin, Liviu Condriuc a absolvit Facultatea de Dirijat a Conservatorului “George Enescu” din Iaşi la clasa conf. univ. Dumitru Goia și a asistat la repetițiile şi concertele Filarmonicii din München conduse de Sergiu Celibidache, în perioada 1989-2006.

Dirijează majoritatea orchestrelor din țară, precum și Opera din Constanța cu spectacolul Traviatta. În 2013 a câştigat prin concurs postul de dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Botoşani.

Elev în clasa a IX-a la Liceul German “ J. Honterus” din Braşov, Cristian Paul Ionescu studiază la Liceul de Muzică “Tudor Ciortea” la clasa conf. univ. Corina Ibănescu. Tânărul solist are deja o bogată experienţă competiţională – aș aminti doar Premiul I de excelenţă și Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei piese baroce, concursul “Tudor Dumitrescu” Bucureşti, 2014 – și conturează cu succes cariera concertistică. Alături de recitaluri camerale, Cristian este solist cu orchestra în pagini de referință ale muzicii clasice: Concerte de Joseph Haydn, W.A. Mozart și Beethoven, pe care le interpretează în compania orchestrelor din România: Brașov, Bacău, Botoșani și Elveția..

Muzica trebuie să fie scânteia ce aprinde focul în sufletul omenesc, nota Ludwig van Beethoven. Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră op.19 în Si bemol Major, interpretat de Cristian Paul Ionescu a fost compus în anul 1795. Este o lucrare valoroasă pe care Beethoven o oferea cu oarecare reticență publicului, deoarece o considera tributară stilului estetic al secolului XVIII.

Ozana Kalmuski Zarea


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ