În toate cele 3 lecturi propuse pentru Duminica a 7-a din timpul paștelui avem un numitor comun: rugăciunea. A întreba dacă rugăciunea ne este necesară, înseamnă a întreba dacă ne este necesar Dumnezeu. Ce este omul prin el însuși? Prin el însuși este incapabil să gândească și ce anume să-și dorească spre binele lui adevărat. Avem deci o mare nevoie de harul lui Dumnezeu pentru a cunoaște binele și a folosi mijloacele cele mai bune pentru noi. Aceasta nu se obține decât prin rugăciune. Cum trebuie să ne rugăm? În rugăciune trebuie să avem o recunoştinţă nesfârşită faţă de Creator. Ce vom cere? Isus spune: „Tot ceea ce veți cere în numele meu, Tatăl meu vă va da”. El se referă în primul rând la lucrurile spirituale, la cele de folos sufletului. Și tot el spune: „Căutați împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte vi se vor adăuga”. De asemenea, rugăciunea trebuie făcută cu umilință. Asemenea fiului risipitor, suntem conștienți de nimicnicia noastră și ne rugăm cu umilință și cu speranță. Când ne rugăm lui Dumnezeu trebuie să existe râvnă și dorință intensă. Cu alte cuvinte, să ne rugăm cu dragoste, să nu dorim decât ceea ce el dorește.

Credința și încrederea fac, de asemenea, ca rugăciunea să fie eficientă. Sufletul trebuie să fie bine convins că Dumnezeu poate și vrea să asculte cererea noastră. Dumnezeu nu ne poate înșela, iar încrederea trebuie să fie totală. Rugăciunea noastră trebuie să fie facută în numele lui Isus Cristos. Vom obține tot ce vom cere Tatălui în numele lui Cristos, aceasta ne-o asigură chiar el. Dar ce înseamnă aceasta? Înseamnă a fi demni de Isus. Căci cum vom avea curajul să cerem în numele lui când noi nici nu-l cunoaștem, nici nu ascultăm de poruncile lui?

Să nu uităm că rugăciunea trebuie să fie însoțită de post și iubire față de frați. Isus ne spune: „acolo unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor”. Rugăciunea făcută în comun este mult mai eficientă. Isus ne învață să ne rugăm unii pentru alții. Ceea ce unuia îi lipsește, împlinește și completează celălalt, asemenea membrilor unei familii. Așa ne dorește Dumnezeu: să trăim cu toții ca o familie, în rugăciune, pace și armonie.

Pr. Richardo-Dominic Baciu, Biserica Romano-Catolică „Sf. Nicolae” Bacău

 PUBLICITATE