† DUMINICA a V-a din Post

Dintre toate miracolele înfăptuite de Isus, învierea lui Lazăr este cea mai uimitoare pentru oamenii din timpul său. Credinţa tradiţională evreiască era aceea că sufletul unei persoane decedate rămânea oarecum împreună cu trupul timp de trei zile. După aceste trei zile, sufletul părăsea în sfârşit trupul, pentru a nu se mai întoarce niciodată, şi atunci începea descompunerea trupului. Atunci când Marta obiectează la deschiderea mormântului şi spune: „Doamne, miroase de acum, căci e de patru zile” (In 11,39), ea exprimă părerea comună că este o situaţie fără speranţă. Nu este niciodată prea târziu pentru Dumnezeu să readucă la viaţă şi să reînsufleţească o persoană, o Biserică sau o naţiune. Mai întâi însă trebuie să învăţăm să cooperăm cu Dumnezeu. Cum putem să cooperăm cu Dumnezeu pentru a experimenta puterea învierii Lui în vieţile noastre şi în lumea noastră? Ei bine, toţi ştim deja răspunsul: credinţa. Credinţa la care ne chemă Cristos nu este abstractă, nu este oarbă. El ne-a arătat prin cuvintele şi faptele sale că este Trimisul Tatălui care a venit în lume să ne obţină mântuirea, să ne arate iubirea lui Dumnezeu faţă de noi oamenii şi să ne dăruiască „viaţa”. Cristos ne promite viaţa harului, viaţa în Duhul Sfânt.

Mulţi creştini au căzut astăzi victime ale morţii păcatului. Mulţi se află deja în mormântul disperării şi al decadenţei, în legăturile obiceiurilor şi ale atitudinilor păcătoase. Doar un miracol ne poate readuce la viaţa în Cristos. Isus este gata pentru încă un miracol. El însuşi a spus: „Eu am venit ca să aibă viaţă şi s-o aibă din belşug” (In 10,10). Suntem noi gata să cooperăm cu El pentru miracol? Suntem gata să ridicăm piatra care stă între noi şi lumina chipului lui Cristos? Suntem gata să facem primul pas pentru a ieşi din locul morţii? Suntem gata să ne dezlegăm (adică să ne iertăm) şi ne eliberăm unii pe alţii?

Să ne întărim şi noi alegerea noastră de a-l urma pe Cristos. Când vom fi în noaptea de Paşti, să facem mai conştienţi acea reînnoire a făgăduinţelor de la botez. Numai astfel vom putea deveni mădulare vii ale Trupului lui Cristos.

Pr. Richardo-Dominic BaciuPUBLICITATE