Tema lecturilor biblice din Liturghia de duminica viitoare este cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură. Biblia nu trebuie considerată ca un fel de dicţionar, de răspunsuri, din care fiecare om să-şi poată extrage propriile idei şi tot ceea ce-i convine pentru propria-i cultură religioasă, pentru propria-i evlavie sau chiar polemici împotriva „adversarilor”. Biblia riscă de a se extenua atunci când devine obiectul unei cercetări individualiste. Mai trebuie ţinut cont că Biblia este cartea unei comunităţi. Prin urmare, Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, dar şi cuvântul comunităţii adresat lui Dumnezeu.
Cuvântul lui Dumnezeu, asemenea sabiei cu două tăişuri, este un cuvânt care pătrunde, străpunge şi face să simtă durerea. Este cuvântul care descoperă faptele, chiar şi intenţiile cele mai secrete ale minţii. Este un cuvânt revelator, întrucât descoperă mai întâi de toate dezordinea care se află în inima noastră. Smulge vălul aparenţelor noastre şi demască toate ipocriziile noastre. În faţa cuvântului totul rămâne descoperit, lipsit de apărare. Într-un asemenea caz, atitudinea naturală este aceea a fricii.
De fiecare dată când se stabileşte un contact cu Dumnezeu, omul nu are de făcut altceva decât să-şi recunoască propria-i vinovăție, pentru că numai aşa va simţi sfinţenia divină. Însă Cuvântul lui Dumnezeu îşi aduce roadele lui chiar şi printr-un plâns mântuitor. Este ca sămânţa cea bună, aruncată în brazda amărăciunii, fecundată de lacrimi, care aduce roade în bucurie. „Nu vă întristaţi, pentru că bucuria Domnului este tăria voastră!”
Sfânta Tereza a pruncului Isus purta permanent cărticica cu Evangheliile sub haină, în dreptul inimii. Sfânta Scriptură nu se citeşte ca un roman sau ca o carte de poveste. Lectura trebuie să fie însoţită de rugăciune, altfel nu înţelegem nimic din ea. Înainte de a deschide Cartea Sfântă, Sfântul Ioan Gură de Aur se ruga astfel: „Doamne Isuse Cristoase, deschide ochii mei ca să pot înţelege şi împlini voinţa ta… luminează ochii mei cu lumina ta”. Iar sfântul Efrem ne sfătuieşte: „Înainte de orice lectură, roagă-te şi imploră-l pe Dumnezeu ca să ţi se descopere”. Cuvântul lui Dumnezeu e hrană pentru suflet. Ne-o spune Isus: „Nu numai cu pâine se hrăneşte omul, ci şi cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”.

Pr. Richardo-Dominic BaciuAbonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE