Istoria surdo-mutului relatată în evanghelia din duminica ce urmează pare să fi fost adresată acelor membri ai comunităţii care nu puteau să dea mărturie despre Isus deoarece nu i-au auzit cuvântul. Faptul că sunt surzi la cuvintele lui Isus este explicaţia dificultăţii lor în a vorbi despre El. Există deci o paralelă între surdo-mutul din Evanghelie şi discipolii lui Isus. Acest om nu poate nici să audă şi nici să vorbească bine. Discipolii nu pot să înţeleagă mesajul lui Isus, iar aceasta constituie un impediment în proclamarea pe care sunt chemaţi să o facă. De aceea şi ei au nevoie de vindecare.

Luându-l la o parte pe surdo-mut din mulţime pentru a-l vindeca, evanghelistul Marcu probabil le spune că pentru a fi vindecaţi de surzenia la cuvântul lui Dumnezeu ei trebuie mai întâi să se distanţeze de masele din jurul lor, dat fiind că întâlnirea vindecătoare cu Isus are loc la nivelul intim la inimii fiecăruia. Minunile lui Cristos nu au fost niciodată un scop în sine, ci ele au fost semne. Ceea ce a făcut Isus o dată pentru o persoană pe plan fizic indică ceea ce doreşte să facă în fiecare zi pentru fiecare persoană pe plan spiritual.

Vindecarea surdo-mutului a trezit în mulţimea umplută de admiraţie speranţa mesianică. Cuvintele lui Isaia care vestea întoarcere poporului din exil, oferă ucenicilor lui Isus sensul ascuns al acestui eveniment: Atunci ochii orbilor se vor deschide şi urechile surzilor vor auzi. (Is 35,5 şi 42,18). Acest episod al vindecării a inspirat liturgia baptismală, unde gestul lui Cristos este reluat de către celebrant pentru a semnifica faptul că un creştin nu-l poate înţelege pe Isus decât dacă lasă să îi fie deschisă urechea şi dacă obţine de la cel care este

Cuvântul puterea de a se comporta în conformitate cu cele auzite din Vestea cea Bună.
Ne dăm noi seama că suntem surzi? Ne dăm noi seama că nu înţelegem încă pe deplin mesajul lui Isus? Acesta este motivul pentru care vorbim cu greu, motivul pentru care oamenii nu ne înţeleg când le spunem Vestea cea Bună! Ca persoane, comunitate, Biserică, trebuie să venim la Isus pentru a fi vindecaţi.

Pr. Richardo-Dominic BaciuAbonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE