Evanghelia duminicii ce urmează încheie marele discurs al lui Isus despre Euharistie. Este un discurs pe care ascultătorii nu-l înţeleg. Ei nu înţeleg pentru că au o perspectivă materială în a-l înţelege pe Cristos. De aceea, acest cuvânt al lui Isus provoacă uimire, ba chiar ei se scandalizează: „Cine mănâncă trupul meu şi bea sângele meu are viaţă veşnică, iar eu îl voi învia în ziua de apoi” (In 6,54).

Isus se prezintă lumii ca adevărata hrană şi singura ce poate sătura foamea omului. El este Cuvântul făcut trup, care se oferă ca hrană în sacramentul Euharistiei şi ca victimă de ispăşire pe cruce pentru că lumea se mântuieşte prin El şi primeşte plinătatea vieţii.
Ei nu pot înţelege aceste cuvinte şi de aceea se retrag unul câte unul. Mulţimea se reduce progresiv, iar spre sfârşitul discursului său nu rămâne decât un mic grup de discipoli care au rămas fideli. Isus este ferm şi este chiar gata să se despartă şi de cei mai fideli discipoli. „Nu cumva vreţi să plecaţi şi voi?” (In 6,67).

Această întrebare străbate istoria şi ajunge până la noi. Ea ne interpelează în mod personal, ceea ce solicită la o decizie din partea noastră. Care este răspunsul nostru? Recunoaştem şi noi ca apostolul Petru: „Doamne, la cine să mergem? Numai tu ai cuvintele vieţii veşnice” (In 6,68).

Cum îl putem întâlni pe Cristos? Îl putem întâlni în sacrificiul euharistic, unde este prezent în mod tainic şi real. Euharistia este sacramentul prezenţei lui Cristos care se oferă pentru noi pentru că ne iubeşte. El ne iubeşte pe fiecare dintre noi, în mod personal şi unic, în viaţa noastră concretă a oricărei zile, în familie, când suntem cu prietenii, la muncă. El este cu noi atât în momentele de bucurie, cât şi în momentele de durere.
Aşadar, Biserica ne invită să participăm la Euharistie. Împărtăşindu-ne cu trupul şi sângele său înseamnă a accepta logica crucii şi a slujirii. Înseamnă a da mărturie despre propria disponibilitate de a ne sacrifica pentru alţii aşa cum a făcut-o Isus.

Pr. Richardo-Dominic Baciu

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE