Problema cea mai evidentă care apare în lecturile din duminica a XVIII-a, şi anume cea a „pâinii”, nu este nicidecum nouă, pentru că ea l-a însoţit pe om încă de la pierderea fericirii paradisului. După ce, în urma neascultării, a încălcat porunca lui Dumnezeu şi a părăsit paradisul, omul a primit poruncă să-şi câştige pâinea din „sudoarea frunţii”. Şi poate că dificultatea cea mai mare nu este atât truda, efortul sau munca, ci mai ales ostilitatea naturii şi a pământului care nu oferă roade pe măsura muncii, nedreptatea celorlalţi care vor să câştige „pâinea” fără o muncă cinstită, lipsa unui salariu decent, sau lipsa unui loc de muncă, atât de necesar pentru câştigarea „pâinii”.

Lumea continuă să-l caute pe Isus considerând că el este capabil să rezolve una din cele mai mari probleme ale omenirii: problema pâinii. Şi vor să-l facă rege. De fapt, în evanghelie, Isus le spune clar oamenilor: „Adevăr, adevăr vă zic: mă căutaţi nu pentru că aţi văzut minuni, ci pentru că aţi mâncat pâine şi v-aţi săturat”. Iată, aşadar, o greşeală care se ridică deseori în calea credinţei noastre şi pe care ne-o semnalează Isus: să vezi şi totuşi să nu crezi.

Evanghelistul Ioan nu foloseşte în evanghelia sa cuvântul miracol sau minune, ci semn. Semnul este un indicator. El nu poate deveni scop sau ţintă de atins. El indică scopul, trimite la ceva ce încă nu se vede. Oprirea la semn este de scurtă durată, nu este definitivă. Isus prin semnul „înmulţirii pâinilor” ne indică o realitate care se află dincolo de hrana materială. Este un indicator al hranei care este însuşi Isus Cristos, Pâinea vieţii.

Minunea nu naşte credinţa, ci credinţa naşte minunea. De fapt, în tot acest discurs euharistic, pe care-l vom asculta şi în duminicile următoare, apare constant, pe de o parte invitaţia lui Isus de a privi dincolo de materie, şi incapacitatea mulţimii de a trece pragul acesteia. Problema aşadar nu este una de pâine sau de hrană, cât mai ales una de credinţă.

 

Pr. Richardo-Dominic Baciu

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE