Din evanghelii ştim că Isus era un om al rugăciunii, că de multe ori îşi petrecea noaptea rugându-se singur, că i-a învăţat pe ucenici rugăciunea Tatăl nostru. În evanghelia care va fi proclamată duminică, găsim o altă rugăciune făcută de Isus: „Te preamăresc, Tată, Domn al cerului şi al pământului, pentru că ai ascuns acestea celor înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit celor mici”, adică celor simpli, celor săraci în duh.

Isus se roagă pornind de la experienţa trăită zi de zi alături de oamenii cărora le anunţa venirea împărăţiei lui Dumnezeu, iar această experienţă era marcată de constatarea că sunt cei mici, săracii cu duhul, copiii, păcătoşii cei care primeau cu bucurie vestea cea bună a împărăţiei, în timp ce înţelepţii şi pricepuţii timpului, adică scribii şi fariseii, refuzau evanghelia. Înţelepţii şi pricepuţii, precum şi bogaţii şi puternicii din orice timp, resping noutatea evangheliei pentru că au pretenţia de a şti deja cine este Dumnezeu, iar bunăstarea lor socială şi economică le dă iluzia că sunt autosuficienţi, că nu au nevoie să îşi schimbe viaţa, şi astfel nici de harul şi iertarea lui Dumnezeu nu le sunt necesare.

Din cuvintele lui Isus rezultă cum cunoaşterea lui Dumnezeu nu este o cucerire a ştiinţei; misterul profund al lui Dumnezeu nu poate fi ajuns numai cu raţiunea umană, pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o, dar care e atât de limitată. Evanghelia acestei duminici ne spune că pentru a ajunge la cunoaşterea lui Dumnezeu trebuie să intrăm într-o relaţie profundă cu Fiul, cu Mântuitorul Isus. Ceea ce este cerut în schimb pentru o autentică cunoaştere a lui Dumnezeu este atitudinea de umilinţă şi dorinţa vie de a primi cunoaşterea adevărului. A fi umili nu înseamnă a ne dispreţui sau a ne anula, ci a recunoaşte cum suntem într-adevăr. Eşecurile noastre, greşelile şi chiar păcatele noastre, dacă sunt recunoscute şi asumate, pot să primească milostivirea lui Dumnezeu. Şi această umilinţă o putem învăţa de la Cristos: „Învăţaţi de la mine că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre!” (Mt 11,29).

Pr. Richardo-Dominic Baciu, Biserica Romano-Catolică „Sf. Nicolae” Bacău

 

 

 

 PUBLICITATE