† DUMINICA a 13-a de peste an

În prima parte a evangheliei din duminica a 13-a, ne este prezentat Iair, unul din şefii sinagogii, care pare să aibă mult respect faţă de Isus şi pentru aceasta îl roagă să vină în casa lui pentru ca s-o vindece pe fiica lui. Isus porneşte la drum spre locul acela.

Apare în mulţime o femeie care era bolnavă de doisprezece ani de hemoragie şi, deşi a cheltuit bani cu medicii, nimic n-a putut s-o vindece. Dimpotrivă, starea ei se înrăutăţea tot mai mult. Ea, care auzise vorbindu-se de Isus, voia numai să-i atingă haina pentru a se vindeca şi aşa şi face, apropiindu-se pe la spate. Ea simte că a fost vindecată. Isus îşi dă seama de situaţie şi întreabă cine l-a atins. Discipolii se miră, dat fiind faptul că toată lumea îl atinge pe Isus. Însă Domnul continuă să se uite în jur pentru a descoperi cine a fost. Femeia se apropie tremurând de frică şi spune tot adevărul. Frica femeii se datorează foarte probabil pentru ceea ce ea a făcut: conform canoanelor rituale ale iudaismului din acel timp, hemoragia de care suferea o făcea impură; şi în afară de asta, tot ceea ce atingea, inclusiv persoanele, deveneau „impure”.

Cu toate acestea, Isus se află mult mai departe de aceste canoane, şi o salvează şi o vindecă de această situaţie. Pentru aceasta îi vorbeşte într-o manieră aşa de cordială, afectivă şi mângâietoare: o numeşte fiică, îi spune că s-a vindecat pentru că a crezut în El.
În acest moment se face loc celei de-a doua părţi a primei relatări. Apar persoanele din casa lui Iair care-i spun că fiica lui a murit. În acest context dramatic sunt foarte puternice cuvintele pe care Isus le spune lui Iair: „Nu te teme, crede numai!”.

În totalitatea relatării Isus apare ca unicul “medic” care în situaţii dificile şi extreme poate să dea adevărata sănătate: adică mântuirea. Isus este unicul care are puterea de a da viaţa, ceea ce numai Dumnezeu poate să facă.

De fapt, în relatare au loc două feluri de atingeri: atingerea mulţimii care nu produce nimic şi atingerea femeii care produce miracole. Care este diferenţa? Diferenţa constă în gradul de încredere cu care este făcută atingerea.

Pr. Richardo-Dominic Baciu

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE