Dintre episoadele care relatează domolirea furtunii de pe mare, episod care se citeşte în duminica a XII-a de peste an, cel al sfântului Marcu, este cel mai viu prin precizia detaliilor: scena se desfăşoară în timpul nopţii, iar Isus, care s-a suit în barcă imediat ce a dat drumul mulţimii ce-l înconjura şi care în momentul izbucnirii furtunii este prezentat ca dormind pe un căpătâi, este trezit de ucenicii înspăimântaţi. Modul în care El mustră şi potoleşte furtuna îi impresionează atât de mult pe ucenici, încât ei încep a se întreba cine este omul acesta, că până şi vântul şi marea îl ascultă?

Lipsa de credinţă pe care Isus le-a reproşat-o discipolilor cu acea ocazie s-a datorat faptului că ei s-au îndoit că Lui îi pasă de vieţile şi de siguranţa lor. Dumnezeu are grijă de noi, îi pasă de vieţile noastre! Analizându-ne, ne dăm seama cât de slabi suntem în credinţă şi că avem nevoie de o convertire profundă.

Mijloacele prin care îl putem lua pe Isus în barca vieţii şi a familiei noastre sunt credinţa, rugăciunea şi respectarea poruncilor. La izbucnirea unei furtuni pe mare, cel puţin în trecut, marinarii obişnuiau să toarne ulei pe valuri pentru a le calma. Pe valurile fricii şi neliniştii trebuie să turnăm încrederea în Dumnezeu. Sf. Petru îi îndemna pe creştinii din vremea lui să aibă încredere în Dumnezeu, spunând: „Lăsaţi în grija lui toată neliniştea voastră, căci el se îngrijeşte de voi” (1Pt 5,7).

Această scenă este pentru noi o chemarea la credinţa în Cristos în cel puţin două sensuri ale cuvântului: recunoaşterea puterii sale divine şi adeziunea la persoana sa cu o încredere totală. Aceste două aspecte ale credinţei se completează reciproc. Astfel, sunt chemat să cred în adâncul sufletului meu că Isus este Fiul lui Dumnezeu, să cred din toată inima în puterea Lui: împreună cu El, noi nu putem pieri. Citit în această perspectivă, strigătul ucenicilor exprimă tentaţia oricărui om care, în timp de nenorocire, se crede părăsit de Dumnezeu. În acele clipe o umilă şi totală încredere îi permite să-şi regăsească liniştea pe care doar Isus o oferă.

Pr. Richardo-Dominic Baciu

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE