† COBORÂREA DUHULUI SFÂNT (RUSALIILE)

În duminica care urmează, liturgia Bisericii celebrează Solemnitatea Rusaliilor cu care se încheie timpul pascal. Trimiterea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Isus încheie acest timp bogat şi dă loc acţiunii Duhului în comunitate, în Biserică. De asemenea, în această duminică ne concentrăm asupra primei lecturi din liturgie şi nu asupra evangheliei. Textul biblic, la fel ca săptămâna trecută, este luat din cartea Faptele Apostolilor.
„Toţi s-au umplut de Duh Sfânt şi au început să vorbească”. Atunci când Duhul Sfânt este revărsat asupra unor persoane, acestea încep să vorbească. Cui? Lui Dumnezeu, înainte de toate. Se vorbeşte cu Dumnezeu într-un mod surprinzător de nou: Duhul schimbă inima.

Toţi cei care îi ascultă, chiar dacă sunt de limbi şi culturi diferite, îi înţeleg. Motivul? Duhul Sfânt transformă raporturile dintre persoane. Acolo unde există iubire, acolo există profundă înţelegere, chiar dacă se vorbesc diferite limbi, pentru că Duhul îi învaţă pe toţi credincioşii acel unic limbaj care e înţeles de toţi, limbajul iubirii. Duhul Sfânt dăruieşte un mod nou de a trăi raportul cu Dumnezeu şi cu ceilalţi. Duhul Sfânt îl face pe om, în decursul istoriei, să simtă cât de plăcute sunt acele acte de iubire faţă de alţii, când s-a jertfit pentru binele altora depăşind interesele personale, când a reuşit să aducă bucurie la cât mai mulţi. Duhul Sfânt îl face pe om să simtă că acest eroism este venit din afara sa, este un dar ceresc. Din faptul că în atâtea greutăţi fizice şi morale, nici noi nu ne-am pierdut şi sperăm că nici nu ne vom pierde curajul, este dovada asistenţei de care ne bucurăm din partea Duhului Sfânt care vine în ajutorul slăbiciunii noastre.

Întreaga noastră viaţă creştină este, prin urmare, sub semnul Duhului Sfânt pe care l-am primit la Botez şi Sfântul Mir, care au constituit Rusaliile noastre şi pe care el le reînnoieşte ori de câte ori primim iertarea păcatelor, fiindcă ne redă roadele Duhului (Gal 5,22): iubirea, pacea, bucuria, răbdarea, bunăvoinţa, bunătatea, fidelitatea, blândeţea și stăpânirea de sine.

Vino Duhule Sfânt! Pătrunde în adânc inimile credincioşilor tăi. Spală orice pată a sufletului, înlătură uscăciunea inimii, vindecă orice rană. Înmoaie inimile împietrite, încălzeşte-le pe cele reci şi întoarce-le pe cele rătăcite!

Pr. Richardo-Dminic BaciuPUBLICITATE