26 mai 2024
ActualitateZiua vânătorilor de munte, sărbătorită astăzi la Târgu Ocna

Ziua vânătorilor de munte, sărbătorită astăzi la Târgu Ocna

– Batalionul Vânători de Munte a participat în cadrul bătăliei de la Oituz la executarea unor puternice contraatacuri, pentru cucerirea unor înălțimi dominante, cele mai importante fiind Coșna și Cireșoaia

Astăzi, centrul orașului Târgu Ocna va fi gazda unui ceremonial militar și religios. La ora 12.00, în Piațeta Primăriei, are loc cea de-a XII-a ediție a manifestării “Ziua vânătorilor de munte”.

Evenimentul este organizat de Primăria orașului Târgu Ocna și de Batalionul 22 “Cireșoaia” – Vânători de munte, din localitatea Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de Muzica Militară a garnizoanei Bacău.

Invitații sunt așteptați la ora 11.30 în Primăria Târgu Ocna, pentru ca mai apoi, toți participanții să se deplaseze în piațetă.



Manifestarea va fi deschisă cu trecerea în revistă a Gărzii de onoare și intonarea Imnului de stat.

Momentul va fi urmat de o slujbă religioasă, iar Ștefan Șilochi, primarul orașului Târgu Ocna și invitații săi vor ține alocuțiuni.

Participanții la eveniment vor avea ocazia să cunoască uniforma militară ce se purta în Primul Război Mondial, acest lucru fiind posibil datorită Asociației de tradiții militare românești, Regimentul 3, Artilerie 1877, Bacău.

Activitățile din piațetă se vor încheia după depunerea de coroane de flori, prezentarea onorului și defilarea Gărzii de Onoare.

Reprezentanții autorităților locale și județene, se vor deplasa alături de veterani, militari activi și în rezervă, la Monumentul eroilor din cartierul Poieni, acolo unde vor depune coroane de flori în amintirea celor căzuți pe frontul de luptă.

Ziua Vânătorilor de munte

Corpul Vânătorilor de Munte”, ca unitate de elită a Armatei Române, a fost creat la 3 noiembrie 1916, prin transformarea Școlii Militare de Schiori București, în baza Ordinului nr. 294 a Marelui Cartier General și a fost organizat pe trei batalioane cu trei companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanți.

Din acea zi, în cazarma Regimentului 4 Roșiori Cotroceni – București, au început să fie selectați viitorii vânători de munte, recrutați din întreaga armată.

Această decizie se impunea cu stringență deoarece, luptele duse de armata română în toamna anului 1916, au demonstrat că lipsa trupelor de vânători de munte a reprezentat un serios handicap pentru obținerea succesului în luptele pe teren muntos – împădurit.

Corpul Vânătorilor de Munte era destinat să îndeplinească misiuni de recunoaștere, de siguranță și legătură, fiind totodată și o unitate tactică, în special în trecătorile din Carpați.

La 27 decembrie 1916, Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vânători de Munte, care a participat în cadrul bătăliei de la Oituz la executarea unor puternice contraatacuri, pentru cucerirea unor înălțimi dominante, cele mai importante fiind Coșna și Cireșoaia.

În Al Doilea Război Mondial

În campaniile celui de-AL Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au participat la eliberarea Bucovinei și nordului Basarabiei, ajungând până în munții Caucaz și ai Crimeii (campania din Est), luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria, în munții Bukk și în Slovacia, în munții Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpații Albi, și, în final, podișul Boemiei (campania din Vest). De la 22 iunie 1941 și până la 12 mai 1945, pierderile vânătorilor de munte s-au ridicat la 2.378 ofițeri, 1.830 subofițeri, 70.000 gradați soldați, adică un total de 74.208 oameni.

După încheierea războiului, trupele vânătorilor de munte au trecut prin reorganizări, redislocări și mai ales desființări, care au dus la dispariția Brigăzii 2 Vânători de Munte (ultima unitate) la 14 aprilie 1961, reînființată apoi prin Ordinul MFA din 14 octombrie 1964 (având sediul la Baia Mare, apoi la Brașov).

Ulterior, s-au înființat și alte brigăzi, unitățile lor fiind apoi subordonate altor mari unități din forțele terestre.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri