28 aprilie 2024
ActualitateStatul nu mai are bani de retrocedari! Primarii vor avea viata grea...

Statul nu mai are bani de retrocedari! Primarii vor avea viata grea

Statul nu mai are bani pentru restituirea in natura a imobilelor confiscate de regimul comunist. Acesta a fost leit-motivul primului punct al ordinei de zi de la cea mai mare convocare de personal din administratia locala, intrunire care a avut loc marti, 22 octombrie 2013, la Centrul Expozitional si de Afaceri din Bacau.

A fost analizata, articol cu articol, Legea 165/2013.
Statul are bani. La sedinta de instruire au fost invitati pe lânga primari, viceprimari, secretari si asistentii sociali de la fiecare UAT, care au obligatia, in perioada urmatoare, sa puna in aplicare Ordonanta Guvernului nr.27/2013 privind masurile de protectie sociala în perioada sezonului rece, mai pe intelesul tuturor este vorba de acordarea ajutoarelor pentru incalzire.

Au stat in fata alesilor si numitilor din tot judetul prefectul, subprefectul, presedintele si vicepresedintele Consiliului Judetean, directorii pe domenii, sefii tuturor institutiilor deconcentrate.



Moderatorii de la primul punct au fost cei mai buni specialisti in domeniu, Elena Duhan, director al Directiei Juridice a Prefecturii si Liviu Miroseanu, director al OCPI Bacau. Legea 165, cu normele de aplicare a aparut in iunie 2013, termenul de aplicare, la nivl de UAT este de 180 de zile.

Au trecut deja deja patru luni si ea nu este cunoscuta, lamurita, pusa in aplicare. Cauzele sunt multiple, ele fiind aduse in disutie de numerosi primari care au intervenit in dezbateri. In principal, la nivel de idee, de lege, este vorba de inventarierea tuturor imobilelor si suprafetelor de teren disponibile la nivelul fiecarei localitati, proprietate de stat, a tuturor cererilor de restituire care nu au fost solutionate, exceptie fac cele aflate in litigiu, la diferite instante, interne si interntionale.

Din start, Liviu Miroseanu a pus: “Statul nu mai are bani, de aceea toate cererile de restituire vor fi rezolvate prin atribuire in natura sau in echivalent, adica in numar de puncte”. Fata de legile anterioare, Legile 18, 1, 10 etc., cu toate modificarile, prezenta lege exinde posibilitatea de acordare a drepturilor si in alte localitati, dar si din islazurile comunale, paduri ale statului, terenuri ale unor institute si statiuni de cercetari.

Toate aceste operatiuni presupune o mare mobilizare de forte, unele care nu fac parte din aparatul propriu al primariilor, ceea ce inseamna ca trebuie sa se apeleze la specvialisti independenti, cadastristi autoriati, iar acestia nu ies din casa fara a fi platiti. De unde bani, s-au intrebat multi primari, in conditiile in care ei nu au bani nici pentru salarii.

“Legea a fost facuta in pripa, cum au fost si celelalte legi ale proprietatii. Aceasta lege nu are buget de aplicare, nu are buget in spate, iar eu abia am bani de salarii. Nu pot incheia un contract de prestari servicii daca nu am bani: este ilegal. Trebuie gasite resurse de finantare si apoi sa ne sanctionati daca nu ne facem treaba.”
Ion Pravat – primar Valea Seaca

“Din birou este usor, dar nu cred ca dumneavoastra doriti sa intocmim toate cele 11 anexe din birou. Daca o facem, trebuie sa o facem corect, iar acest lucru preupune timp, specialisti si bani. Ori o facem, ori nu o mai facem! ”
Veronica Dontu – primar Tamasi

Multi primari nu au inteles sau au aratat ca nu au inteles ca, in prima tpa, este vorba doar de inventarierea tuturor imibilelor si suprafetelor, intocmirea situatiilor si tiormitrea lor, in 180 de zile de la aparitia legii, a tuturor anexelor completate. Au ocupat timpul cu situatii particulare, punctuale, altii au facut trimiteri la cadastrul general (“Da, la Maria Tereza” – s-a auzit din sala).

Au fost edili, secretari si viceprimari care au ridicat problema neconstitutionalitatii unor articole din Legea 165/2013, de incalcare flagranta a dreptului la proprietate, aspecte care vor crea nemultumiri majore in rândul comunitatilor, dar sI greutatI in aplicarea ei, in unele locuri va fi chiar imposibil.

“Cred ca initiatorii legii ar fi trebuit sa consulte DEX-ul, Codul Civil, dar mai ales Constitutia, atunci când se cere imperativ sa fie introduse in anexe, ca suprafete disponibile, si islazurile. Ele sunt proprietate privata. Care primar va organiza un referendum in aceasta speta? Este pasibil de sanctiune, iar cetatenii vor iesi in strada.”
Nicolae Andrusca – primar Bogdanesti

Pe diferite paliere si nivele de responsabilitate, cei care nu se vor achita de sarcini, in conformitate cu prevederile legii, vor fi sanctionati cu menzi de la 10.000 de lei la 100.000 de lei.

La multe din problemele ridicate, autoritatile judetene au venit cu raspunsuri in spiritul legii, clare si precise, la altele insa au beneficiat doar de promisiuni, cum a fost cea mai spinoasa: lipsa banilor. Per total, cum spune neaos românul: a fost bine, dar se putea si mai bine, pentru banii cheltuiti cu deplasarea si diurna de care beneficiaza cei extrasi de la treburile lor curente. Si am mai avut o nedumerire: in era telecomunicatiilor electronice, a celor digitale, de ce se mai pune problema unor asemenea convocari mamut?

La capitolul Diverse a fost un monolog interpretat bine de cei prezenti: vrem bani, vrem bani. Bani pentru drumuri, pentru proiecte, pentru apa, canalizare, poduri.

Despre ajutoarele de incalzire, intr-o editie viitoare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri