29 martie 2024
EconomieStatul a preluat societatea UTON Onesti

Statul a preluat societatea UTON Onesti

Societatea Uton Onesti a fost preluata de ANAF, prin departamentul sau de executari silite, in contul datoriilor pe care aceasta le avea la bugetul de stat. Datoriile au fost acumulate in mai multi ani iar actionarul majoritar, Marian Iancu, nu le-a mai platit. Uton si-a incetat activitatea si a intrat in insolventa, ulterior in faliment. Soarta acestei intreprinderi va fi decisa de cel care a preluat-o, statul român, care va hotari fie sa instraineze activele, fie sa caute o solutie pentru a o pune in functiune.

„Am sugerat deja ca intreprinderile in dificultate de pe platforma industriala Onesti sa fie preluate de stat, practic nationalizate. Ma refeream la RAFO, la Uton si la CAROM Onesti. Acest lucru s-a si intâmplat in cazul Uton, iar eu cred in continuare ca aceasta este o solutie”, ne-a declarat deputatul onestean Valerian Vreme.

Uton, „mecanicul” sef al Platformei Onesti



Uton Onesti, controlata de Marian Iancu, a intrat în insolventa în 2013, la cererea unor creditori si a Directiei Generale a Finantelor Publice (actual, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bacau), care scosesera la licitatie, în prealabil, activele Uton, pentru 10,6 milioane de lei.

Tribunalul Bacau a declansat, în 2014, intrarea în faliment în procedura simplificata si dizolvarea societatii, la solicitarea administratorului judiciar, Insolv Consult Team IPURL. „Marian Iancu controla indirect actiuni reprezentând 98,14% din capitalul social al Uton, prin BKP Trust Invest (care detinea 52,35% din actiuni) si Carom Onesti (care avea 45,78% din titluri). Firma a intrat pe pierderi în 2010, iar pierderile s-au amplificat de la an la an.

Societatea Uton era cunoscuta drept «mecanicul sef» al societatilor de pe platforma Onesti, atunci când aceasta functiona in plin. Aceasta, fiindca acolo se produceau utilaje tehnologice pentru intreaga platforma”, a spus Valerian Vreme, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta joi. Inainte de a-si inceta activitatea, in 2013, la Uton lucrau 700 de oameni, iar productia mergea la export in proportie de 70-80%. De doi ani, societatea este inchisa complet si pusa sub paza. Intre timp, au mai fost valorificate la fier vechi câteva instalatii.

Petru Done, Ovidiu Pauliuc

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri