10 mai 2024
ActualitateSoarele nu trimite factura: Energia verde "prinde" mai greu la bacauani

Soarele nu trimite factura: Energia verde “prinde” mai greu la bacauani

Un bacauan incearca sa promoveze producerea de “energie verde” dupa ce a acumulat experienta in Italia. Se izbeste insa de reticenta celor pe care ii abordeaza. Lipsa de informatie este cel mai mare impediment in implementarea solutiei viitorului pentru producerea energiei termice si a celei electrice.

Danut Herciu a lucrat timp de 4 ani in Italia, in domeniul sistemelor de energie neconventionala. S-a intors acasa cu un scop precis: sa puna pe picioare propria sa afacere. Convins ca energia verde este solutia viitorului, a inceput sa promoveze conceptul. A ramas uimit sa vada cat de putine stiu concetatenii lui despre aceste sisteme care in Italia au ajuns sa fie utilizate pe scara larga. aAm colaborat cu niste tineri care aveau varste intre 19 si 25 de ani, povesteste Danut Herciu. In 3 ani au ajuns milionari, atat de bine a mers afacerea. Sistemele au prins imediat la clienti, principalul avantaj fiind acela ca au scapat de dependenta de gazul metan.” Intors acasa, Danut Herciu se astepta sa nu gaseasca aceeasi deschidere la cei pe care ii va aborda, insa lipsa de informare cu privire la avantajele energiei verzi l-a frapat. aLumea nu cunoaste nici avantajele proprietarului, nici cele pentru mediu. Aici este si vina statului, care nu promoveaza solutiile alternative de producere a energiei. Alte state europene subventioneaza montarea unor astfel de sisteme. Ne-am pus si noi sperantele in acel proiect de subventionare cu 90% a sistemelor alternative, dar se pare ca sunt alte prioritati”. Danut Herciu a contactat pentru inceput firme private. Unii au ascultat expunerea cu neincredere, altii au comandat deja un bilant termic (analiza consumului termic).

Facturile de la furnizori pot deveni o amintire



Printre sistemele propuse de Danut Herciu, cele mai populare in Vest sunt panourile solare si cele fotovoltaice. Primele recupereaza caldura din radiatia infrarosie a soarelui, iar energia obtinuta astfel este utilizata pentru necesitati, de la apa calda menajera si incalzire, la apa calda pentru piscina. aNumarul panourilor montate se stabileste in functie de necesarul beneficiarilor. In conditiile noastre climatice, din martie si pana in noiembrie nu mai este nevoie de utilizarea altei surse de energie. Doua panouri costa 2500 de euro, iar montajul il realizam in 3 zile. Investitia se amortizeaza in 5-6 ani”. Panourile se monteaza pe acoperis sau pot fi incadrate in acesta. Panourile fotovoltaice transforma energia solara in energie electrica. aSurplusul obtinut poate fi stocat in acumulatori si utilizat la nevoie sau poate fi livrat in sistemul energetic national. Dupa legile Uniunii Europene, sistemul va plati proprietarului de panouri fotovoltaice aceasta energie la pret dublu, deoarece este energie acurataa”. Desi aceste sisteme ar fi solutia ideala pentru a scapa de facturile in crestere de la furnizorii de energie termica, electrica si gaze, potentialii beneficiari sunt descurajati de costul investitiei. aMontarea se face, de obicei, pe credit, insa conditiile economice prezente sunt descurajatoare. Sunt convins insa ca aceasta este solutia viitorului, fiindca soarele este singurul care nu trimite factura”. La nivel mondial, din 2002 incoace, montarea panourilor solare a inregistrat o crestere de aproape 50% in fiecare an.

Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri