8 mai 2024
CulturăSentiment si expresivitate

Sentiment si expresivitate

Vineri seara vom audia în premiera la Sala “Ateneu”, o lucrare compusa în anul 1997, Simfonia de camera a lui Henri Nafilyan. Nascut în 1956 la Paris, acesta a studiat la Scoala Normala de Muzica din Paris pian, dirijat orchestra si compozitie. Fondeaza propria orchestra de camera si Conservatorul Marietta Alboni.

Desi se intereseaza de toate curentele muzicale, nu apartine vreunei grupari stilistice. Muzica sa, originala, este sinteza mai multor maniere. Aluziile ce se regasesc în numeroase lucrari, tradeaza afinitatea autorului si buna cunoastere a mitologiei grecesti. Creatia lui Nahilyan numara peste 150 de lucrari, pentru instrument solo, pentru ansambluri si voce. În 2009 el a primit pentru Brucknérienne, mentiunea speciala la Concursul de compozitie muzicala Blaise Pascal.

Cel ce afirma ca modernitatea este un concept steril, deoarece de îndata ce esti modern, esti depasit, este atras de creatia lui Sostakovici, Stravinski, Hindemith, în compozitiile sale regasindu-se reminiscente armenesti. Pentru a provoca publicul sa perceapa o opera e nevoie de expresivitate, sentiment, o idee particulara, spune Nafilyan.



Este si cazul celorlalte doua lucrari ce vor fi interpretate de Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora”, Concertul în La Major KV 488 de Mozart si Simfonia “Tragica” de Franz Schubert. Un program pe cât de dificil stilistic, pe atât de atragator pentru cei prezenti în sala, dirijat de Marcian David. Violonist binecunoscut, concert maestru la Filarmonica “Moldova”din Iasi, Marcian David are acum, o interesanta cariera dirijorala.

Discipola a Deliei Pavlovici si Danei Borsan la Universitatea de Muzica din Bucuresti, solista serii, Angelica Postu s-a perfectionat la Universitatea de Arte din Berlin. Obtine în 2014 Diploma de Master la Conservatorul Regal din Bruxelles, la clasa renumitului pianist si profesor Daniel Blumenthal.
Pianista a câstigat numeroase concursuri nationale si internationale si a sustinut concerte cu orchestra si recitaluri pe scene din capitala si din tara, în Germania, Polonia, Olanda, Belgia, ce au culminat cu debutul în 2015 pe scena din cadrul Festivalului “George Enescu” .

Ozana Kalmuski Zarea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri