28 martie 2024
ActualitateRuina minei de carbuni a ajuns “un colt de rai”

Ruina minei de carbuni a ajuns “un colt de rai”

Fostele hale de productie ale unei mine de extractie a carbunelui brun din Vermesti au devenit “un colt de rai” pentru adultii cu afectiuni neuropsihice. Ei il numesc “acasa” sau “centrul nostru”. Intr-adevar, al lor este caci pentru ei a fost construit. De la o ruina, caci asta era starea cladirilor mostenite de la mina, s-a ajuns la ceea ce vedem, in februarie 2016, in vecinatatea Comanestiului: un complex de servicii comparabil cu cele din Occident.

O noua cladire a fost inaugurata, marti, de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGAPC) la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica (CRRN): in fosta hala de productie, aflata lânga putul de 500 de metri, functioneaza, acum, un centru in care asistatii au la dispozitie cabinete de consiliere, sali de terapie ocupationala, un cabinet stomatologic etc. Inaugurarea a fost corelata cu festivalul “Amprente românesti”, caruia i-am putea spune si “Succese românesti”.

La eveniment au fost prezenti, alaturi de directorii DGASPC, Viorel Miron, primarul orasului Comanesti, Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti, Adrian Cotârlet, directorul Spitalului de Urgenta Moinesti, psihiatrii Iustinian Turcu si Razvan Birzan, conf. univ. Gabriela Raveica, psihologi, asistenti sociali, pedagogi, reprezentanti ai Colegiului National al Asistentilor Sociali etc.



Sorin Brasoveanu, in costum popular!“

“Scopul actiunii a fost de a-i invita pe asistatii celorlalte centre spre a socializa cu beneficiarii nostri si, de asemenea, de a-i aduce aici pe specialisti pentru a impartasi modelele de buna practica si solutiile la diverse probleme. De exemplu, cele legate de malpraxis”, ne-a explicat Laura Leonte, sefa CRRN, la intrare. Toti invitatii au fost intâmpinati cu pâine si sare, cu vorbe bune si un program al evenimentului.

O aparitie inedita a fost Sorin Brasoveanu, directorul general al DGAPC, care a venit imbracat in costum popular românesc, ca sa sustina tema zilei. Inaugurarea noului centru a inceput cu o slujba de sfintire pe care a oficiat-o Valeriu Porea, parintele paroh al CRRN, ajutat de preotii Alexandru Maxim, Vasile Ropotoaie si Marian Vatamanescu. Inainte de slujba de sfintire, Sorin Brasoveanu a prezentat evenimentul, a facut si un istoric al centrului, care era “o ruina” la preluare, apoi a declarat: “In momentul de fata, punem accent pe calitatea serviciilor, plecând de la conditiile de viata ale asistatilor si mergând pâna la implicarea specialistilor. Anul acesta, implinim 20 de ani de la infiintare si vrem ca in fiecare luna sa avem o activitate speciala, cum este cea de astazi.”

“Minunile de la Vermesti”

Pr. Marian Vatamanescu, purtator de cuvânt al DGASPC, a vorbit despre “oamenii care au sfintit locul” si despre “minunile de la Vermesti”, care fac uitata “paragina” din trecut. Dupa sfintire, oaspetii au avut prilejul sa admire obiectele create de asistatii centrului care, spre a contrazice prejudecatile noastre, dovedesc ca au talent si pot sa impleteasca sau sa picteze, poate chiar mai bine decât cei care nu au nevoie, deocamdata, de sprijin psihologic.

Unul dintre acestia este Marius V., 29 de ani, care a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iasi si a fost diagnosticat cu schizofrenie. Portretele realizate de acest tânar artist au putut fi admirate in holul de la intrarea in noul centru. “E foarte talentat, a afirmat Laura Leonte. I-am organizat vernisaje in Tg. Ocna, Comanesti si Darmanesti, a participat la expozitii si a câstigat premii. Aici, in centru, are un atelier in care poate lucra in liniste, fara sa fie deranjat de nimeni.”

Au cabinete, ateliere si propria biserica: “Sf. Pantelimon”

In locul in care, dupa Revolutie, cladirile in paragina ale fostei Mine Comanesti erau macinate de ploi si vânt, astazi functioneaza un adevarat complex social. Are cladiri rezidentiale, cabinete de terapie si de consiliere psihologica, cabinet stomatologic, sala de mese, o cladire destinata activitatilor de terapie, ateliere de pictura, alei, chioscuri, banci si propria biserica: “Sfântul Pantelimon”.

Oaspetii au vizitat toate acestea si au admirat obiectele realizate de cei 77 de asistati: cosuri rasucite, tablouri, decoratiuni origami, mobilier de gradina, suporturi pentru flori, o caruta care va fi impodobita cu panselute si muscate. Insasi scara de lemn care duce la etajul noului centru e realizata in atelierul CRRN. In partea a doua a evenimentului, au avut loc workshop-uri pentru specialisti, pe teme ca “Viziunea europeana vs realitatile românesti” sau importanta procedurilor, dar si pentru asistati, care s-au intrecut in a experimenta retete de placinte si rulade românesti. Ziua s-a incheiat cu un spectacol de folclor pregatit de beneficiari: Telu a citit o poezie proprie, Angela a recitat balada Miorita, fond pentru parada de costume populare, apoi au urmat cântece si dansuri populare. Cele mai autentice “Amprente românesti” au primit diplome si indelungi aplauze.

[wonderplugin_gallery id=”446″]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri