26 aprilie 2024
ActualitateReabilitarea termica pe orizontala, o solutie pentru blocurile cu subsol inaccesibil

Reabilitarea termica pe orizontala, o solutie pentru blocurile cu subsol inaccesibil

– blocul nr. 7 de pe strada Castanilor se califica pentru reabilitarea termica pe orizontala n in aceeasi situatie sunt si alte 1.200 de blocuri din Bacau care au nevoie de finantare

Pentru aproximativ 140 de familii, convietuirea la bloc a devenit un cosmar. In fiecare an, proprietarii apartamentelor se confrunta cu diverse probleme tehnice ce tin de apa rece, apa calda si caldura. Blocul cu patru etaje are sapte scari a câte 20 de apartamente. Aproape jumatate din ele sunt nelocuite, iar acest lucru face si mai dificila organizarea administrativa atunci când trebuie reparata/cârpita câte o conducta. Fiind vorba de un condominiu (spatiu comun), cheltuielile trebuie sa se imparta in mod egal la toti locatarii. Exceptie fac cei care si-au montat centrala termica de apartament sau si-au facut bransament separat la apa rece. O data cu inceperea sezonului rece, problemele i-au urmarit din nou pe locatarii blocului nr. 7. S-au inlocuit zeci de metri de teava la subsolul blocului, iar o lunga perioada de timp, oamenii au indurat frigul in apartamente, incingând radiatoarele sau aragazul.

Pâna la rezolvarea problemei, conducerea Asociatiei de proprietari nr. 92 a contactat mai multe firme de specialitate in vederea remedierii avariilor din subsolul blocului, insa, eforturile presedintelui Ion Ceobanu s-au izbit de refuzul unor societati, pe motiv ca subsolul este prea jos si nu se poate lucra (schimba tevi) in astfel de conditii. „Având in vedere vechimea retelei, aceasta ar trebui modificata integral si solutia cea mai buna ar fi realizarea distributiei pe orizontala. Pentru obtinerea de sprijin financiar locatarii trebuie sa se adreseze Primariei Bacau. Thermoenergy le sta la dispozitie oferindu-va consultanta tehnica gratuita”, a explicat Radu Cristian Palade, director general la Thermoenergy Group SA Bacau.



Ajutati, dar pe banii lor

Asadar, reabilitarea termica pe orizontala ar putea rezolva din start doua lucruri: problemele ce tin de vechimea conductelor, iar rau platnicii ar fi singurii care ar avea de suferit pentru ca nu isi platesc utilitatile, fiecare apartament având tras la usa contor separat. In acest sens, presedintele Ceobanu a facut adresa catre Thermoenergy si catre Primaria Bacau. In ambele cazuri, raspunsurile au fost pozitive, pâna s-a pus in discutie partea financiara. Cu alte cuvinte, proprietarii vor fi ajutati, dar pe banii lor.

„Reabilitarea termica pe orizontala i-ar scapa pe locatari de toate problemele. Instalatiile vor fi noi, iar fiecare va avea sub control consumul pe care il inregistreaza. Cine isi va plati utilitatile va avea confortul dorit, iar cine nu isi va onora de aceste obligatii, va suporta consecintele prin intreruperea serviciilor. Lupta cea mai grea o ducem cu locatarii la strângerea fondului de reparatii”, declara Ion Ceobanu, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 92. Se pare ca in aceeasi situatie sunt si alte 1.200 de blocuri din Bacau, care au nevoie de finantare. Reprezentantii primariei spun ca au facut demersuri catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in vederea alocarii de la bugetul de stat sau din fonduri europene a sursei necesare cofinantarii lucrarilor de reabilitare termica.

„Proprietarii au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va prezenta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asocialtiei de proprietari. Legea nr. 230/2007 prevede ca platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii”, precizeaza Cristina Buzdugan, director executiv la Directia Tehnica, Serviciul Tehnic Investitii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri