20 aprilie 2024
Top StoryProfesor japonez la Colegiul National „Ferdinand I”

Profesor japonez la Colegiul National „Ferdinand I”

Timp de o saptamâna, Colegiul National „Ferdinand I” Bacau a primit vizita unui invitat special: profesorul japonez Endo Akio, care preda limba japoneza si la Zhejiang A&F University China. Totul a fost posibil urmare a faptului ca in acest liceu bacauan, de mai bine de patru luni, preda Ruihong Cao (absolventa a acelei universitati), o tânara profesoara din China, care a ales sa vina in România pentru a initia elevii români, si nu numai, in tainele limbii ei materne.

Si pentru ca s-a atasat foarte mult de meleagurile noastre, Ruihong Cao a tinut sa-l aduca printre cursantii si pe profesorul ei de japoneza, pentru a-i face cunostinta cu noii sai prieteni bacauani . „Am fost surprins placut sa vad o fosta studenta de-a mea, care acum este si ea profesor, ca preda la catedra, de data aceasta limba chineza. Este un gest frumos din partea ei, care pe mine m-a facut mândru”, ne-a declarat prof. Endo Akio, vizibil emotionat.

Turisti in Moldova



Foarte volubila, foarte vorbareata si nerabdatoare de a oferi cât mai multe informatii despre experienta ei in România, in speta in Bacau, Ruihong Cao a incercat sa-i arate profesorului invitat cât mai multe locuri de aici si sa il faca sa inteleaga ca obiceiurile românesti sunt total diferite de cele din Asia Centrala.

„Am fost in Sinaia, la castelul Peles si la Pelisor, am vizitat manastiri, dar foarte impresionati am fost de zona Moldovei, de Suceava, de manastirile Sucevita, Moldovita, Putna, Voronet, de Cetatea Sucevei, dar si de oamenii care sunt absolut impresionanti, sunt frumosi, prietenosi si foarte, foarte primitori”, ne-a spus Ruihong Cao, care a venit din acele locuri si cu o frumoasa ie, pe care cu mândrie o poarta si acum.

„M-a impresionat linistea acelor locuri, mi-au placut foarte mult picturile, icoanele si frescele din aceste manastiri care, desi nu sunt foarte mari, sunt pline de lumina si culoare. Am avut bucuria de a mânca si produse traditionale – sarmalute, mamaliguta, placinte «poale-n brâu» si chiar … mici”, ne-a mai spus profesorul japonez Endo Akio, care se gândeste foarte serios sa incerce sa revina in România, dar nu numai ca turist, ci in calitate de cadru didactic, la fel ca si fosta lui eleva, Ruihong. Vizita profesorului japonez in Bacau si in România a fost posibila si prin sprijinul profesorului de engleza Adriana Ionescu Ambrosie, dar si a conducerii Colegiului National „Ferdinand I”, prin prof. Mirela Berza, director.

Clasa Confucius

Ruihong Cao are acum peste 250 de elevi la cursurile ei de chineza, care se desfasoara in Colegiul National „Ferdinand I”. Cel mai mic „invatacel” are cinci anisori, iar cel mai in vârsta, in jur de 50 de ani. Si pentru ca cererile de a urma acest curs sunt din ce in ce mai multe, directorul colegiului a demarat deja procedurile pentru infiintarea unei Clase Confucius, sub directul patronaj al Institutului Confucius din China.

„In acest fel, cei care vor absolvi acest curs vor primi si un certificat de atestare, asa cum este, de exemplu, atestatul Cambridge pentru limba engleza. Dorim astfel ca orele pe care acum le preda Ruihong Cao sa aiba si o finalitate. In plus, daca reusim aceasta acreditare elevii nostri vor putea ajunge in China cu burse de studiu, in schimburi de experienta sau in tabere de vara”, a precizat prof. Mirela Berza, directorul Colegiului National „Ferdinand I”.

Ruihong Cao a ajuns in liceul bacauan printr-o fosta absolventa de „Ferdinand”, Ioana Afrasinei Budala, acum la MBA in China, care a cautat un parteneriat intre licee. Salariul lui Ruihong Cao este platit de Consiliul International de Limba Chineza din Beijing, pe durata sederii sale in România, iar Colegiul National „Ferdinand I” ii ofera cazarea. Profesorul Endi Akio va pleca din Bacau astazi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri