Vara isi revarsa pe tarabele din pietele Bacaului o bogatie de legume si fructe, atât de frumos colorate si apetisante incât iti vine sa le cumperi pe toate. Poate doar preturile iti mai taie pofta, dar atât cât permite buzunarul, parca tot trebuie sa te infrupti din prospetimea gradinilor si a livezilor, sa ai sentimentul ca manânci sanatos.

Marfa vânduta de producatori sadea se gaseste destul de putina. In Piata Centrala, de exemplu, dar si in celelalte piete, comerciantii sunt aceiasi pe care ii stie orice cumparator inveterat. Asa cum ii vezi la inceput de primavara, când vând portocale, asa ii vezi si acum, vânzând pastai sau vinete si asa ii vei gasi si in noiembrie, când vând cartofi.

Aceleasi chipuri, aceleasi ghiuluri si tatuaje, la aceleasi tarabe cu cea mai buna pozitionare, inchiriate parca pe vecie de acesti „producatori” de la bloc, printre care adevaratii truditori ai câmpului nu au loc sau sunt fortati sa puna preturile dupa cum vor „producatorii” tuciurii. Si asa se face ca un kilogram de cirese pleaca de la plantatie cu 1-4 lei/kg, in functie de calitate, iar dupa ce alti si alti samsari isi iau partea, ajunge la taraba la preturi intre 6-10 lei. Ce-i drept, ciresele de 10 lei sunt mari si frumoase, de parca-ti vine sa nu te mai uiti in portofel si sa iti faci pofta oricum.

„Organele” vegheaza

Dar acestea sunt lucruri binecunoscute, iar „producatorii” isi vad de treaba impasibili, sub obladuirea autoritatilor. Nimeni nu are interesul sa ii opreasca, cât timp toata lumea câstiga. In schimb, in usa carmangeriei, doi pusti cu bratele pline de patrunjel de vânzare sunt alungati energic de organele de ordine vajnice, fiindca fac comert ilicit. Ceva mai incolo, câtiva „cetateni onesti” vând tigari de contrabanda si telefoane de provenienta dubioasa, iar aceleasi organe competente nu ii deranjeaza cu nimic. Mai mult de atât, cetatenii, binecunoscuti in zona de ani de zile, si-au adus si scaunele, sa nu ii doara picioarele de atâta munca.

Asadar, e liniste si pace in Piata Centrala, ca si la Piata Sud, fiindca fiecare trebuie sa isi vada linistit de câstigul lui, deloc de neglijat. Dar sa revenim la tarabe si la bogatia de arome, fiindca au aparut si visinele, la 7-10 lei/kg, iar ciresele abunda, la pretul mediu de 7 lei/kg. Unele sunt crapate, de ploi si caldura, dar aproape la orice taraba scrie ca provin de la Itesti si nu au viermi. Lucru nu intotdeauna adevarat. Nectarinele se vând cu 5-6 lei/kg, zarzarele etichetate drept caise de Mangalia se vând cu 5-6 lei/kg.

„Capsunile sunt la final de sezon. Luati, ca-s dulci si aromate. Le-a cam batut ploaia anul acesta, dar sunt bune si asa. Ce-i drept, mai bune sunt pentru dulceata si gem decât pentru mâncat asa, pur si simplu”, spune un samsar. Ce nu spune samsarul, fiindca nu a calcat niciodata intr-o capsunarie, este ca adevaratii producatori au pe rod inca vreo doua ture de fructe, pe care le vor livra pâna in august. Atentie insa la calitatea capsunilor, ca mai sunt si tuciurii care vând marfa din Turcia ca fiind de la Satu Mare.

A inceput si paradisul legumelor. Vinete grase la 6-8 lei/kg, dovlecei la 2 lei/kg, pastai cu 6 lei/kg, numai bune de fiert si mâncat cu mamaliguta si o boare de mujdei, rosii suculente si ardei gras la 5 lei/kg. Preturile difera insa destul de mult in functie de momentul zilei si ziua saptamânii De calitate, mai putin. Sezonul este abia la inceput.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. La sfirsitul saptamini trecute impins de niste treburi urgente am ajuns in Botosani,oras linistit ,de o curatenie ireprosabila si cu enorm de multe spatii verzi. Dupa rezolvarea problemelor ,cum era firesc am trecut prin piete. Surprizele au aparut de la primi pasi,preturi mici, produsele in proportie de 80% provenite de pe plan local iar comercializarea lor facuta doar de producatori. Fara nici o exagerare,acolo nu am vazut nici un TIGAN vinzind produse agroalimentare. De acolo am aflat ca verificarea producatorului se face (la singe) la capatul tarlalei unde cultivi cele declarate spre comercializare la intrarea in piata. Daca cele declarate nu coincid cu produsele existente pe cimp ele se confisca si se anuleaza certificatul de producator. La ei se poate,la noi nu . La ei bunul simt si respectul fata de cumparator sunt prioritare,la noi prioritatile sunt dictate de interesele tiganilor sprijiniti tacit de Administratia Pietelor si Primarie sub supravegherea atenta a Politiei. De cite ori cei amintiti mai inainte mai fac un control( de ochi lumi) prin piete cei vizati sunt tot cei ce trudesc pamintul ,tot cei transpira zi lumina si tot ei sunt cei ce suporta amenzi pentru abateri imaginare. Pe tigani nu-i controleaza nimeni,nu-i deranjeaza nimeni dintr-un simplu motiv : la datele respective ei au liber nu sunt de gasit prin piete……Sa fie oare pura intimplare ????????????

  2. Care producatori! Romii? Piata e plina de ei, si ce marfuri au, in fata iti ea ochii, iar in spate sunt cele mici si stricate amestecate atunci cand ti le pun in taler pentru a fi cantarite.

  3. „Producatorii” includ in tariful lor si procentul pentru organe (locale sau de ordine publica).Peste tot exista acesti producatori dar ca la noi la nimeni.Mergeti dimineata la ora 7,30-8 in piata si vedeti cate tarabe au marfa si cati sunt dispusi sa vanda.Toti isi beau cafeaua si deapana amintiri.Exact ca la finante sau alte institutii bugetare.

  4. Tiganii sunt tinuti in spate de directorul pietelor care primeste spaga de la ei .politia locala e dirijata de catre acesta dar sunt si multi pâcâlici pe acolo carora le ploua in gura

LĂSAȚI UN MESAJ