26 aprilie 2024
Actualitate„Problemele existente in sistemul de educatie sunt foarte mari”

„Problemele existente in sistemul de educatie sunt foarte mari”

* spune George Purcaru – liderul Sindicatului Liber al Invatamântului, filiala Bacau

Ales liderul Sindicatului Liber din Invatamânt (SLI), filiala Bacau, la sfârsitul anului trecut, prof. George Purcaru (cu o vechime de 10 ani in sistem, titular pe catedra de religie ortodoxa la Colegiul Economic „Ion Ghica”) conduce institutia bacauana, cu patalama, din luna martie a acestui an. Cu peste 7.000 de membri in sindicat, liderul Purcaru a adus un suflu nou, are planuri marete si lupta pentru drepturile pe care colegii sai profesori si le-au câstigat in instanta. Conduce SLI Bacau cu o echipa unita, din care mai fac parte si vicepresedintii Ioan Ivanciu – pe zona Bacau, Doru Petraru – pe zona Moinesti/Comanesti, Victor Ciochina – zona Onesti, Vasile Rosu – zona Buhusi si Daniel Enache – zona Podu Turcului.

Ati preluat conducerea sindicatului, ati fost ales de colegii profesori, aveti mai bine de jumatate de an de când ati fost numit si oficial in aceasta functie, prin hotarâre judecatoreasca. Cum ati gasit sindicatul, ce decizii ati luat imediat si ce planuri sunt in acest moment?



Sunt decizii luate pe termen scurt, chiar daca mai sunt o serie de idei pe care le-am programat si pe termen lung. Am gasit un sindicat nemultumit si care continua sa fie nemultumit. Problemele existente in invatamânt sunt foarte mari, iar nemultumirile vin de la lipsa finantarii. Si nu ma refer neaparat la dotarile existente in scoli, ci la plata prin hotarârile judecatoresti, câstigate de noi, dar neonorate.

Am facut foarte multe demersuri, in acest sens, restantele sunt din trimestrele I si II din anul acesta, pe intreg judetul. Desi, nu inteleg de ce. De ce nu ni se achita acesti bani, pentru ca vorbim de o respectare a legii? E adevarat ca banii alocati judetului au fost foarte putini. Anul trecut, s-au dat 10 la suta, acum sunt 25 la suta. Ba ca nu am primit la timp necesarul de bani de la scoli, ba ca nu s-a facut o centralizare, ba ca primariile nu au facut calculele. Iar, din toate acestea, adevarul e undeva la mijloc. Poate ca vina e din toate partile.

Demersurile noastre acum au fost la primariile din judet, la Prefectura, la Directia Finantelor si la Ministerul Educatiei. Sunt, insa, informatii ca va mai fi o mica plata, dar pe restante, nu si pentru trimestrele III si IV. Important e ca lumea sa inteleaga ca banii trebuie ceruti clar, corect si oficial. Poate aici s-a gresit, in unele scoli. Legea spune ca, pâna in 2016, trebuie achitate aceste drepturi, care nu pot fi incalcate. Numai ca nici eu, nici, mai ales, colegii mei, nu mai avem rabdarea necesara sa-i intelegem pe cei care tot amâna, cu buna stiinta, aceste plati. Este rea-vointa, clar.

Aceste hotarâri par a fi marea nemultumire din sistem, dar mai sunt si altele.

Da. Asa este. Mai vorbim de plata analizelor medicale pe care fiecare cadru didactic este obligat sa le faca la inceput de an scolar, conform legii. Iar, tot legea spune ca aceste plati trebuie achitate de ordonatorii principali de credite, respectiv primariile. Lucru care nu s-a mai intâmplat. Si nu se intâmpla de ani de zile. Intotdeauna a fost asa. Poate ca vorbim de o suma modica, de 15- 20 de lei/profesor, dar tocmai asta e deranjant, ca vorbim de o suma atât de mica si nici asta nu este platita.

Ce sa mai credem? Unde este respectul pentru cei care educa? Nici Primaria Bacau nu le-a platit si, la un simplu calcul, este vorba de numai 45.000 de lei, pentru toti profesorii din municipiu. Acum, aceste analize sunt facute si platite, dar de cadrele didactice, nu de autoritatile locale.

Vorbim apoi de naveta profesorilor. Sunt si aici inca primarii restante, iar cea din Bacau iar are un minus aici, la acest capitol, in conditiile in care are doar 40 de profesori navetisti. O suma derizorie, iarasi o bataie de joc la adresa profesorilor, indiferent cât spune primaria ca sustine invatamântul bacauan. E jignitor la adresa lor. Nu a mai platit de aproape doi ani. Vorbim, tot in sens negativ, si de primariile din Prajesti sau Huruiesti, iar exemplele sunt multe.

Ar mai fi si salariile foarte mici din sistem.

Normal. Poasta finantare din sistem, pentru ca aici e problema cea mare, duce la defavorizare. Iar, aici ma refer atât la defavorizarea cadrului didactic, cât si a elevului. Nu avem cum sa facem performanta fara bani, fara dotari, fara dascali bine platiti si motivati. De exemplu, un profesor debutant are 800 – 870 de lei salariu, si sunt soferi la Ministerul Educatiei care au de la 1.500 la 3.000 de lei.

E frustrant. Sunt paznici care câstiga mai mult, chiar si vânzatorii de la taraba. Si, nu prea este echitabil, nu? Noi acum avem salariile din 2008. Neindexate, neraportate de actuala putere de cumparare.

Sa nu mai vorbim de personalul nedidactic, in jur de 2.300 de salariati pe intreg judetul Bacau, care au salarii de mizerie, la minimum de economie. In plus, acum inca mai sunt blocate posturile. Suntem singurul sistem unde nu s-au deblocat posturi. Ca sa nu mai spunem ca un profesor nu lucreaza numai norma de 18 ore. Aceste 18 ore sunt doar la clasa, pentru ca el mai lucreaza si acasa, tot pentru scoala (corectari de teze si lucrari, programare de lectii etc.). Dar, de aceste lucruri nu se vorbeste. Ca sa nu mai spunem ca, in fata elevului, nu te poti prezenta chiar oricum, in blugi sau in trening.

Si la examene se face munca voluntara, de ani de zile cadrele didactice care participa nu sunt platite. Iar, mereu avem promisiuni. Traim din promisiuni. In aceste conditii, spun sincer ca sistemul de educatie nu este deloc atractiv. Or, asta se vede, de la an la an, si la miscarea personalului si la exemenele de titularizare, unde numarul candidatilor este in continua scadere. Si, da, spun din nou, in sistem problemele sunt foarte mari. Noi avem solutii, dar, din pacate, depindem de altii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri