6 mai 2024
EconomiePompierii italieni si francezi, imbracati de confectionerele din Bogdanesti

Pompierii italieni si francezi, imbracati de confectionerele din Bogdanesti

In comuna Bogdanesti, de mai bine de 20 de ani, s-a dezvoltat o impresionanta fabrica de confectii. Obiectivul apartine unui mare brand italian de notorietate internationala: Alfredo Grasi SpA si include, pe lânga hala de productie din Bogdanesti, alte doua puncte mari de lucru, la Târgu Trotus si Comanesti. Firma este profilata pe confectionarea echipamentelor de protectie, militare si de lucru, a dispozitivelor Individuale de Protectie destinate angajatilor ministerelor de interne din UE, in special Italia, Franta si Spania.

Sezonier, fabrica mai produce si echipamente de ski, extrem de apreciate peste tot in lume, tocmai datorita calitatilor acestora. „Uniformele sunt imbracate de carabinierii italieni sau de pompierii din peninsula, dar lucram si pentru pompierii din Paris – Franta ori din Spania, de exemplu. Daca veti vedea la tv reportaje cu pompieri imbracati cu uniforme pe care scrie «Vigili del fuoco», sa stiti ca acelea sunt confectionate de noi, aici”, explica ing. Mirela Petrescu, seful punctului de lucru de la Bogdanesti.

Cei peste 200 de angajati ai fabricii din Bogdanesti (proveniti din rândul localnicilor si din comuna vecina, Oituz), se alatura altor 450 de salariati din Comanesti si Tg.Trotus carora firma italiana le da de lucru de peste doua decenii. „Marele nostru câstig, al intregii comunitati locale, este ca avem câteva sute de locuri de munca asigurate de aceasta afacere, ceea ce, raportat la populatia noastra, nu este chiar asa de rau. Pe de alta parte, societatea este al doilea mare contribuabil local, prin taxele si impozitele platite Consiliului Local”, a precizat Nicolae Andrusca, primarul din Bogdanesti.



Marea majoritate a salariatelor sunt tinere cu vârste intre 20 si 30 de ani, pe care angajatorul le-a pregatit in meseriile specifice domeniului. Doar câteva angajate provin de la firmele de profil din Onesti. „Inainte, aveam mari probleme cu migratia fortei de munca, cred ca si 50 la suta ne plecau din fabrica. Lumea mergea afara, la munca. De vreo doi ani, insa, observ ca s-a stabilizat fenomenul, probabil ca s-au stricat treburile pe afara”, crede Mirela Petrescu, responsabila sectiei din Bogdanesti.

Linii de cusut moderne

Madalina Cozanu, de doar 20 de ani, este una dintre salariatele foarte tinere. A terminat, anul trecut, filologia, la Colegiul Sportiv „Nadia Comaneci” si a ales sa lucreze la fabrica din comuna, luând-o de la zero. „Este prima zi când lucrez la masina aceasta. E un pic mai complicat decât la masinile de cusut din restul fabricii, dar incerc sa ma descurc. Cu ce am invatat in liceu, nu m-as fi putut angaja in alta parte”, marturiseste Madalina. Este multumita, ca si restul colegelor, ca i se asigura transportul gratuit, de catre firma, o leafa de circa 800 de lei, la care se adauga bonurile de masa, plus 20 pâna la 50 la suta din salariu, primele de final de an, platite in functie de vechimea fiecarui angajat.

Cum piata confectiilor a devenit din ce in ce mai pretentioasa, proprietarii italieni ai afacerii au fost nevoiti sa retehnologizeze productia, achizitionând, in urma cu doi ani, linii de cusut de ultima generatie din gama japoneza Juki, care au inlocuit vechile masini Neki. Investitia a dus, in mod evident, la cresterea productivitatii, dar si a calitatii, ajungând, astfel, ca toate cele trei puncte de lucru ale societatii, prin intregul flux de productie, sa produca, anual, circa 30.000 de uniforme.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri