26 aprilie 2024
ActualitatePolimex a subcontractat lucrari pe placul PNL Bacau: Penelistul Rotaru sapa groapa...

Polimex a subcontractat lucrari pe placul PNL Bacau: Penelistul Rotaru sapa groapa noii Polivalente

Santierul noii sali polivalente promise de edilii bacauani a fost deschis. La fata locului nu lucreaza societatea poloneza Polimex Mostostal, castigatoarea contractului, ci RKS Drumuri, firma controlata din umbra de Ion Rotaru, consilier local din partea PNL. Situatia este complicata de faptul ca, potrivit anuntului de atribuire, contractul castigat de polonezi nu poate fi subcontractat. Partile implicate in "afacere" par sa se fi inteles sa puna batista pe tambal, refuzand sa ofere prea multe informatii presei. Colac peste pupaza, camioanele societatii in care Rotaru figureaza drept "conducator de intreprindere" cara pamantul rezultat in urma excavarilor tocmai in depozitul de deseuri.

Aventura construirii noii sali polivalente a municipiului Bacau pare sa fi inceput cu o intelegere la limita legii intre firma poloneza Polimex Mostostal si societatea bacauana RKS Drumuri, controlata din umbra de consilierul local Ion Rotaru (PNL). Potrivit anuntului de atribuire nr. 110865 din 9 iulie 2011, societatea Polimex Mostostal a adjudecat – contra sumei de 58 milioane lei (fara TVA) – contractul privind construirea polivalentei. Anuntul amintit preciza ca principalul criteriu de atribuire a contractului viza oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Acelasi anunt stipula ca firma poloneza nu poate subcontracta contractul arvunit in iulie (asa cum reiese si din facsimilul alaturat).
"E mai usor sa inchiriezi firme"

Santierul amplasat in strada Stefan Guse din cartierul CFR a fost deschis de curand. In locul societatii de constructii poloneze, la fata locului sapa de zor firma RKS Drumuri. Potrivit afirmatiilor lui Ion Rotaru, RKS are o relatie comerciala de subcontractant cu firma poloneza castigatoare a licitatiei. In acest moment, a recunoscut Rotaru, se lucreaza la fundatia viitoarei sali polivalente.
Consilierul s-a aparat, insa, precizand ca societatea sa realizeaza doar sapaturi pe locul santierului.
"Este o legatura de contractant, de subcontractant. Atata tot. Eu am nivelat si fac niste sapaturi. Restul, este o firma din Bucuresti care va executa lucrarea. Eu fac aceste sapaturi pentru ca nu-i usor sa vii de la Bucuresti cu excavatoare pe trailer, sa platesti gabaritul depasit care costa foarte mult la drumurile nationale. E mai usor sa inchiriezi niste firme locale si eu – eu ca si angajat – am fost contractat sa lucrez acolo", a afirmat Rotaru.



"Nu va pot raspunde nimic"

Polimex Mostostal a intrat pe piata autohtona achizitionand, in 2008, societatea Coifer Impex SRL din Capitala. In prezent, SRL-ul figureaza ca fiind absorbit integral de societatea poloneza. Reprezentantii Coifer Impex, societate care a deplasat un numar de muncitori la santierul polivalentei, au declarat ca managerul santierului este Bogdan Jipa, inginer aflat deja in Bacau. "Rugamintea mea este sa-l sunati pe domnul Jipa si o sa va explice dansul toate detaliile", a indicat Alexandra Grapi, reprezentant Polimex.
Managerul santierului s-a dovedit extrem de reticent, refuzand sa ofere informatii cu privire la constructia salii polivalente si a subcontractarii catre RKS Drumuri.
"Nu sunt eu managerul de proiect, este Marcin Kiesinski (n.r. – directorul comercial al Polimex Mostostal). Este un polonez. Nu va pot oferi niciun detaliu, deocamdata nu. Daca vreti, luati legatura la Bucuresti cu Marcin Kiesinski si va va oferi el toate detaliile. Nu va pot raspunde nimic", a declarat Bogdan Jipa pentru cotidianul Desteptarea.

Relatie privata, adica secreta

Oficialii municipalitatii bacauane au sustinut, in prima faza, ca nu pot da detalii privitoare la subcontractarea catre RKS Drumuri si ca pentru mai multe informatii trebuie depusa o cerere scrisa la sediul Primariei. "N-am nicio informatie. Amanunte de astea chiar nu le stiu. La intrebari de genul asta am o rugaminte, faceti cerere in scris si va raspundem in scris", a afirmat viceprimarul Dragos Luchian. Acesta a revenit, ulterior, cu o serie de explicatii, apreciind ca subcontractarea efectuata de Polimex catre RKS Drumuri e o problema intre societati private.
"E vorba de subcontractare, e o relatie contractuala privata. Pentru relatii trebuie sa luati legatura ori cu un reprezentant al firmei poloneze, ori cu administratorul acestei firme", a explicat Luchian. Afirmatiile edilului sunt, insa, contrazise de informatiile existente pe siturile de achizitii publice. Acestea arata, clar, ca firma poloneza nu putea subcontracta lucrarile de la sala polivalenta din Bacau catre o alta societate de constructii.

Camioane in groapa… de gunoi

Pamantul rezultat in urma excavatiilor executate de utilajele RKS Drumuri este transportat, cu camioanele, in noua groapa de gunoi a municipiului Bacau. Desi aceasta nu este administrata de un operator specializat, soferii firmei lui Rotaru nu s-au sfiit sa descarce pamantul in depozitul de gunoi. Paradoxal, municipalitatea bacauana a incheiat in iulie un contract cu firma MUV SRL pentru inchirierea de camioane necesare transportului de pamant in groapa de gunoi. Valoarea contractului incheiat cu MUV depaseste suma de 167.000 lei.
Sefii salubrizarii bacauane s-au aratat surprinsi ca soferii RKS descarca pamantul in rampa. Viorica Marcu, sefa Directiei Servicii Publice din subordinea Primariei, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca municipalitatea ar percepe 6 lei pe tona de pamant descarcata.
"Descarca in groapa noua? A ramas in vigoare hotararea de Consiliu Local cu plata a 6 RON/tona deseuri rezultate din demolari-excavari. Deci se platesc 6 RON/tona", a afirmat Marcu.

Licitatie “internationala”

Primaria Bacau a publicat in luna februarie anuntul de participare privind organizarea unei licitatii in vederea desemnarii constructorului noii sali polivalente. Ofertele depuse au fost evaluate in luna mai, societatea poloneza Polimex fiind desemnata castigator. Interesant este faptul ca un numar de 11 societati au depus oferte pe adresa Primariei, doua dintre acestea fiind controlate de firma poloneza (Polimex – Mostostal SA, respectiv Coifer Impex SRL). Pe 11 aprilie 2011, Coifer Impex si-a retras oferta depusa, in cursa pentru construirea salii polivalente ramanand doar 10 firme. Potrivit rezumatului achizitiei publicat pe situl “e-licitatie”, 9 dintre ofertele depuse nici macar nu au mai fost evaluate de reprezentantii Primariei Bacau, singura oferta ramasa – cea a polonezilor de la Polimex – fiind desemnata castigatoare. Rezumatul precizeaza ca celelalte 9 societati s-ar fi inscris la licitatie, insa nu au mai depus oferte, cele doua societati detinute de Polimex ramanand singure in procedura de achizitie publica. Intre societatile care nu au depus oferte se numara PA&CO International, Strabag, Conextrust, Rombet, Fabroma (societatea care a construit Teatrul de Vara din Bacau) si chiar Segama, firma vicepresedintelui municipalei PNL, Liviu Goian.
Cui foloseste sala de 6000 de locuri?

Intr-un material publicat pe 6 martie 2011, cotidianul Depteptarea dezvaluia aranjamentele economico-financiare facute de sefii municipalitatii in vederea promovarii proiectului noii polivalente (n.r. – “«Vrajeala» de 1000 de miliarde: Pentru polivalenta electorala bacauanii vor plati 100 de ani”). Astfel, potrivit proiectului tehnic realizat de societatea ieseana Dirijent SRL, investitia in noua sala polivalenta urmeaza sa fie recuperata in 86 de ani. Initial, edilii au estimat suma de 99 milioane lei pentru finalizarea salii. Contactul incheiat cu Polimex se cifreaza la 58 milioane de lei (fara TVA). La constructia bugetului pe anul in curs, edilii au prevazut o suma modica in vederea demararii lucrarilor, sub un milion de euro, in conditiile in care valoarea totala a proiectului ajunge la peste 15 milioane de euro. Proiectul faraonic initiat de municipalitate pare a incalca Legea 273 care guverneaza finantele publice locale. Conform legii mentionate, ordonatorii de credite (n.r. – primariile) sunt obligati ca atunci cand demareaza o investitie sa evidentieze in buget “graficul de finantare, pe surse si ani, corelat cu graficul de executie”. Proiectul polivalentei dispune de un grafic de executie, insa edilii au omis sa specifice care este sursa de finantare a lucrarilor. Conform declaratiilor oficiale facute de sefii municipalitatii, sala va avea peste 6000 de locuri.
Lucian Bogdanel

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri